Взаимноизгодната връзка на лидерите „Байерн“ и „Дортмунд“

През последните пет години, немският футбол е дефиниран от враждата между двата най-големи отбора – Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд. Въпреки че Бундеслигата има много впечатляващи отбори, въпросните два са постоянно в битка за върха на едно от най-големите европейски първенства.

През последните пет сезона, Байерн печели три титли, а Дортмунд – две. Въпреки, че те се много различни един от друг и с контрастни характеристики, и двата отбора разчитат един на друг да запазят формата си през сезоните, с разменено надмощие.

Докато враждата е дефинирана от играчи и треньори, които са едни сред най-добрите в света – системите, формациите и тактиките използвани от двата клуба са по-често копирани директно от противника отколкото хората смятат.

Въздействието между двата отбора започна през март 2011 г., когато Юп Хайнкес замести Луис ван Гаал начело на Байерн. Опитният треньор бързо се отърва от сложната система на холандеца и накара баварците да играя по-опростено. Байерн започна да практикува своя прословут директен, контраатакуващ футбол в опит да настигне отбора на Борусия Дортмунд, който изглеждаше неуязвим след като спечели две поредни титли.

През първия сезон на Хайнкес, Байерн показа значително подобрение като водеше в по-голямата част от кампанията в Бундеслигата и дори достигна до финал в Шампионска лига. Въпреки това, отборът от Мюнхен не беше завършен напълно и се примири със сребърните медали в Европа, след като загуби титлата и финала за купата на Германия от жълто-черните си съперници.

Чак през сезон 2012/2013 Байерн започна да практикува своя високо скоростен контраатакуващ, пресираш футбол, който се оказа много успешен срещу Дортмунд и резултатите не закъсняха. През същата година, баварците стигнаха до две равенства в първенството срещу Дортмунд, но успяха да отстранят отбора на Юрген Клоп от купата на Германия, а след това ги победиха и във финала за Шапмионска лига.

Байерн не само копираха стила на игра на Дортмунд, но го усъвършенстваха и използваха срещу треньора, който го представи на Бундеслигата.

“На моменти прилича на това, което правят китайците в произвоството: гледат какво правят останалите, копират ги, и с повече пари и играч следват подобен път”, каза огорчения Клоп след загубата от Байерн на четвъртфинала за купата на Германия.

Въпреки това, опонентът му от Мюнхен не се впечатли след очевидното подобрение в резултатите на отбора му.

Байерн са в играта малко повече, отколкото Юрген Клоп е треньор”, заяви Хайнкес. “И винаги сме имали собствен стил на игра”.

Bayern Dortmund connection2

Още същото лято, ръководството на Байерн заличи това твърдение, след като назначи Пеп Гуардиола за заместник на Хайнкес. Само няколко месеца, след като спечели историческия требъл, немският шампион беше отново на път да започне отначало.

Точно в този момент ролите на двата отбора се размениха. Каталунският треньор, познат със своя “тики-така” стил на игра, пристигна в Германия и бързо започна да налага собствената си тактика, независимо кой се изправя на пътя на Байерн. Гуардиола имаше своята влиятелност, но със сигурност не и в немския футбол. Също като Клоп, той пристигна и започна начисто.

Въпреки, че в началото Гуардиола разчиташе на четирима човека в защита, до момента, в който отборът му се срещна във финала за купата с Дортмунд, отборът от Мюнхен играеше с трима в система напълно различна от тази на Хайнкес една година по-рано.

Също като предшественика си, Пеп успя да постигне върха на работата си през втория сезон начело на отбора, когато Байерн успя да постигне втори пореден дубъл срещу Дортмунд.

До този момент, отборът на баварците играеше с трима защитници изградени около качествените пасове на Жером Боатенг, офанзивните бекове Рафиня и Хуан Бернат, атакуващата мощ на Робърт Левандовски и Томас Мюлер, и динамичната полузащита, в която играеха Шаби Алонсо, Тиаго Алкантара и Филип Лаам. Грандиозният план на Гуардиола в Байерн най-накрая вървеше към своето осъществяване.

През онова лято, Клоп напусна Борусия Дортмунд, а бившият терньор на Майнц 05 – Томас Тухел зае неговото място. Също като Хайнкес, Тухел не пое новата си задача с огромни амбиции да замени мощта на отбора с нови, фанатични идеи, а вместо това предпочете да получи вдъхновение от начинът по-който Байерн се върна на върха на немския футбол.

В интервю преди първия си сблъсък с баварците миналия октомври, Тухел нарече Гуардиола “отправна точка” във собственото си обучение като треньор и дългогодишното възхищение от футбола, който представяше докато ръководеше Барселона. През същата седмица, Гуардиола потвърди слуховете, че двамата са се срещнали на вечеря, за да поговорят за тактики преди Тухел да поеме Дортмунд.

И наистина, не отне много време преди Дортмунд да започне промяната си под инструкциите на Тухел. Той започна мачовете начело на отбора във формация 4-1-4-1, както правеше преди това и в Майнц, но с малка промяна – халф, който седи по-дълбоко в защитата и по този начин позволява на бековете да атакуват по-често по фланговеге; роля, която не се различава много от тази на Алонсо в Байерн.

Bayern Dortmund connection3

При завръщането на Ерик Дурм през януари си пролича влиянието на тактиката на Гуардиола. Системата 4-1-4-1 бавно се превърна в такава с трима защитници, като Дурм и Шмелцер играят като офанзивни бекова от двете страни, а младата звезда на отбора – Юлиан Вайгл, се изявява като плеймекър от по-задна позиция в полузащитата. Като към това добавим дуото Марко Ройс и Пиер-Емерик Обамеянг в предни позиции, формацията на Дортмунд започва да прилича много на тази на Байерн.

Всички тези факти си проличаха най-вече в сблъсъка на жълто-черните с Тотнъм в Лига Европа, когато отборът на Тухел успя да задържи топката в продължителни периоди от мача и да спечели с 3:0. Също като Байерн, Дортмунд в момента играят с изнесена дефанзивна линия и доминация в притежанието на топката – стил, който Гуардиола доведе в Мюнхен преди няколко години.

Въпреки, че Байерн най-вероятно ще спечели титлата на Германия тази година, разликата от Дортмунд е само пет точки, а и двата отбора продължават напред в европейските турнири. Те най-вероятно ще се срещнат и на финала за купата на страната. Там можем да станем свидетели на това как ученикът Томас Тухел настига своя учител в рамките на няколко месеца, преди Гуардиола да напусне Мюнхен в посока Манчестър Сити.

След това ще дойда новото лице на Алианц Арена – Карло Анчелоти. Репутацията на бившия треньор на Реал Мадрид дава повод да очакваме нови тактически иновации. Дали ще продължи да използва системата на Гуардиола не е ясно, но едно нещо е сигурно – тези два отбора ще се борят не само за немската титла, но ще продължат да се учат един от друг и в бъдеще.

Източник: washingtonpost.com

Comments

comments