Защитата остава проблемна зона №1 в тима на Гуардиола

Мачовете срещу Ювентус в Шампионската лига бяха поредното доказателство, че Байерн може да функционира и без опитни централни защитници, но не по най-добрия начин. Четирите допуснати гола за 180 минути ясно показаха коя е проблемната зона в постройката на баварците.

В паузата за националните отбори и с оглед на домакинските мачове срещу Айнтрахт и Бенфика Пеп Гуардиола ще има възможност да помисли над нови варианти в средата на защитата. Като структура треньорът напоследък изненадва само с леки настройки в схемата, което е нетипично за стила му. По правило той се придържа към стандартната система 4-1-4-1, като със съвсем малко изключения тази постройка е неизменна за тима от зимната пауза насам. Може да се дължи на контузиите на централните защитници, но така или иначе Пеп Гуардила не направи промени. Това може да се промени в следващите седмици, когато първо Хави Мартинес, а по-късно през април и Жером Боатенг се върнат в тима. Дали тогава опцията за схема с трима в защита отново ще е на дневен ред, засега все още са само спекулации. Разбира се, по-възможно е да видим схема като 3-3-3-1 когато Мартинес и Боатенг са здрави, отколкото сега. Много интересен е и въпросът какви ще са точно ролите на връщащите се централни защитници.

Меди Бенатия

Изминалите година и 9 месеца, в които Бенатия е част от Байерн, могат да бъдат обобщени с определението несполучливи. Това е така, защото Бенатия не винаги показваше най-доброто от себе си. Една от причините бяха мускулните му контузии, но и формата му бе непостоянна. И докато срещу Майнц бе един от най-добрите на терена, срещу Ювентус се представи катастрофално. Може би в мача, в който Байерн имаше най-голяма нужда от него. И докато за първия гол на Юве може да се каже, че беше колективна грешка, при втория той пропусна да извърши тактическо нарушение. Беше твърде бавен, и като мисъл, и физически. За 45 минути имаше едва две сполучливи действия в защита. Твърде малко срещу италианския шампион, който бе включил на бързи обороти. На почивката бе заменен, като Гуардиола предпочете намиращия се в не много добра форма Бернат.

Играта на Бенатия бе определена като несполучлива и защото потенциалът му предполага той да може да играе и по-добре. Досега през сезона той е спечелил почти 70% от единоборствата си (71% в Бундеслигата, 64% в ШЛ). При изнасянето на топката е много солиден и рядко прави грешки. Заедно с Боатенг са двойката с най-малко загубени топки след индивидуални грешки и не са допускали загубено единоборство, когато притежават топката. Това показва, че Бенатия има какво да даде на терена.

Срещу Ювентус той трябваше да изнася тежестта в средата на защитата. Задача, за която на този етап още не е готов. Бенатия може да функционира добре само когато до него има човек, който да го покрива. Който да му помага при позиционирането и при изнасянето на топката. Боатенг може да бъде такъв играч. Срещу Ювентус Кимих показа, че (все още) не е на толкова високо ниво. Все пак, Бенатия все още ще получава възможности за изява, но това ще става в Бундеслигата, а не в Европа. За него най-важното в момента е да играе възможно най-много без здравословни проблеми и да стабилизира играта си.

Хави Мартинес

Сезонът на Мартинес прилича на този на Бенатия. Испанецът пропусна първите 4 мача за сезона заради контузия, а от началото на януари отново е аут. Трябваше да отсъства две до четири седмици, но проблемите се задълбочиха и той е аут шест до осем седмици. Едва наскоро Мартинес поднови тренировки и скоро се очаква отново да е пълноценна част от състава.

