Карло реши: Пълна свобода за Томас Мюлер

Треньорът на Байерн Карло Анчелоти иска Томас Мюлер да играе там, където е най-добър. Това означава, че немският национал ще има пълната свобода да действа където намери за добре в схемата 4-3-3 на Анчелоти.

Италианецът каза само 2 изречения по темата на пресконференцията преди мача с Вердер на „Алианц Арена“, но те бяха достатъчни да предизвикат известно объркване относно тактическата му формация. „Смятам, че Томас Мюлер не е крило, но е достатъчно интелигентен, за да бъде такова. Той няма да играе по крилото, а на позицията, която му е най-удобна.“

Не игра ли Мюлер точно като дясно крило в първите два официални мача за сезона? Ще го видим ли срещу Вердер като офанзивна десетка? Или като втори нападател до или леко зад Роберт Левандовски? Ще се подреди ли Байерн срещу Вердер в схема 4-4-2?

Отговорите на тези въпроси са много прости. Да. Не. Не съвсем. По всяка вероятност не.

Който иска да разбере какво е имал предвид Анчелоти, трябва да погледне нещата под друг ъгъл и да погледне как игра Байерн в мача за Суперкупата срещу Дортмунд и за Купата срещу Йена. При схема 4-3-3, не винаги е необходимо да се спазва модела на холандската школа, според който две крила трябва да захранват един централен нападател. Нито Лионел Меси, нито Неймар са известни с това, че често центрират към Луис Суарес, но е вън от съмнение, че под ръководството на Луис Енрике Барселона е подреден в суперофанзивна схема 4-3-3. Меси, Неймар и Суарес са трима креативни, равнопоставени нападатели, които образуват т. нар. „тризъбец“  на Барса.

Съставът на Реал (Мадрид) от 2014 г., спечелил под ръководството на Анчелоти Шампионската лига пак в схема 4-3-3, също не играеше с типични крила – Кристиано Роландо беше ляв нападател, но го влечеше към центъра. Гарет Бейл също често влизаше навътре.

А при Байерн? В първите два мача Мюлер играеше малко вдясно и леко зад Роберт Левандовски, а на крилото отиваше само, когато инстинктът му го пращаше там. Където и да го поставиш като позиция, Мюлер си е втори нападател. И прави каквото си иска. Това очаква от него и Анчелоти – пълна свобода за Мюлер!

Франк Рибери също играеше толкова напред и толкова близо до центъра, колкото никога в кариерата си. Нито Мюлер, нито Рибери бяха крила.

Схемата 4-4-2 с ромб по средата също може да свърши работа на Анчелоти през сезона, особено когато той иска Байерн да е по-дефанзивен. И тогава Мюлер официално ще действа като втори централен нападател.

Голямата сила на Анчелоти е била винаги, че успява гъвкаво да нагоди собствената си схема към качествата на играчите, с които разполага. Преди години, когато ръководството на Милан го засипа с цяла армада технически надарени офанзивни халфове, той преоткри смятаната за архаична дотогава схема 4-3-2-1 (коледна елха). Милан с Андрей Шевченко или Филипо Индзаги напред, Кака и Руи Коща зад тях и Андреа Пирло, Кларънс Зеедорф и Дженаро Гатузо в халфовата линия спечели всичко, което можеше да се спечели във футбола.

В Байерн Карло сякаш се опитва да смеси креативното 4-3-3 на Реал с „коледната елха“ на Милан – въпреки че Рибери в момента е единственото здраво автентично крило, а е и пределно ясно, че и под ръководството на италианеца Мюлер ще играе винаги. Най-важното за Анчелоти – и това винаги е било негов стил, е офанзивните му играчи да играят „вертикално“. Това означава с дълги топки и най-важното, бързо да стигат до позиция за обстрел на вратата.

„Оставих моя отпечатък върху отбора. Отговорността е моя. Както казах, не искам да правя революция. Има много неща, които искам да запазя. Но искам да играя по-вертикално. Играчите трябва по-бързо да намират решения“, обяснява същността на футболната си философия италианецът.

Източник: Sport1.de

Comments

comments