Байерн в жестока битка да задържи звездите си

С цел да задържи основните си играчи, Байерн обикновено обича да ги обвързва с дългосрочни договори. Така, поне на теория, босовете от „Зебенер Щрасе“ се опитват да отблъснат интереса на топ клубовете от Европа. При три от звездите обаче това обвързване все още предстои. И ще излезе доста скъпо.

Тимът например няма нужда да се оглежда за нов вратар. Мануел Нойер е най-добрият на своя пост в света, и няма планове да напуска клуба. Английските медии съобщиха за интерес на Манчестър Сити към 29-годишният национал на Германия и обявиха, че „гражданите“ са готови да плащат по 14 милиона евро годшина заплата на Нойер. Треньорът на Байерн Пеп Гуардиола, който поема Сити от следващия сезон,  обаче опроверга информацията. „Мануел ще остане в Мюнхен още шест, седем, осем, девет години. Моето желание е той да завърши кариерата си тук.“

Това е и което клубните босове искат. Те имат стратегия как да се противопославят на интереса от английските клубове, добили още по-голяма финансова мощ след новата сделка за тв правата – да направят дългосрочните договори на своите звезди още по-дългосрочни. Миналия декември началниците в Байерн продължиха изтичащия през 2019 г. договор на Томас Мюлер до 2021 г. – един знак към конкурентите, опитващи се да го отмъкнат с откачени трансферни суми. Сега е ред на Нойер.

Сегашният контракт на световния шампион с Германия е до 2019 г., като от клуба искат да го продължат поне с 2 години. През юни 2021 г. Нойер ще е на 35, възраст, на която един вратар все още може да поддържа топ ниво, както доказва вратарят на Ювентус Джанлуиджи Буфон.

Сегашната заплата на Нойер е между 8 и 10 милиона евро. Ако подпише нов договор, тя със сигурност ще скочи и ще го постави сред най-добре платените играчи. Това се случи при Мюлер и сега той взема около 15 милиона евро на година.

Всички в Мюнхен очакваха преговорите с Нойер да доведат до резултат още през декември, когато клубът даде нови контракти на Мюлер, Мартинес и Жером Боатенг (до 2021) и на Чаби Алонсо (до 2017). Но тогава името Нойер липсваше. При него този процес отне повече време. Това може да се окаже последният договор на Нойер – всичко трябва да е перфектно.

Договорът на Роберт Левандовски изтича през 2019 г.. като и него клубът би искал да обвърже за по-дълго. Реал Мадрид от дълго време ухажва поляка, и макар че баварците няма да могат да спрат това с нов контракт, поне могат да се подсигурят финансово. И един евнтуален трансфер да излезе доста солено за Реал или който и да е клуб. Интерес проявява и Пари Сен Жермен.

В Испания медиите пишат, че Левандовски е пред подписване на „договора на живота си“ с Байерн, който да му гарантира 18 милиона евро годишна заплата. „Договорите на Жером Боатенг или Томас Мюлер са знак, че въпреки парите в Англия, Байерн ще успее да задържи основните си играчи. Не виждам никакъв проблем и аз да подпиша нов контракт заради прекрасния отбор и успешната съвместна работа. Клубът е известен с това, че възнаграждава добре свършената работа“, каза Левандовски в интервю за „Шпорт Билд“.

Още от миналата година босовете в Байерн се опитват да обвържат с нов договор и Дейвид Алаба, но това засега не им се удава. Сегашният му изтича на 30 юни 2018 г. 23-годипният играч е смятан за най-добрият ляв защитник в света и е искан от редица европейски клубове. Включително и Барселона. Миналата седмица спортният директор в Барселона Ариедо Браида наблюдава наживо Алаба в дербито с Борусия Дортмунд.

Това, което интересува най-много Алаба, е перспективата за развитие. Австриецът се чувства чудесно в Мюнхен, но въпросът за позицията му на терена е решаващ. „Виждам бъдещето си като полузащитник, това не е тайна“, призна австрийският национал. В националният тим на страната си той отдавна играе като централен полузащитник. Желанието му е да носи по-големи отговорности и в клубния си тим. А в средата на терена отговорностите със сигурност са големи.

В Байерн Алаба често помага като централен защитник, а когато е вляво, образува убийствен тандем с Франк Рибери. Средата на терена в Байерн е толкова добре уплътнена, че не е ясно дали наследникът на Гуардиола Карло Анчелоти ще се осмели да се лиши от един готов вариат отляво, за да увеличи още повече конкуренцията в средата.

Друг играч на Байерн, Марио Гьотце (договор до 2017), е резерва при Гуардиола и обяви, че ще изчака разговор с Карло Анчелоти, преди да вземе решение за бъдещето си. Подобна стратегия може да избере и Алаба. Важни са въпросите: Какви са плановете на новия треньор за мен? Каква е философията му? Как ще изглежда Байерн при него? И каква ще бъде моята роля?

Директорът Карл-Хайнц Румениге вече е провел разговор с Анчелоти за това кой според него трябва да бъде привлечен в тима и с кой той трябва да се раздели.  През лятото например Байерн все още ще може да получи трансферна сума за Рафиня, договорът на бразилеца изтича в края на юни 2017 г. Той също сигурно с нетърпение очаква разговора с Анчелоти. При Гуардиола той игра повече, отколкото можеше да се очаква, като представянето му бяха добри на ниво Бундеслига. Но дали той е правилният човек за високите амбиции в Шампионската лига?

Един от тези, на които почти не се дава шанс, е и Себастиян Роде. Той се старае много на тренировките, но Гуардиола не го пуска в мачовете. Жалко за 25-годишния играч, който преди 2 години дойде от Айнтрахт Франкфурт, за да направи крачка напред в кариерата си, да стане национал. Договорът му изтича през 2018 г., но един трансфер през лятото би бил най-доброто за него. Кандидати не липсват, още тази зима интерес към него проявиха Байер Леверкузен и Шалке.

Още по-малко от Роде играе Сердар Тасчъ. Централният защитник бе привлечен под наем от Спартак Москва до края на сезона, но се представи разочароващо в единствения си мач досега –срещу Дармщад. Той твърди, че иска да остане, но трябва да стане чудо за да се възползва Байерн от опцията за купуване в договора му. През лятото изтича контрактът на 34-годишният вратар Том Щарке – и в неговия случай всичко говори за раздяла.

Продължителност на договорите в Байерн

Мануел Нойер: 2019

Свен Улрайх: 2018

Том Щарке: 2016

Иван Лучич: 2017

Филип Лам: 2018

Рафиня: 2017

Дейвид Алаба: 2018

Хуан Бернат: 2019

Жером Боатенг: 2021

Холгер Бадщубер: 2017

Мехди Бенатиа: 2019

Сердар Тасчъ: 2016 (под наем от Спартак Москва)

Хави Мартинес: 2021

Йошуа Кимих: 2020

Чаби Алонсо: 2017

Себастиян Роде: 2018

Пиер-Емил Хьоберг: 2018 (преотстъпен до 2016 на Шалке)

Джанлука Гаудино: 2018 (преотстъпен до 2017 на Санкт Гален)

Артуро Видал: 2019

Тиаго Алкантара: 2019

Марио Гьотце: 2017

Франк Рибери: 2017

Ариен Робен: 2017

Дъглас Коста: 2020

Кингсли Коман: под наем до 2017 от Ювентус с опция за купуване

Джулиан Грийн: 2017

Томас Мюлер: 2021

Роберт Левандовски: 2019

 

Източник: „Ди Велт“

Comments

comments