Тайната за успеха на Карло Анчелоти

Бъдещият треньор на Байерн Мюнхен – Карло Анчелоти, знае как се печелят титли. Той ни предостави и рецептата за спечелване на ЕВРО 2016.

Анчелоти ще замести Пеп Гуардиола като старши треньор на Байерн след няколко седмици, но преди да пристигне на Алианц Арена, италианецът е фокусиран върху Европейското първенство във Франция. Пред вестник The Daily Telegraph, Карло изрази своето мнение относно това, което e нужно, за да се вдигне титлата в подобен турнир. Със спечелените 15 титли от неговите отбори той със сигурност знае какво говори.

Мнението на Анчелоти е ясно: отборът, който ще спечели първенството най-вероятно ще е този, който успее да прелива по-бързо от защита в атака. Италианецът има някои съмнения относно това, но все пак казва, че „ако искаш отборът ти да изгражда спокойно атаката от по-задна линия, това ще отнеме много часове на тренировъчното игрище, за да се развият и усъвършенстват тези тактики“. Националните селекционери нямат много време за това между края на местните първенства и началото на ЕВРО 2016, за разлика от Анчелоти, който ще поеме юздите на Байерн през лятото.

Поради тази причина, той предлага различен подход. Неговият план: да организира защитата така, че тя да се противопостави на натиска на противника, до толкова, че когато си върнат притежанието на топката да организират бърза атака с помощта на офанзивните футболисти. Подобна тактика послужи много добре на отбори като Лестър и Атлетико Мадрид през сезона.

Тактическата дисциплина и менталната устойчивост са най-важни за Анчелоти. Един отбор се нуждае от „позитивна нагласа“ и „вяра в собствените си възможности“, а за да се спечели една титла, „ключът е вярата, че това може да се случи“.

Източник: bundesliga.de

Comments

comments