От 1990 до 1999 г.: Треньорски смени и титли

90-те години на миналия век е период на контрасти. Новите частни медии проявяват голям интерес към футбола и звездите му. В един момент „Байерн“ е наречен „Дрийм Тийм“, а в друг – ФК „Холивуд“. Все пак медиите изиграват и положителна роля. Никога преди не е имало толкова зрители на стадиона и толкова много продадени тениски на играчи. Цели 8 треньора се сменят за едно десетилетие.

Юп Хайнкес завоюва шампионската титла с баварците през 1989 г., но Европейската купа отново убягва. Германия става световен шампион през 1990 със следните баварци в редиците: Ройтер, Тон, Колер, Пфюглер, Ауман и Аугенталер.

През сезон 91/92 Хайнкес отстъпва треньорския пост на Сьорен Лерби. За жалост тази промяна не довежда до нищо по-добро.

Следващият треньор се казва Ерих Рибек, но и той не успява да изправи отбора на крака. Най-накрая Франц Бекенбауер поема отбора през 1993 година и спечелва шампионската титла.

Следва ерата „Трап“ на Джовани Трапатони. Той е обожаван от играчите и медиите, но не постига желаните цели. През сезон 94/95 „Байерн“ завършва на 6-то място и отпада на полуфинал от „Аякс“ Амстердам за Европейската купа.

Рехагел, Бекенбауер, Трапатони

Начело на „Байерн“ застава Ото Рехагел, а с него идват и звезди като Клинсман, Сфорца и Херцог. Въпреки че „Байерн“ достига до финала за Купата на УЕФА, се налага Рехагел да бъде сменен. След 2:2 на „Олимпиащадион“ всичко изглежда изгубено, но в реванша Бабел и Витечек носят победата на баварците. Датата 16.04.1996 остава паметна за много от играчите.

Кайзер Франц Бекенбауер е треньор на „Байерн“ от 1994 година. Той довежда отбора до финала за Купата на УЕФА, който е спечелен с общ резултат 5-1. За жалост обаче шампион на Германия става „Борусия“ Дортмунд.

След това отново идва Трапатони. За следващите две години като треньор той спечелва 2 титли – Бундеслигата през 1997 и Купата на Германия през 1998. Успява да спечели сърцата на феновете с пламенните си изказвания.

Едни от най-тежките загуби

Сеньоре Трапатони бива наследен от друг джентълмен – Отмар Хитцфелд, който изпълва витрината на „Зебнер Щрасе“ с няколко трофея за престоя си. За първата си година в клуба той постига големи успехи – спечелва Бундеслигата и достига финалите за Купата на Германия и Шампионската лига. „Байерн“ тотално надиграва „червените дяволи“, Марио Баслер вкарва гол и топката среща гредата на два пъти. За жалост „Байерн“ губи от „Манчестър Юнайтед“ с 1:2 секунди преди баварците да вдигнат трофея. Нещастен е и финалът срещу „Вердер“ Бремен в Берлин, който завършва 1:1 в редовното време, но „Байерн“ губи с 4:5 на дузпи.

Източник: fcb-erlebniswelt.de

Comments

comments