Кингсли Коман – хитът на сезона

Славни времена за Кингсли Коман. След като вкара първия си гол в едва третия мач за националния тим на Франция, на него вече се възлагат сериoзни надежди за европейското първенство пред собствена публика през лятото. В Байерн все по-често попада в титулярния състав. Коман е на 19, но не играе като тийнейджър. Той знае какво може и какво иска – и може да се окаже големият печеливш от отсъствието на Ариен Робен.

В онзи момент, в който Байерн губеше с 0:2 от Ювентус, а стрелките на часовника неумолимо хвърчаха към 60-ата минута, Байерн се нуждаеше от гениална идея. Пеп Гуардиола се бе свил край тъчлинията гледаше часовника и мислеше… за Йохан Кройф. „Когато срещу Юве примката около врата ми започна да се затяга, се замислих какво би направил Йохан“, каза Гуардиола пред радио RAC1.

Още на почивката треньорът на Байерн бе направил първта си промяна, пускайки Хуан Бернат на мястото на Бенатия. Трябваше да измине час игра, за да се сети Пеп за Кройф. И резервната си скамейка. В крайна сметка пусна в игра Кингсли Коман, а още час по късно около врата му вече нямаше примка.

Коман се пребори за топката за гола за 1:2, центрира за 2:2 и оформи резултата на 4:2 в продълженията. Мисията бе изпълнена. „Има добри крака“, атестира Гуардиола.

Две седмици по-късно „добрите крака“ на Коман помогнаха и на Франция. В третия си мач за националния той се подигра с вратаря на Русия и с майсторски въртящ удар се разписа, по ирония на съдбата отново за 4:2. Народът изригна. Але ле бльо!

Вълнуващи времена за Коман, който е на 19, но на терена не изглежда така. 4 гола и 5 асистенции в Бундеслигата, 2/6 в ШЛ – впечатляващото представяне накара дори клубния шеф Карл-Хайнц Румениге да възкликне: „Той е голяма изненада! Този трансфер излезе много сполучлив.“

Байерн взе Коман под наем за 2 години точно от Ювентус. Каква ирония. През лятото на 2017 може да се възползва от опция за купуване. „Кингсли е един от най-големите таланти в европейския футбол“, каза при представянето му спортният директор Матиас Замер, който по принцип избягва помпозни изказвания.

Но той не бе единствен в оценката си. В. „Гадзета дело Спорт“ публикува през януари списък с 50-те най-добри играчи под 20 години, оглавен от Коман. След него бяха Сане (Шалке) и Тилеманс (Андерлехт). Високите оценки са в унисон със самооценката на играча. „Мога да направя разликата, във всяка минута на всеки мач“, заяви Коман при представянето си на „Зебенер Щрасе“ през лятото на 2015. Рядко някой си позволява да говори с такива суперлативи за себе си.

Коман обаче е самоуверен млад човек, който не само говори наперено, но и изглежда така – със златни панталони, златна верижка, боядисана в златно коса. В Ювентус той изигра 22 мача, повече от които като резерва. „Оттогава насам получих много по-високо признание. Да дойда в Мюнхен бе определено най-добрият избор. Гордея се с играта си“, каза Коман пред Bundesliga.de.

Това, което доскоро бяха надежди, сега ще станат очаквания от младежа. И в Мюнхен, и във Франция. Растящата си популярност той приема спокойно: „Няма проблем, хубаво е да те хвалят.“

Преди европейското предстои решаващата фаза от сезона. Може ли Коман да изнесе тежестта й? Неговата експлозивност, лудите му спринтове по крилото и невероятната техника са впечатляващи, а умението му да играе и с двата крака го отличава от конкурентите му Дъглас Коста (силен ляв крак) Франк Рибери (десен) и Ариен Робен (ляв). Последният сега отново се контузи и първоначално очакваните няколко дни отсъствие станаха няколко седмици. Това означава, че на Коман ще се разчита в четвъртфиналите в ШЛ срещу Бенфика на 5-и и 13-и април. „Имам още много да уча, нуждая се от време. Много съм амбициозен“, твърди французинът. За радост на хората в Байерн – един клуб, който винаги е съществувал под мотото „всичко или нищо“. Наскоро Коман заяви, че може да си представи да остане завинаги в Байерн, макар това донякъде да прозвуча като младежка наивност.

Източник: Eurosport.de

 

Comments

comments