Изводите от мача с „Айнтрахт“

Пеп Гуардиола направи 5 промени в състава в сравнение с предишния мач срещу Кьолн. Гьотце очаквано се върна в състава, Мартинес също се появи като титуляр след дълго отсъствие заради контузия. Лам, Мюлер и Рибери също започнаха титуляри. В защита в различните фази на играта действаха трима или четирима, фиксирана бе позицията на Бернат, Алаба и Мартинес. Когато бе небходимо, Лаам се връщаше в защитната линия. По-често обаче Алонсо беше този, който се връщаше назад и оттам се опитваше да изгражда играта.
Младият треньор на Айнтрахт Нико Ковач заложи на 5-4-1. По-важно обаче бе не каква е постройката на тима му, а как тя действа на терена. Защитната линия бе изнесена много напред – понякога на 30-35 метра пред вратата. Така тимът от Франкфурт стесни терена. Напред Айнтрахт се опитваше да преборва Байерн с четири или пет човека. И това се удаваше добре на играчите на Айнтрахт. Баварците се опитваха да пречупят съперника си, пращайки дълги пасове в предни позиции, но те бяха твърде неточни.
Точно пресирането от страна на Франкфурт и толкова напред разположената защитна линия внесоха много хаос в играта. Отборът на Гуардиола опитваше твърде много вертикални пасове, които не минаваха през защитата на Франкфурт. На човека с топката му се даваше твърде малко време, което водеше до намалена презицност на пасовете. Твърде много топки бяха загубени твърде бъзро. Айнтрахт обаче също не задържаше дълго топкта, което водеше до хаоса, предузвикан от честата смяна на притежанието й.
Два пробива на Рибери отляво обаче доближиха Байерн до вратата на Франкфурт. Решаващи за победния гол бяха пробив на Гьотце през центъра и гаф на Ошипка. Това позволи на Гьотце да нанесе удар от 14 метра, който Храдечки парира, но топката отскочи към Рибери, който със задна ножица прехвърли вратаря и прати топката централно във вратата.
Голът донесе повече сигурност на Байерн, но Айнтрахт продължи да играе по същия начин. Резултатът бяха петте засади за баварците и много фаулове след пресечените пасове. Екстремният начин, по който игра Айнтрахт, си личи и от цифрите. През първото полувреме Байерн притежаваше топката в „едва“ 65% от времето, успеваемостта на пасовете бе 83%. Общо баварците направиха 51 неточни подавания през първата част – твърде много за стандарта на Байерн.
След почивката нямаше особена промяна в играта. Баварците рядко стигаха до удари. Първият бе на Чаби Алонсо от фаул в 52-ата минута – гредата спаси Айнтрахт от гол. 2 минути по късно пресата на Айнтрахт доведе то това, че Бернат се оказа без покриващ играч на крилото. Ударът му бе спасен от Храдечки. След 60-ата минута играта се успокои. Ковач рано изразходва и трите си смени, тъй като много от играчите му се изтощиха бързо. През втората част Гуардиола пусна Видал и Коста, които се върнаха късно от националните си отбори. Двамата обаче не можаха да донесат решителен импулс. Чак в последната минута се стигна до опасност за Байерн, но Мюлер също не можа да пробие вратаря на Айнтрахт.
Така резултатът остана 1:0, след 60-ата минута Байерн не предприе нищо повече от най-необходимото.

3 неща, които направиха впечатление:

1. Футболен минимализъм

Както и преди паузата за националните отбори, Байерн продължи да се придържа към програма минимум. Това се дължеше както на самопожертвователната игра на гостите от Франкфурт, така и на начина, по който игра Байерн. Имаше твърде много дефект в изграждането на играта от задни позиции. Като започнем от Мануел Нойер, който успя да намери свой съотборник само в 3 от 13 опита за извеждащи дълги топки. Алаба (1 от 3), Мартинес (4 от 8) и Лаам (5 от 11) също допринесоха за непрецизната игра при изнасянето на топката, с успеваемост доста под 50%. Тимът не се възлолзва от пространствата, възникнали от разположената много напред защита на съперника, тъй като твърде лесно подаряваше топката.
Друг проблем създаваше прекаленият акцент отляво в играта на Байерн в нападение. Почти всяка атака минаваше през левия фланг. Мюлер от двсната страна де факто не участваше в играта. За 90 минути Мюлер имаше едва 36 отигравания с топката. Гьотце имаше повече (40) при по-малко прекарано време на терена. Главният проблем беше, че Франкфурт така пресираше съперника си, че дори простият пас към играча на крилото ставаше невъзможен. Мартинес успя да даде едва пет паса от собствената половина в половината на съперника. Алонсо, Лаам и Тиаго също не успяха да направят така, че тимът да започне да създава опасни атаки и по двата фланга. Така в дълги периоди играта страдаше от безидейността на Байерн, който все пак успя да нанесе повече удари във вратата в сравнение с мача с Кьолн (21).

2. Марио Гьотце

Срещу Айнтрахт Гьотце пробяга 11,17 километра, най-много от всички играчи на Байерн. Добро впечатление направи начина, по който се възползва от открилата се пролука малко преди гола за 1:0. Тук пролича най-голямата сила на Гьотце – той открива пространствата и знае как да ги използва. Гьотце стреля 4 пъти към вратата, което е знак за голямото му желание. Само Левандовски записа повече удари от него (6).
Имаше някои дефекти в играта, които са нормални след толкова дълго отсъствие, но не помогнаха на Байерн. С 5 загубени топки Гьотце бе лидер по този показател в редиците на Байерн. Извърши 5 нарушения, които също доведоха до отстъпване на топката на Айнтрахт. Като цяло, с участието в националния отбор, седмицата бе добра за Гьотце и крачка напред в правилната посока. Но има още много път пред себе си.

3. Продължава серията без допуснат гол

С оглед на казаното дотук е много важно, че Байерн запази стабилността си в Бундеслигата. Франкфурт нанесе само 4 удара към Нойер, в предишните мачове Кьолн нанесе 6 и Вердер – 2. Като включим и мача с Дортмунд, Байерн не е допускал гол вече в 4 мача. При това в период, в който Пеп Гуардиола се опитва да интергрира в тима завърнали се след контузия играчи като Бенатия и Мартинес. Това бе 40-ият мач на Байерн за сезона и в него Пеп заложи на 26-ия си вариант на защитна линия. Предвид многото контузии е невероятно, че Байерн има само 13 допуснати гола. Пеп Гуардиола успя да подобри още повече защитната си концепция – чрез добра преса да не позволява на съперника да стига до голови положения. Средно съперниците на Байерн в Бундеслигата нанасят по 6,6 удара на мач. Това е с 12% по-малко от миналия сезон (7,5 удара). Впечатляващо, като се има предвид, че в голяма част от сезона Гуардиола не може да разчита на оптималния си вариант на защитна линия.
Задачата и за следващите седмици ще бъде да се допускат колкото се може по-малко грешки в защита. Този сезон, за разлика от миналия, Байерн не може да си позволи загуба на точки в последните мачове. Не и докато Дортмунд е още в борбата за титлата.

Източник: Miasanrot.de

Comments

comments