Връзката между „Байерн“ и „Ювентус“

Домакинството на Байерн срещу Ювентус на Алианц Арена в сряда ще бъде специален за неколцина играчи на двата отбора.

Като оставим настрана, че се решава един от четвъртфиналистите в Шампионска лига, след равенството в първия мач за трима играчи този двубой ще бъде по-специален.

Ето и част от футболистите, които са играли и в двата отбора през годините:

Кингсли Коман

Байерн: 2015 – …

Ювентус: 2014 – 2015

SV Darmstadt 98 vs FC Bayern Munich

Френският флангови футболист, който е само на 19 години, е най-скорошният играч, който премина от единия в другия отбор. Баварците изпитваха проблеми в европейските мачове миналата година поради честите контузии на Франк Рибери и Ариен Робен, но предприеха мерки за намирането на заместници през лятото на 2015 г. Един от тези заместници е Кингсли Коман. Известен като един от най-добрите млади таланти в европейския футбол, през август Коман подписа двугодишен договор, но Байерн нямат търпение да направят сделката постоянна, след като Кингсли показа невероятен потенциал на терена. Неговата скорост, контрол над топката и желанието му да играе 1 на 1 със защитниците ни карат да се зачудим защо Ювентус го пусна да си тръгне…

Артуро Видал

Байерн: 2015 – …

Ювентус: 2011 – 2015

Arturo Vidal

Същото може да се каже и за Видал, който се премести от Торино в Мюнхен само месец преди идването на Коман. Войн в полузащитата, чилийският национал беше привлечен, за да предостави нужната „захапка“ в отборната формация, която е препълнена от техничари. Артуро прекара четири сезона в Ювентус, а преди това се подвизаваше в Бундеслигата с екипа на Байер Леверкузен. Той помогна на италианците да спечелят безброй титли, а през 2015 г. достигна и финала в Шампионска лига. Видал е неуморим и стартира в 20 мача от Бундеслигата през този сезон, като има над 90% успешни подавания.

Марио Манджукич

Ювентус: 2015 – …

Байерн: 2012 – 2014

Munich's Mandzukic celebrates a goal during their German Bundesliga match against Stuttgart in Munich

Престоят на Манджукич в Мюнхен беше относително кратък – от юли 2012 до юни 2014 г., но той напусна с репутацията на един от най-опасните нападатели на континента. Хърватинът отбеляза 33 гола в 54 мача в Бундеслигата за Байерн, като стана шампион и през двете години, също така спечели и Шампионска лига през 2013 г. Манджукич дори помогна на баварците да отстранят Ювентус, след като вкара във втория мач от четвъртфинала, който Байерн спечели с 4:0 общ резултат. През юли 2014 г. Манджукич се присъедини към Атлетико Мадрид, откъдето беше привлечен от Ювентус година по-късно. Престоят му при бианконерите започна с контузия, но към настоящия момент той отново е здрав и опасен, както преди.

Хасан Салихамиджич

Ювентус: 2007 – 2011

Байерн: 1998 – 2007

Hasan Salihamidzic

Изключително обичан в баварската столица, миролюбивият полузащитник прекара девет години в Байерн – между 1998 и 2007 г. Той напусна отбора след множество титли, които включват шест Шампионата на Германия, пет купи и Шампионска лига. Неговата енергия, несравнима работоспособност и многофункционалност го правят един от ключовите играчи в Байерн. Той изиграва 234 мача в Бундеслигата. През юли 2007 г., на 30-годишна възраст, Салихамиджич преминава в Ювентус, но поради поредица от контузии изиграва само 61 мача за четири години в Италия. Любовта на Хасан към Мюнхен е толкова голяма, че той се завръща да живее там, след като окачва бутонките.

Робърт Ковач

Ювентус: 2005 – 2007

Байерн: 2001 – 2005

Robert Kovac

Неотдавна Ковач бе назначен за помощник-треньор в Айнтрахт Франкфурт, където брат му Нико е начело на първия отбор. Спокоен с топката в крака и със страхотното си позициониране, роденият в Берлин хърватин е съотборник на Салихамиджич при баварците в периода 2001-2005 г. Той участва в 94 мача в Бундеслигата, спечелвайки две титли, две купи и Световното клубно първенство, преди да замине за Торино. Там изиграва само три сезона, но решава да остане в отбора дори и след отпадането от Серия „Б“ през 2006 г. Година по-късно Ковач се присъединява към вечния съперник на Байерн Борусия Дортмунд.

Източник: bundesliga.com

Comments

comments