Хищникът се превърна в плячка – Анчелоти ли е виновен?

Търпеливостта отдавна не е ценност във футбола и когато великият Байерн не успее да победи в три поредни мача във всички турнири, футболният свят започва да говори за криза. А по стандарта на баварците, които успяха да задържат много сериозно ниво в последните години изглежда, че в тези оценки на ситуацията има голяма доза истина.

Феновете на Байерн може би станаха твърде спокойни, но ето един факт, който би трябвало да върне безпокойството и страховете им – Байерн не е на върха в Бундеслигата за първи път от 14 месеца. И макар това да е първата подобна криза на баварците от може би половин десетилетие, проблемите в тима на Анчелоти се трупат един след друг. Италианецът неволно прави така, че Пеп Гуардиола изглежда все по-добър мениджър в ретроспекция – вече записа цели три поражения, а тимът загуби два мача поред за първи път от май 2015. Напрежението върху италианеца достигна върхова точка след неочакваната загуба с 2:3 от Ростов в Шампионската лига в сряда – за втори път при Анчелоти Байерн записва 3 поредни мача без победа. Загубата от Борусия (Дортмунд), изкачила РБ Лайпциг на върха в Бундеслигата бе още прясна, когато баварците се подхлъзнаха отново в Русия – при минусови температури и на терена, и в сърцата на феновете на Байерн. На фона на доминиращия Байерн на Гуардиола, на тима на Анчелоти му липсва енергия, организация в защита и работеща схема на игра, основаваща се на атакуваща тактика.

Фактите са следните – 4 месеца след като пое поста, на който той на шега заяви, че иска да остане 24 години, Анчелоти е подложен на огромно напрежение. Непрекъснато сравняван с Пеп Гуардиола и неговите постижения, на италианеца му предстои нелека битка за спечелването на студените немски сърца. Изглеждаше сякаш да поемеш готов изграден отбор би била най-лесната работа на света. Но, оказа се, само на хартия. Със сериозна финансова организация зад гърба си и пълен със звезди състав, който дори бе подсилен през лятото, пред Анчелоти сякаш бе постлан червен килим. Той обаче изпита сериозни проблеми при адаптацията и в момента Байерн е втори както в Бундеслигата, така и в Шампионската лига.

В опит да наложи своята визия и да се оттласне от наследството на Гуардиола, Карло Анчелоти отказва да се промени. След като решението му да атакува Борусия (Дортмунд) в събота с трима играчи претърпя провал, той запази схемата и за мача в Русия. С Коста вместо Мюлер и с Рибери, който запази мястото си до Роберт Левандовски, Байерн шокиращо отстъпи срещу неочаквано офанзивното 5-3-2 на Ростов. Байерн на Гуардиола рядко подценяваше съперника си, но точно това направи тимът на Анчелоти. Без настроение, спокойствие и характер срещу подчертано по-слабият съперник, Байерн сам си е виновен за загубата.

Италианцът няма време на почивка – на вратата чука Байер (Леверкузен). Букмейкърите сочат Байерн за сериозен фаворит, но би било неуважително да се отпише непредвидимият тим на Рогер Шмид, който е напълно способен да поднесе изненада на „Алианц Арена“. Светлините на прожекторите обаче преди всичко ще осветяват Анчелоти, на когото предстои битка сам срещу всички. Енигматчното му изражение с бягащата нагоре вежда е трудно да бъде разчетено, но е ясно, че всякакви емоционални изблици са в контраст с натурата на Анчелоти.

Байерн е отбор, който не е свикнал да е притиснат до стената, така че е крайно време Анчелоти да събуди звяра в себе си.

Дано да се окаже тигър.

Или поне вълк, за да не стане така, че накрая той да бъде изяден от такъв, както става в онази приказка.

Милош Маркович

Soccernews.com

Четирите грешки на Карлето

  1. Упорството, с което се придържа към системата си

На Анчелоти му трябва повече разнообразите, повече изненадващ момент в играта напред. Той категорично отказва да прави промени в своята система 4-3-3. Дортмунд и Ростов обаче му показаха, че тази система е отдавна разгадана и те дори я превърнаха в свое предимство. И Дортмунд, и Ростов се бориха сърцато срещу Байерн и удариха баварците благодарение на бързината, с която преминаваха от една фаза в друга.

  1. Няма план, когато изостава

Отново пролича, че Анчелоти не разполага с план за ситуациите, в които тимът му изостава. Срещу Ростов отново тимът се хвърли по крилата и пробва много центрирания, но не създаде достатъчно опасни положения. Възможно решение би било да се потърси по-голяма наситеност в центъра, която да даде резултат срещу защитаващи се съперници.

  1. Прекалено е мек към играчите

Все по-често този сезон се дискутира въпросът за манталитета на Байерн. Твърде мек ли е Анчелоти? Не дава ли прекалено много свобода на играчите? Предвид настоящата ситуация се налага изводът, че небрежността му е фактор за не достатъчно силното желание за победа на играчите. В Ростов на Дон бе много студено, в Дортмунд много шумно, срещу Атлетико много изтощаващо. Срещу Ростов най-накрая Анчелоти скръцна със зъби: „Днес раздавахме подаръци. Три гола! Това е недопустимо.“

  1. Лошата физическа форма на тима

През седмицата от кухнята на Байерн изтече информация, че тренировичният процес при Анчелоти е доста разпуснат. „Изглежда не всички играчи тренират достатъчно, някои качили кила“, коментира журналистът от „Кикер“ Карлхайнц Вилд. Имат ли баварците проблем с физическата подготовка? Срещу Ростов изглеждаше така, че им беше трудно да превключат на по-висока предавка във финалната фаза. Спряха да се борят за положенията.  Статистиката за избяганите километри също е показателна – играчите на Байерн са пробягали цели 10 (!) километра по-малко от раздаващите се руснаци. Това е като цял допълнителен играч на терена.

Себастиан Ланг

„Фокус“

Comments

comments