Байерн влиза в „Дер Класикер“ с твърде много проблеми

Обикновено мачовете на Байерн в последните години протичаха така – ако случайно на Мюлер мерникът се окажеше неточен, вкарваше Левандовски. Ако случайно Рибери имаше проблеми, идваше часът на Робен. И дори когато отзад Боатенг бе в слаба форма, тогава се проявяваше Нойер в цялата си величина. За съжаление в момента прекалено много играчи на Байерн се представят няколко процента под възможностите си. Де факто от полевите играчи само Робен, Левандовски и Мюлер в момента са на топ ниво. Останалите се борят със себе си – на Рибери му трябва още малко време, за да бъде отново Рибери, на Тиаго му липсва вдъхновение, Мехди Бенатиа губи решаващи единоборства, и дори големият Дейвид Алаба позволява на съперниците да минават покрай него.  А Дъглас Коста сякаш се изгуби някъде при някой от многото си финтове.

Защитата издиша

Нормално е отсъствието на Боатенг, Холгер Бадщубер и Хави Мартинес да окаже влияние. Гуардиола пробва различни варианти да уплътни зоните им, а клубът реагира със спешното купуване на Сердар Тасчъ. Засега обаче нито използването на бившия национал, нито преквалифицирането на Йошуа Кимих в защитник не даде резултат. Срещу Майнц лъсна силната уязвимост на връзката Алаба-Бенатиа при връщането назад. Само в 4 от последните 9 мача Байерн не допусна гол.  След загубата 1:2 от Майнц Бенатиа се оплака, че „трябваше да се връщаме много бързо“. Колко жалко, че сега ги чака Пиер-Емерик Обамеянг, най-големият бързак в лигата.

Твърде много грешки

Най-ясно го обясни Ариен Робен – „Винаги си повтаряме едно и също, не успяваме да затваряме мачовете и да не допускаме такива контри.“  Ясен намек на холандеца в посока дефанзивната част от отбора, която би искал да бъде по-безкомпромисна. И Пеп Гуардиола отбеляза, че „не контролирахме достатъчно добре контрите на Майнц“.  Алаба просто бягаше наоколо, Бернат се довличаше твърде бавно там, където трябва, Бенатиа и Видал се търкаляха на земята – загубата от Майнц бе резултат от липсата на ред в защитата. При 2:2 с Ювентус в подобни сцени бе въвлечен Кимих, и въпреки превъзходството си Байерн не успя да удържи победата. Но не само скоростният футбол създава проблеми на Байерн. Дори новакът Дармщад водеше 1:0 на Байерн на полувремето, благодарение на дремещия Тасчъ.

Пресата невинаги работи

Това може би най-много дразни Гуардиола, защото знае колко добре го умее Байерн. Срещу Ювентус и Волфсбург играчите на Байерн гонеха до задушаване съперниците си в собствената им половина. Резултатът – паника, дори и при специалисти в освобождаването от преса като Пол Погба и Луис Густаво. И в двата случая обаче това се случваше само в началото на мачовете – и с течение на играта натискът отслабваше. В отсъствието на Мартинес Гуардиола търси варианти за човек, който да захапе съперника и да не му дава въздух. Такъв тип обаче не са нито Тиаго, нито Алонсо, а сам Видал не е в състояние да поддържа пресата през цялото време.

Ротацията на Гуардиола води до дисбаланс

Срещу Майнц Гуардиола даде почивка на Филип Лам, както и на Мюлер и Коста. Тиаго и Алонсо също получават паузи от време на време, за да съхранят сили за решителните моменти. Проблемът е, че в Байерн липсват равностойни заместници. Влиянието на Лам върху играта, умението му да се преборва за топката и пасовете му – все неща, които Рафиня няма шанс да овладее в този живот. Динамиката на един Дейвид Алаба е далеч непостижима за солидния, но не отличен ляв защитник Хуан Бернат, а Кингсли Коман не познава толкова добре пътя към гола, колкото Робен.  Гуардиола отдавна е наясно с този дисбаланс, но не може да го предотврати.

„Шест, седем играчи се представиха добре днес“, каза той след 1:2 срещу Майнц. С какво може да допринесе Марио Гьоце след 4-месечното си отсъствие явно не го интересува, след като го държи глуха резерва.  В събота срещу Дортмунд Байерн е изправен пред дилема – Гуардиола без съмнение има нужда да разчита на най-добрите си 11. Те обаче му трябват и няколко дни по-късно в Шампионската лига срещу Юве.

 

Източник: „Зюддойче Цайтунг“

Comments

comments