Байерн България: Неудобният Байерн - Байерн България

Прехвърляне към съдържание

Страница 1 от 1
  • Вие не можете да започнете нова тема
  • Вие не може да отговаряте на тази тема

Неудобният Байерн

#1
Потребителят е неактивен   carrot 

  • Ултрафен
  • ПипПипПипПипПип
  • Група: Потребители
  • Мнения: 4684
  • Регистриран: 07-October 10
  • живущ вСтара Загора
  • любим играч:Мануел Нойер
Откакто Митко Бербатов напусна Германия, уважаеми читатели, Бундеслигата рязко ни стана безинтересна за сметка на Премиършипа. Сега цветът на българския футбол рита на Острова, по немските терени останаха онези нашенци, които все още не са си извоювали твърдо титулярно място нито в сърцата ни, нито в отборите си. За трансфера на единия от тях дори все още не сме сигурни да празнуваме или да псуваме. Така или иначе Бундеслигата остана малко встрани от вниманието ни и затова май пропускаме да видим едно ново явление.

Немската преса го нарича Риберианство, по името на Франк Рибери, грозноватия френски магьосник, който за нула време покори германците. "Всеки трябва да обича този Байерн", написа "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" без капка местен патриотизъм. Рибери, Клозе, Лука Тони и компания определено се забавляват на игрището, рано-рано на тима лепнаха прозвището Гиганта на сезона и никой вече не си помисля да нарича баварците с онова презрително ФК Холивуд, както им се подиграваха преди време. Сегалафът е друг - викат им Бой-групата и ако в Европа има отбор, който още на този етап да е направил твърда заявка за титлата, това, скъпи Стойчо Младенов, не са червените от София, а от Мюнхен.

Нищо от това нямаше да се случва днес, ако преди 75 години беше проработил тайният план на националсоциалистите да спрат развитието на Байерн и да не допуснат отбора никога повече да триумфира като шампион. План, който се оказва успешен само за известно време. В Мюнхен предпочитат да не се връщат назад и да не ровят в болезнената тема, дори историческият преглед в официалния им сайт парадоксално прескача този период, вероятно за да не излезе, че баварците се оплакват или пък самоизтъкват. Ние обаче сме достатъчно далече, за да разкажем как за една бройка Байерн не само че нямаше да гони рекордна 21-а титла, но отдавна щеше да е само история.

На 12 юни 1932 година на градския стадион в Нюрнберг Байерн (Мюнхен) побеждава далеч по-силния съперник Айнтрахт (Франкфурт) с 2:0, бележат Рор и Крум. Това е първата титла във витрината на клуба, въпреки че по онова време отборът съществувал вече трето десетилетие. Месец по-късно, на 31 юли 1932, Националсоциалистическата партия на Хитлер печели изборите с 37%, Херман Гьоринг е избран за председател на Райхстага, а хората на фюрера овладяват всички лостовете на властта и започват изпълнението на политическите си цели. За министър на спорта е назначен Ханс фон Чамер унд Остен -човек, който освен със засукано име се отличавал и с някои други особености.

Той никога не се бил занимавал с физическа дейност, но затова пък бил полковник от СА, щурмоваците на партията, и близък довереник на човека с мустачките. На днешния ден, 3 септември, през 1932 г. Фон Чамер унд Остен представя специален доклад на Хитлер, в който ясно се посочват първите стъпки за прочистването на спорта в Германия. "Физическото възпитание е изключително важно за арийската младеж - пише министърът, - но преди това е наложително с особено усърдие да отстраним евреите от спорта. Немският спорт трябва да се превърне в пример за подражание, ето защо в него еврейството няма място."

Към документа бил приложен списък на атлети със съмнително потекло. Там фигурирали шампионите по бокс Ерик Зийлинг и Йохан Тролман, Даниел Прен, най-добрият немски тенисист за времето си, и Гретел Бергман - голямата надежда на Германия в скока на височина. Най-интересната част от плана обаче се отнасяла за "Еврейския клуб, настоящите шампиони на страната, срам за Третия райх". Става въпрос естествено за Байерн Мюнхен.
Защо Байерн Мюнхен е наречен Еврейски клуб и влиза в списъка на Фон Чамер унд Остен? Очевидната причина е, че президентът на клуба Курт Ландауер, старши треньорът Рихард Домби, както и голямата звезда - голмайсторът Оскар Рор, били евреи. Какво по-голямо основание от това за нацистите да обезглавят един от великите клубове на Германия? Курт Ландауер е пратен в концентрационния лагер Дахау, а Домби и Рор бягат в Швейцария. По-късно Рор става първият професионален немски играч, който рита срещу заплащане във Франция. През 1941 нацистите изпращат и него в концлагер, тъй като

Райхът смятал професионалния футбол за еврейска измишльотина


0

#2
Потребителят е неактивен   Tito 

  • Напреднал
  • ПипПипПип
  • Група: Потребители
  • Мнения: 1089
  • Регистриран: 12-October 10

Преглед на мнениеcarrot, на 08 October 2010 - 10:24, каза:

На 12 юни 1932 година на градския стадион в Нюрнберг Байерн (Мюнхен) побеждава далеч по-силния съперник Айнтрахт (Франкфурт) с 2:0, бележат Рор и Крум. Това е първата титла във витрината на клуба, въпреки че по онова време отборът съществувал вече трето десетилетие.


Днес се навършват 80 години от първата ни шампионска титла. Един голям успех и въпреки, че само няколко месеца след това са ни спрели развитието сме се завърнали и сме стигнали до това което сме днес. В новия ни музей научих интересни подробности. Част от феновете ни са пътували с колелата си до Нюрнберг и обратно, а след това са празнували в Льовенброй където един мас (литър бира) е струвал 48 пфенинга (25 цента днешни пари). Пожелавам на Байерн още много успехи!

http://s15.postimage.org/j8oo38ex5/100_0756.jpg
http://s16.postimage.org/q8zc9tdyr/100_0769.jpg
http://s11.postimage.org/jc1b0ec81/100_0768.jpg
2

Споделете тази тема чрез:


Страница 1 от 1
  • Вие не можете да започнете нова тема
  • Вие не може да отговаряте на тази тема

1 потребители четат тази тема
0 регистрирани потребители, 1 гости и 0 анонимни потребители