Бъдещето: Фабиан Бенко

Въпреки, че е само на 17 години, Фабиан Бенко е част от Байерн от 10 години. Роден в Бавария в семейство на хървати, младата звезда се мести от Загреб в Мюнхен и поради тази причина е с две националности. Кариерата му започва през 2005 г. когато е само на седем години и част от младежките формации на Байерн.

Бенко е многообразен талант и може да играе на различни позиции – офанзивен халф, ляво и дясно крило. Младокът има игра подобна на тази на Иван Ракитич от Барселона. Също като Ракитич, Бенко е технически надарен играч, който притежава страхотна скорост, добра игра с топка в крака и стрaхотен поглед, гарнирани със спокойствие и хладнокръвие. Бенко е добър и при статични положения, като натрупва много асистенции най-вече в мачовете на отбора на Байерн до 17 години. През настоящия сезон Фабиан е част от втория отбор на баварците.

Дебютът му за титулярния състав беше на турнето в Китай през 2015 г. и от тогава номер 40 е в добра форма за аматьорските формации на баварците. Той взима участие и в юношеската лига на УЕФА.

Ако продължи с добрите си изяви ще дойде моментът, в който Бенко ще получи място в първия отбор на Байерн. Той има записан един мач за националния отбор на Германия до 17 години, но след това решава да играе за националите на Хърватия до 17 години по време на Световното първенство (17 г.) в Чили, което се проведе през 2015 г.

Фабиан Бенко е считан за един от най-големите таланти на Байерн, като участва в предсезонните подготовки на отбора. Пеп Гуардиола не скрива хвалбите си по адрес на юношата: „Фабиан Бенко е много млад играч. Той е само на 17 години, но смятаме, че е много добър. Трябва да вървим стъпка по стъпка. За него е чест да бъде тук. Той тренира с големите играчи, за това и самите тренировки са огромна стъпка напред за него, но мястото му е все още във втория и третия състав“.

„От време на време ще тренира с нас, но ще остане във втория отбор. Само на 17 години, той трябва да подобри играта си в много аспекти, но сме много доволни от изявите и отношението му по време на тренировка“, завърши Гуардиола.

През настоящия сезон халфът има 18 мача и 1 асистенция в регионалната лига, и 4 мача (1 гол) в юношеската лига на УЕФА. Той беше и част от групата на отбора по време на двата мача с Динамо Загреб в Шампионска лига, но така и не се появи на терена.

Има ли вероятност някоя от големите риби в Европа да отмъкне таланта на Байерн? Според transfermarkt, контрактът на Бенко приключва през юни 2016 г.

Отбори подходящи за Фабиан Бенко: Барселона, Реал Мадрид, Арсенал, Манчестър Юнайтед.

Източник: bundesligafanatic.com/

Comments

comments