Къде отидоха невероятните младежи на „Байерн“

Дълго време Байерн (Мюнхен) притежава една от най-продуктивните школи в световния футбол. Клубът е дал път на много от най-великите футболисти в историята като: Франц Бекенбауер, Сеп Майер, Герд Мюлер  и все още активните Филим Лаам, Бастиан Швайнщайгер и Томас Мюлер. Играчите от академията помагат за популяризирането на клуба. Когато хората говорят за Байерн, неминуемо се сещат за някоя легендарна фигура от Мюнхен.

Въпреки това политиката на клуба сякаш се промени през последните години, особено откакто през 2012 г. Матиас Замер замести Кристиан Нерлингер като спортен директор. Самият Нерлингер е юноша на Байерн – той се присъединява към отбора на 13 г., а през 90-те става и част от първия отбор, за който изиграва 156 мача. В момента все още може да видите юношески играчи в първия отбор, като Томас Мюлер, Филип Лаам, Дейвид Алаба и Холгер Бадщубер.

Липса на перспективни играчи

След дебюта на Алаба през 2010 г. нито един млад играч в клуба не е направил силно впечатление. Емре Джан, който в момента е немски национал и ключов играч за Юрген Клоп в Ливърпул, изигра само четири мача за Байерн преди да замине за Байер (Леверкузен) през 2013 г., като повечето от тях бяха без значение. Мичел Вайзер, който всъщност не е юноша на Байерн, а на Кьолн, имаше повече шансове за изява, като за тригодишния си престой беше пуснат в игра 13 пъти. Но фланговият футболист се оказа ненужен и продължи кариерата си в Херта.

Междувременно ситуацията със Синан Курт бе сходна. Той рискува да наруши добрите взаимоотношения между Борусия (Мьонхенгладбах) и Байерн, след като настоя да смени клубовете само на 17-годишна възраст. Курт изигра само един мач за Байерн – срещу Херта, преди да бъде продаден – на Херта

Нещо повече – Диего Контенто и Алесандро Шьопф също бяха продадени, а Пиер-Емил Хьойберг и Джанлука Гаудино са дадени под наем. Дори обещаващи играчи като Джулиан Грийн, Патрик Вайраух и Иван Лучич, които все още са в отбора, едва ли ще успеят да пробият в първия състав на Байерн.

Смяна на стратегията

Защо? Поради много причини. Първо, от известно време Байерн привлича най-добрите немски таланти, които са показали потенциала си. Това винаги е било така, въпреки че баварците са постоянно опреквани, че нарочно отслабват конкурентите си от 90-те години насам, но в последните години купуването на доказани немски таланти става по-важно от развитието на такива в собствената школа. От дебюта на Алаба през 2010 г. това са Мануел Нойер, Жером Боатенг, Себастиан Роде, Йосуа Кимих, Марио Гьотце, и т.н. Не всички тези трансфери са дело на Замер, но намеренията, свързани с тях, са ясни. Изключение прави само Кимих, който е играл единствено във втора Бундеслига. Всички останали са установени топ футболисти, които бяха привлечени, за да подсилят състава мигновено.

Освен това Замер подписа и с много чуждестранни таланти като: Джердан Шакири, Марио Манджукич, Хави Мартинез, Тиаго, Меди Бенатия, Хуан Бернат, Шаби Алонсо, Пепе Рейна, Артуро Видал, Дъглас Коста и Кингсли Коман, които дойдоха в Мюнхен докато той е спортен директор на отбора. Всички те бяха привлечени, за да направят моментално впечатление, като повечето от тях успяха. По този начин отборът на Байерн качи нивото на игра. Играчите, които бяха привлечени през 2012 г., изиграха ключова роля за спечелването на требъл една година по-късно. След назначаването на Пеп Гуардиола като треньор клубът е изключително постоянен в изявите си и уверено крачи към четвърта поредна титла на Германия.

Докато беше в Барселона, Гуардиола беше считан за мениджър, който често пуска в игра футболисти от школата. Все пак отборът, който спечели Шампионска лига през 2009 г., включваше внушителните 8 юноши на клуба. Гуардиола успя да се възползва от играчи като Шави, Иниеста, Меси, Пике, Педро, Бускетс и др. Моментата юношеска система на Байерн е далеч от тази класа, а само малка част от състава на втория отбор на баварците биха имали шанса да изиграят дори няколко мача за титулярния състав.

Поглед в бъдещето…

Въпреки всичко тези факти не остават незабелязани от клуба през последните години и през есента на 2015 г. – BILD съобщи, че Байерн ще инвестира 60 млн. евро в развитието на юношеската академия, като ще бъдат изградени център за развитие, централа и малък стадион за 2500 човека, на който феновете ще могат да гледат как младежите правят първите си стъпки във футбола.

Дали това ще помогне? Тези инвестиции няма да попречат на Байерн да открие следващите Мюлер, Бекенбауер, Лаам или Швайнщайгер. Феновете им могат да се надяват, че за първи път от 2010 г. насам нов младок ще ги накара да мечтаят, както го прави в момента играчът от световна класа Дейвид Алаба, който вече има над 200 мача за първия състав.

Източник: bundesligafanatic.com

Comments

comments