Мюлер: Не знам къде Барса е пред нас

Томас Мюлер е трикратен шампион на Германия с Байерн, а с равенството 0:0 с Дортмунд в събота тимът от Мюнхен направи важна крачка към четвъртата поредна титла. В Шампионската лига отборът е с добри шансове за четвъртфинал след 2:2 срещу Ювентус в Торино. Мюлер смята, че Байерн е добре подготвен за евентуален сблъсък с Барселона, въпреки страховитото трио Меси, Суарес и Неймар. В интервю за тв канала Sport1 Мюлер говори за мача с Дортмунд, възхода на Йошуа Кимих, реванша с Ювентус и шансовете за нов требъл след този от 2013 г.

– Томас Мюлер, изглежда титлата е вече решена след 0:0 в Дортмунд. Така ли е според вас?

– Ние знаем, че тя още не е решена. Искаме да задържим петте точки преднина и съм убеден, че ще го направим, но за да стане това, имаме още много задачи за изпълнение. Още през август се видя колко са силни Дортмунд този сезон. По начина по който печелят мачовете си се вижда колко е оспорван двубоят за титлата.

– Как оценявате развитието на Дортмунд?

– Те играят не само успешен, но и красив футбол. Те направиха малко промени в състава си, като взеха например Юлиан Вайгъл. Като класа на играчите още миналата година си бяха супер, но не го показваха на терена. Разликата между предишния сезон и този е очевидна. Миналата година дори стигнаха до последното място, това бе толкова откачено – но тези времена са далеч назад. Тази година ни натискат здраво, и може би точно от това се нуждаем.

– Байерн е на път да спечели четвърта титла поред. Какво би означавал за вас този рекорд?

– Не обръщам внимание на рекордите. Това, което отличава този сезон е че имаме преследвач като Дортмунд. Изискват се повече усилия да се спечели титлата срещу такъв съперник. Това е целта, която гоним.

– Този сезон подобрихте личния си голов рекорд. Как се чувствате?

– Хубаво е, че успях да вкарам 13 гола в Бундеслигата, но не е жизненоважно. Важното е един играч да си върши работата така, че да е полезен за отбора си. Освен това, сезонът още не е свършил.

– Йошуа Кимих много бързо се утвърди в състава, какво мислите за него?

– Йошуа е добро момче, бързо показа, че е амбициозен и че има самочувствие. Не го е страх, а това е важно, за да пробиеш в отбор като Байерн. Игра силно във всичките си мачове досега. Просто трябва да продължи. Това ще е добре за отбора, за мен, за всички. Винаги трябва да си добър в този мач, който ти предстои. Няма значение дали си бил добър преди 2 години.

– В Торино Кимих игра добре, но направи и грешки. Как трябва да подхожда към такива предизвикателства?

– За отбора е важно той да играе добре, и той го прави. Пеп Гуардила не случайно залага на него, той вижда нещо в него. Засега се справя добре. Ние, по-опитните играчи, трябва да правим така, че той да се чувства добре на терена и да продължава да се учи.

– В главите ли ви е вече реваншът с Ювентус?

– Засега най-важното е мачът с Вердер, но очакваме с нетърпение и този с Юве. Най-добре щеше да бъде ако бяхме изиграли реванша три дни след първия мач, защото този резултат 2:2 не отговаря на това, което се случваше през повечето време на терена.

– Когато гледате Барселона и играта на Меси, Суарес и Неймар, какво си казвате: „Леле, това е най-добрият отбор в света“ или „Подготвени сме за тях“?

– По-скоро второто. Разбира се, всяка седмица виждаме колко са добри. Но сигурно и те гледат нас и си казват „Те също са добри!“ Ако се случи така, че играем с тях, със сигурност ще бъдем подготвени.

–  Смятате ли, че сте на едно ниво с Барса?

– Да се сравнява нивото винаги е подвеждащо, но ние сме първи в първенството, още се борим за купата и постигнахме благоприятен резултат в Шампионската лига. Не знам къде те са по-напред. Разбира се, те са актуален носител на требъл и имат по-успешна най-нова история, но бих поставил Байерн на абсолютния връх в Европа. Разбира се, заедно с Барселона.

– Ще бъде ли специален момент, ако отново спечелите требъл, както през 2013 г.?

– Специалното е, че Байерн се е развил дотолкова, че всяка година се бори за тези три титли. Разбира се, да се спечелят и трите в един сезон, е много трудно. За 116 години история, Байерн го е правил само веднъж.

Източник: Sport1

Comments

comments