Показателите му като централен защитник са сходни с тези на Бенатия, макар че разликата в данните за отделните компоненти от играта му да е по-голяма. По спечелни единоборства например той отстъпва с цели 10% на Бенатия (61%), но в Шампионската лига представянето му е по-добро (71% спечелени единоборства). Сходни са цифрите по показателя пресечени пасове, който е особено важен поради голямото разстояние между защитната линия на баварците и вратата. Със средно по 2,1 прекъснати подавания на съперника Бенатия е на първо място от играчите на Байерн. На сходно ниво са Боатенг и Мартинес с 1,5 пресечени паса средно на мач. В Шампионската лига е обратното – Мартинес (2,5) води пред Бенатия (1,6). Цифрите не дават ясен отговор кой е с предимство, но Мартинес е едни гърди напред, защото имаше възможност да се докаже срещу по-трудни съперници. Например той бе на терена при победата срещу Дортмунд у дома, както и тази срещу Арсенал. С 1259 минути игра той е прекарал най-много време на терена.

Пеп Гуардиола ще го изпробва в следващите седмици (както и Бенатия) и ще вземе решение до каква степен на него може да се разчита в средата на защитата във важните мачове през април. Поне докато се върне Боатенг. Мартинес доказа още в първия си сезон в Байерн, че на него може да се разчита в големи мачове, направи го и при победата над Дортмунд за Купата през 2014 г. Той е сериозен кандидат за центъра на защитата в четвъртфиналите на ШЛ, стига да запази физическото си състояние добро по време на паузата.

Жером Боатенг

Жером Боатенг е един от ключовите играчи на Байерн под ръководството на Пеп Гуардиола. С различни схеми и партньори, той неизменно е централната фигура в защитата на баварците. С времето той усъвършенства все повече своя специалитет – отварянето на играта при изнасянето на топката. Много често дългите му пасове правят разликата, особено в първата третина от игровото време. В Бундеслигата той има 7,4 дълги паса средно на мач, макар че средно 4,4 не достигат до целта си. Неслучайно Гуардиола направи промяна в своя тим специално заради него. В първите два сезона фокусът бе в средата на терена, но това вече не е така благодарение на добрата игра при изнасянето на топката на Жером Боатенг. Това, което в миналото правеха централните халфове, сега го прави защитник – със същото качество.  Това допринася за разнообразната и вертикална игра на Байерн.

Контузията на Боатенг през януари ужаси феновете. Мнозина си спомниха предишния сезон, когато много основни играчи липсваха във важните мачове. Трудностите не закъсняха – преднината в Бундеслигата намаля от 8 на 5 точки, но поне за купата бе постигнато класиране в следващия кръг. Четвъртфиналът в ШЛ идва твърде рано за Боатенг. Но ако Байерн продължи, той има всички предпоставки да е основна фигура в състава за полуфинала.

Остават няколко въпросителни. В какво физически състояние ще е Боатенг след дългото си отсъствие? Как ще се отрази това на играта? Завръщането му идва в изключитено натоварен период, който съдържа гостувания на Херта и Инголщад и домакинства на Мьонхенгладбах и Шалке. Едва ли ще има много възможностти за експерименти, тъй като Доррмунд показа, че няма никакво намерение да губи повече точки.

Затова след завръщането си Боатенг трябва да има запазено място в състава. Въпросът е кой ще играе до него. Бенатия малко си отряза шансовете с играта срещу Ювентус. Има основания да очакваме завръщане на защитната линия, преливаща между трима и четирима (Алаба-Мартинес-Боатенг-Лам). Кимих обаче също доказа, че заслужава да бъде част от този отбор. Решаващото ще бъде в каква физическа форма са играчите. Пеп Гуардиола може и трябва да намери най-правилния вариант.

Източник: Miasanrot.de

 

Боатенг Бенатия Мартинес Бадщубер Кимих
Спечелени единоборства 64% 71% 61% 71% 54%
Пресечени пасове 1.5 2.1 1.5 0.6 0.7
Изчиствания 2.3 1.7 1.9 3 0.4
Фаулове 0.9 1 0.9 0.4 0.4
Спечелени двубои във въздуха 69.57% 75% 67.44% 75% 40,91%
Дълги извеждащи пасове 7.4 1.6 1.7 2 2.9

Данни: whoscored.com, kicker.de

Comments

comments