Кой е Карлето? Въпроси и отговори преди началото на ерата „Анчелоти“

В понеделник за Байерн започва ерата „Карло Анчелоти“. Какво ще промени италианецът? Какво го отличава от предшественика му Пеп Гуардиола? Какво ще стане с Марио Гьотце? Отговаряме на няколко важни въпроса малко преди да започне подготовката за новия сезон.

Каква е разликата между Анчелоти и предшественика му Пеп Гуардиола?

Гуардиола имаше репутацията на тактически гений и работохолик, в човешките отнощения бе по-скоро хладен. Очакванията са Анчелоти да донесе повече топлина в клуба. „Той никога не крещи, овладял е до съвършенство ръководенето на хора“, казва Сами Кедира за бившия си треньор в Реал (Мадрид). Менторът на Карло Ариго Саки отбелязва, че Анчелоти често използва „ирония и самоирония“ – един истински анти-Пеп.

Каква е философията на Анчелоти?

За Гуардиола притежанието на топката бе свещено – само в много редки случаи той поставяше желанията на играчите на преден план. При Анчелоти е обратното – в Реал той искаше да пуска Роналдо като централен нападател, а португалецът предпочиташе да е на крилото. В крайна сметка той уважи желанието на звездата. Треньорът е изцяло подчинен на интересите на клуба си, търкания с други служители не са характерни за него. Във футболно отношение той не се придържа към определени догми, освен към една – четирима в защита. В опрелелени моменти от отборите му може да се очаква да отстъпят инициативата и да изчакват за контри.

Какво ще промени Анчелоти?

Освен споменатите неща, Карло ще донесе повече спокойствие. Ако Гуардиола непрекъснато жестикулира и напуска зоната си, от италианеца може да се очаква доста по-дълго да наблюдава играта от пейката, дъвчейки неизменната си дъвка. Той е тих лидер. „Анчелоти не командва, той убеждава“, казва Ариго Саки. „Той притежава баланса и спокойствието, типични за хората от семейства, който се занимават с обработване на земя.“ Анчелоти е син на фермер и има диплома за електротехник.

Говори ли Анчелоти немски?

Да и не. Той обяви, че има желанието да го научи максимално бързо и по възможност да даде първата си пресконференция на немски. „Дали ще успея, е друг въпрос.“

Кой ще бъде в щаба му?

„Вечният“ Херман Герланд остава асистент, към него се присъединяват дългогодишният помощник на Анчелоти – англичанинът Пол Клемънт, и треньора на вратарите Тони Тапалович. За физическата подготовка ще отговарят Джовани Маури, синът му Франческо и синът на Анчелоти Давиде. Зетят на Карлето Мино Фулко ще отговатя за диетата на играчите.

На кои играчи ще разчита Анчелоти?

Световният шампион Матс Хумелс и звездата на европейското Ренато Саншеш бяха купени за над 70 млн. евро, повече попълнения не се очакват. Подобно на Гуардиола, италианецът ще разчита на лидери като Мануел Нойер, Филип Лаам, Жером Боатенг, Томас Мюлер и Ариен Робен, който се възстанови от контузията си и двамата с Холгер Бадщубер вече се подготвят. Меди Бенатия вероятно ще напусне.

Какво ще стане с Марио Гьотце?

 

Героят от световното през 2014 г. ще се бори за място в състава, въпреки че Карл-Хайнц Румениге косвено го посъветва да премине в друг клуб. Анчелоти ще му даде шанс да се докаже, но и вариантът да си тръгне още през лятото не е невъзможен.

Какво ще прави Ули Хьонес?

Румениге подписа нов договор до 2019 г., спортният директор Матиас Замер се възстанови от здравословните си проблеми, остана да видим под каква форма Ули Хьонес ще продължи работата си в Байерн. Всичко освен кандидатура за президентския пост през есента ще е изненада.

Какви са целите пред Анчелоти?

Целта е проста – спечелване на Шампионската лига.

Comments

comments