Печеливши и губещи в „Байерн“ през сезон 2015/2016

Сезонът на Байерн може да стане по-успешен, отколкото е, ако тимът спечели Купата на Германия във финала срещу Борусия (Дортмунд). За много от играчите обаче вече спокойно може да се каже, че сезонът не е протекъл по най-добрия начин – и повечето от тях вероятно ще напуснат клуба.
Байерн счупи още няколко рекорда в края на сезона. Победата с 3:1 над Хановер в последния кръг означаваше, че тимът подобри собственото си най-добро постижение по най-малко допуснати голове за цял сезон – само 17 попадения. 88 вкарани гола бяха достатъчни за четвъртата поредна титла, Томас Мюлер отбеляза 20 попадения (личен рекорд), а Филип Лаам отново играе като Филип Лаам.
Мюлер, Нойер и Лаам трудно могат да бъдат категоризирани като печеливши или губещи от отминалия сезон, тъй като представянето им варираше. Същото важи за Ариен Робен и Жером Боатенг, които пропуснаха голяма част от кампанията заради контузии. Все пак, за Робен може да се каже, че е по-скоро печеливш – отсъствието му показа, че все още никой не може да замени 32-годишния холандец.

Печеливши

1. Йошуа Кимих

Още през есента той се представи силно като част от полузащитата. Въпреки възрастта си от само 21 години, той впечатли с добър поглед върху играта, спокойствие, интелигентност, тактическа грамотност и технически финес. След контузията на Боатенг, Кимих беше преквалифициран като централен защитник и се справи много успешно с новата си роля. Кимих записа 23 мача в Бундеслигата и 9 в Шампионската лига, а добрата му игра бе възнаградена с повиквателна от Йоги Льов за европейското.

2. Кингсли Коман

Дойде под наем от Ювентус като сравнително непознато име и демонстрира огромно самочувствие („във всяка минута мога да направя разликата“) което се оказа с покритие. Крилото впечатли с динамика, бързина и разбиране на играта. Записа 4 гола и 6 асистенции в Бундеслигата и 6 гола и 12 асистенции във всички турнири. А момчето е само на 19.

3. Франк Рибери

90-те минути в реванша срещу Атлетико бяха доказателство за спортното му възкръсване след близо година отсъствие заради контузии. Никой не очакваше на тази възраст (33 години) французинът да поведе отбора по този начин.

4. Роберт Левандовски

Стана първия играч след Дитер Мюлер през 1977 г., който закръгли 30 гола за един сезон и първият чужденец с такова постижение. За петте му гола срещу Волфсбург в рамките на 8:59 минути ще се говори и след 50 години. Вкара и 9 гола в Шампионската лига – най-добро постижение за него.

Губещи

1. Марио Гьотце

Дълготраен проблем. Ако Гуардиола се е провалил, то не е защото не спечели требъл, а защото не успя да разреши ситуацията с най-перспективния някога немски футболист. Гьотце започна добре третата си година в Байерн но скъсан мускул в областта на адукторите го поставиха в шахмат. След завръщането си бе последна дупка на кавала, вкара три гола, два от които в безсмисления мач с Хановер. Карло Анчелоти също не планира да разчита на него.

2. Меди Бенатия

Цял сезон бе измъчван от различни контузии и в крайна сметка успя да вземе участие в едва 14 мача. Ако бе по-дълго време във форма, Бенатия можеше и да е много добър защитник. Купуването на Матс Хумелс обаче е знак за неговото бъдеще.

3. Холгер Бадщубер

Подобна е ситуацията с Бадщубер, който изигра 7 шампионатни мача, започна да влиза в ритъм, един счупен глезен провали всичко. Не се знае с какво повече Бадщубер би могъл да помогне на Байерн. С идването на Хумелс става много трудно.

4. Хуан Бернат

Той е фигурата, срещу която има най-голяма въпросителна. Започна добре през 2014 г., но този сезон направи много слаби представяния, и то точно в големите мачове. На най-високо ниво му липсват прецизност и кураж. Рискува да се задържи във второстепенна роля.

5. Себастиан Рьоде

Вечната резерва, има само 2 мача, в които бе 90 минути на терена. Не успя да пробие в тима дори когато половината защита отсъстваше и нисичкият Кимих (1,76) трябваше да бъде централен защитник. След 2 години в Мюнхен Рьоде се нуждае от смяна на обстановката. Борусия (Мьонхенгладбах) проявява интерес.

6. Тиаго

Играта на Тиаго е като произведение на изкуството, но този сезон се видя, че един прост пас и малко повече физика имат повече стойност от изящните му изпълнения. Привличането на якия Ренато Санчес от Бенфика е ясен знак, че в тази зона Байерн иска повече мускули.

Източник: focus.de

Comments

comments