Последният куршум на Пеп – пет въпроса преди реванша

„Всички искат да ме убият, но аз имам още един куршум“, така Пеп Гуардиола отговори на критиците си след обвиненията, че е объркал състава в първия мач с Атлетико в Мадрид (0:1). Сега на Байерн просто му трябват голове, за да продължи на финал. „Трябва да играем офанзивно, но не да се хвърлим безразсъдно напред като малки деца. Трябва да запазим самообладание“, каза Томас Мюлер. От отговорите на следните пет въпроса зависи дали Гуардиола ще остане в историята като един от най-успешните треньори на баварцитe или като просто един от всички.

1. Как Байерн ще противодейства на Гризман?

Не е много трудно да се предвиди каква ще е играта на Атлетико в Мюнхен. Те отново ще заложат на така добре фукциониращата под ръководството на Диего Симеоне компактна дефанзивна стратегия, ще се опитат да построят стена, която по възможност да преминава през целия терен, а напред ще разчитат на светкавични контри. Ключов играч в опитите на мадридчани да вкарат гол ще е Антоан Гризман – франзузинът е бърз и има око за свободните пространства в противниковата защита, които успешно експлоатира. Ако Байерн не го държи под контрол, надеждите за успех ще рухнат много бързо. Много важна в това отношение е позиционната игра. Много бързо защитниците и дефанзивните халфове трябва да отгатват кой път към вратата ще избере франзуцина, да успяват да го неутрализират още преди той да е направил своя ход. Бързината на мисълта на защитата на Байерн ще е от решаващо значение.

2. В каква форма за Годин и Боатенг?

В първия мач и двата отбора бяха без най-важните си защитници, но за реванша и Жером Боатенг (Байерн) и Диего Годин (Атлетико) ще могат да бъдат използвани. Въпросителните около формата на Боатенг обаче са доста повече.  В първия мач той летя с отбoра до Мадрид, но бе извън състава. Едва в мача с Борусия (Мьонхенгладбах) в събота той се завърна след тримесечно отстсъвие. Ясно се видя, че не е готов 100%. Все пак, очакванията са той да играе срещу Атлетико. Неговата скорост ще е необходима срещу бързината на Гризман, погледът му върху играта и рутината в критични ситуации също ще влязат в употреба.

Това, което е Боатенг за Байерн, е Годин за Атлетико. Уругваецът е ключовият играч в защитата на „дюшекчиите“, неговата безкомпромисност в единоборствата и опитът му ще бъдат от решаващо значение на „Алианц Арена“. Във фазите, в които Байерн осъществява натиск, Годин може да е допълнителна гаранция за сигурност – роля, която никой негов съотборник не може да изпълни толкова добре. Така бе в четвъртфинала срещу Барселона, така ще е и във вторник. В неделя Атлетико обяви, че той със сигурност ще играе. И формата му ще е оптимална, въпреки краткото отсъствие заради контузия.

3. Машината за пасове или чудовищната преса?

Дефанзивната игра на Атлетико има една основна сила, на която Симеоне залага изключително много – пресата по целия терен. Независмо къде се намира на терена, нагласата на всеки играч на тима на Симеоне е дефанзивна и срещу противниковите играчи се действа много агресивно. Това което прави тази стратегия особена при Атлетико е, че е овладяна почти до съвършенство – ако една вълна от тази преса бъде преодоляна, веднага идва следваща. Затова е необходима висока степен на координация между отделните играчи и „червено-белите“ често успяват да я постигнат.

Това е особено тежко за противниците им – особено такива със стил, подобен на този на Байерн, които играят инициативно и се опитват постепенно да стигат в близост до вратата. Ключът това да се постигне е игра с много пасове. Звучи просто. Бързи двойни пасове, много движение, искане на топката и намиране на правилните пространства.  Че Байерн е в състояние да постигне това дори и в условия на чудовищна преса като тази на Атлетико, е ясно. Но е необходима огромна концентрация и прецизност – много повече, отколкото показаното в първия мач. Тогава процентът точни пасове на Байерн бе 86,8% – най-ниският през този сезон.

Играчи като Тиаго се представиха под възможностите си, но именно на техните качества – задържане на топката и бързина в отиграванията, трябва да се разчита, за да може Байерн да преодолява съперника си линия след линия и така да достига да третата третина. Колкото по-често това се удава на Байерн, толкова повече положения ще създаде отбора. Логично.

4. Ще бъдат ли оптимално използвани крилата?

Без Томас Мюлер в центъра и със странен вариант на крилата – това бе изборът на Пеп в първия мач. „Исках човек със силен ляв крак отляво и десен отдясно“, мотивира се треньорът след 0:1 в Мадрид. Кингли Коман бе изборът за дясно крило, Дъглас Коста трябваше да действа отляво. И двамата обаче не се представиха добре. Особено разочарова Коман, който не повлия по никакъв начин на играта. Изобщо от силната игра по крилата, толкова необходима срещу толкова добре защитаващ се отбор като Атлетико, нямаше и следа. Това естествено позволи на бековете на Атлетико Филипе Луис и Хуанфран да свършат страхотна работа, а външните халфове Саул Нигес и Коке успешно ги дублираха от полупространствата. Така играта през крилата  на Байерн не стигаше до аутлинията, а бе изтеглена назад. В реванша тук е необходимо голямо подобрение. То може да дойде от Франк Рибери. „Готов съм да играя, и трябва да играя“, уверено завяи французинът пред „Кикер“.

5. Ще помогнат ли феновете?

Не във всички мачове настроението на „Алианц Арена“ достига забележителни нива, но в този реванш подкрепата наистина е необходима на отбора. Позитивната, зареждаща атмосфера още от първата секунда може да бъде онзи X-фактор, който да помогне за класирането. Напрежението върху отбора е много голямо след загубата в първия мач, страхът от грешки обаче трябва да бъде елиминиран, защото може да е фатален. Ако феновете сами повярват в класирането и предадат вярата си на отбора, шансът то да се случи ще е по-голям. Ако път се стигне до продължения и дузпи, тази подкрепа ще е още по-ценна.

Източник: Goal.com

Comments

comments