Трите капана, с които Анчелоти обезвреди РБ Лайпциг

Байерн с лекота победи РБ Лайпциг с 3:0 на „Алианц Арена“ и прекият двубой за първото място в Бундеслигата се превърна в лекция за гостите. Хитът на сезона от Лайпциг видя много ясно докъде стигат границите на възможностите му. Как тимът на Карло Анчелоти успя с такава лекота да се справи с тактиката на РБ, основана на високата преса, от която всички треперят?

За системата на Ралф Хасенхютъл това бе най-сериозният тест досега, тъй като тимът не се бе изправял срещу толкова мощно атакуващ отбор като Байерн. Тактически и физически гостите не бяха в състояние да се справят с офанзивната конструкция на тима от Мюнхен. Играта на Лайпциг е известна с високата си интензивност, но в този мач бе невъзможно тя да бъде постигната – може би и заради многото контузени играчи, които пропуснаха двубоя, а други трябваше да играят с травми.

Фактор 1 – Видал обезвреди високата преса на гостите

Начинът, по който Анчелоти се справи с високата преса на Лайпциг, на пръв поглед не е изненадващ – когато Байерн организираше своите атаки, Артуро Видал напускаше халфовата линия и се връщаше в защита. Чилиецът обаче не заставаше между Матс Хумелс и Хави Мартинес, а малко вляво, където заедно с Дейвид Алаба образуваха числен превес в зоната на дясното крило на Лайпциг Марсел Забицер. И когато Забицер бе надиграван, нападателите на Байерн се хвърляха по крилото и често създаваха проблеми на десния бек Бернардо.

Фактор 2 – Байерн използваше по безупречен начин фланговете

Това е втората причина, която доведе до загубата на Лайпциг. През първата част тимът на Хасенхютъл нямаше никакъв отговор на баварските атаки по крилата. Голът за 1:0 е идеален пример за това. Много често Бернардо и Марсел Халстенберг, както и двамата офанзивни крайни полузащитници на гостите, се изправяха в ситуации един срещу един,  в които нямаха шанс срещу динамиката и мощта на баварците. Дъглас Коста често надбягваше съперниците си, а Ариен Робен дебнеше за дългите пасове от Матс Хумелс, които го извеждаха в позиция, удобна да преодолее Халстенберг.

Фактор 3 – новата роля на Тиаго

Това бе гениалният шахматен ход на Анчелоти – да постави Тиаго на „плеймейкърската“ позиция пред Видал и Шаби Алонсо. Една привидно проста идея с огромно значение. От там Тиаго имаше пълна свобода да дебне за свободни пространства между зоните. Винаги бе в готовност да се открие в зоната до или пред дефанзивните халфове на Лайпциг. Така атаката на Байерн стана много по-гъвкава и гостите от Саксония трябваше да намерят решение едновременно на два проблема – един в центъра и един по крилата.

Често критикуваният през този сезон Анчелоти доказа качествата си на тактик, играчите изпълняваха инструкциите му и показаха желание за игра, което липсваше в някои мачове. Не много интензивната преза през последните месеци този път проработи добре, както се видя при попадението за 2:0. Байерн на Анчелоти показа недвусмислено на Лайпциг на Хасенхютъл кой е господарят в къщата.

Константин Екнер

Sport1.de

Comments

comments