Защо Дейвид Алаба е ключова фигура за бъдещето на Байерн

През 2016 г., Дейвид Алаба играе главно като централен защитник. Миналата есен и през останалата част от кариерата си той играеше на позицията ляв бек. Докато участва в мачове за Австрия и дори много често в Байерн, той е поставян на позиция като централен полузащитник.

Където и да се подвизава по терена, 23-годишният футболист играе по страхотен начин.

Алаба е представен на футболната аудитория като професионалист през 2010 г., преди да навърши 18 години, след като прави дебюта си като смяна срещу Гройтер Фюрт в мач за купата на Германия.

Също както успява да види различни качества в Бастиан Швайнщайгер (който играе като крило до предишния сезон), треньорът Луис ван Гаал смята, че Алаба е различен тип играч.

Младокът започва три мача като титуляр до края на сезона, всички от тях като ляв бек. Както Ван Гаал казва (пред Marca): „Той не е добър, той е много добър. Алаба е ляв бек, въпреки че все още не знае това“.

Дейвид се сблъсква с препятствияв развитието си, като в края на 2010 г. прекарва половината сезон с контузия в глезена. Той е даден под наем на Хофенхайм през януари 2011 г., където прави голяма крачка към развитието си като полузащитник.

David Alaba3

Алаба се завръща в Байерн през лятото на 2011 г. и първоначално е използван като смяна, но той успява да се наложи като титулярен ляв бек през втората половина на сезон 2011/2012.

Алаба изиграва героични мачове на полуфиналната фаза на Шампионска лига, като не изпитваше паника дори срещу играчи от ранга на Кристиано Роналдо и Анхел Ди Мария.

Дори след като получава картон, който му изкарва наказание за следващия мач и е причина за дузпа още в петата минута на реванша, той запазва спокойствие и изиграва почти безгрешни 115 минути до края на мача. Дори опитните ветерани биха имали проблеми с играта си в такава ситуация, но психиката на Алаба е решаваща в случая.

Той загърбва разочарованието и дава всичко от себе си за отбора, което е ключов момент за класирането на Байерн на финала. Той дори изпълнява първата дузпа след продълженията и естествено отбеляза. Не след дълго тръгна и мълвата, че той е сред тримата най-добрите леви бекове в света.

Тези ранни етапи от кариерата на Алаба представят добре фундаментите, които го правят толкова специален.

FC Bayern Muenchen v Real Madrid  - Audi Cup 2015

Той винаги е супер разнообразен, завършен футболист с невероятни качества. Алаба се появява в най-точния момент, когато специалистите (като класическите десетки, „разрушители“ тип Клод Макелеле и типичните голмайстори) дават път на нова генерация футболисти, които са тренирани за по-широка гама от позиции. Алаба е перфектният пример за това.

Физически, той притежава страхотна скорост и може да притича целия терен докато спринтира. Той е изключително подвижен и със своите 180 см е надежден във въздуха за разлика от по-ниските леви бекове.

Докато притежава топката, Алаба има способностите да дриблира и подава като полузащитник, а страхотната му издръжливост и енергия му позволява да придвижва топката бързо между защитната и офанзивната зона. Смъртоносният“ му ляв крак е истински кошмар за противниковите вратари при всеки пряксвободен удар, който изпълнява.

Алаба притежава такова спокойстве, че може да подобри начина си на игра и при най-сериозните тестове, като дори и в юношеските си години не се притеснява да изпълни дузпа.

Може би манталитетът го прави толкова добър играч. Той до такава степен е уверен в себе си, че когато треньорът поиска нещо от него, което не е напълно по силите му, Алаба не се притеснява от това. Той просто сменя позициите и проявява страхотни инстинкти и разбиране на играта.

Алаба би бил страхотна придобивка за всеки топ отбор, включително и за Байерн.

Наистина елитните бекове са рядкост на днешно време (замислете се колко време беше нужно на баварците да заместят двойката Вили Саньол и Бишенте Лизаразу) и може би той е най-добрият играч в света и от двете страни на защитата.

Особено сега, когато играчите на немския гранд страдат от множество контузии, способността на Алаба да прави всичко е от изключителна полза. Това позволява на Байерн да продължава със стила си на игра, а австриецът запълва всяка дупка оставена от отсъстващите му съотборници.

Това е уникална способност, която може би никой друг играч не може да предложи. И само поради тази причина, Алаба е ключова фигура за бъдещето на Байерн.

Докато наближава 24-тия си рожден ден, Алаба има две оставащи години от договора си с баварците. След като успяха да убедят играчи като Томас Мюлер, Жером Боатенг и много други да продължат договорите си през декември, фокусът на борда на директорите на Байерн е задържането на Алаба на Алианц Арена.

В случай, че той си тръгне, няма кой да го замести пълноценно.

Изночник: bleacherreport.com

Comments

comments