Новият „Байерн“ – кой остава, кой идва, кой си тръгва

При работата си върху изграждането на състава ръководителите на Байерн се ръководят не от краткосрочните цели, а следват дългосрочен план, в основата на който стои печеленето на титли. Зад т. нар. Проект 2021 стои идеята най-добрите играчи на Байерн да продължат да носят червения екип и в бъдеще. С тази идея бе проведена и акцията по подписването на нови договори до 2021 г. с Мануел Нойер, Жером Боатенг, Томас Мюлер, Хави Мартинез и Дейвид Алаба. Други основни играчи като Коста, Кимих (двамата с договори до 2020 г.), Видал и Левандовски (до 2019 г.) бяха обвързани с дългосрочни договори още при привличането си.

Това обаче не е достатъчно. Качеството на състава трябва да се подобрява и чрез привличането на нови попълнения. Селекцията започна още в края на миналия сезон, като условие към всяко ново попълнение е да бъде играч от световна класа или да има потенциал да достигне такава.
Така се стигна до привличането на защитника Матс Хумелс. Завръщането на немския национал, който се формира като футболист в Байерн и после преминава в Борусия (Дортмунд), струва на баварците 35 милиона евро. Привличането му означава също, че Байерн ще разполага с почти цялата защита на Германия. Заедно с Нойер, Кимих, Хумелс и Боатенг в редиците на Байерн остава и австрийския национал Дейвид Алаба.
В офанзивен план Байерн също направи голям удар още преди европейското. Ренато Саншеш, който прави фурор във Франция в момента, бе закупен за 35 млн. евро от Бенфика, но сумата може да нарасне до 80 млн. евро с бонуси.
За кратко време Байерн проведе преговори с Тони Кроос и с бразилския талант Габриел Жезус. И докато бразилецът обяви пред в. „Ас“ че на този етап все още предпочита да остане в родината си, немският национал напълно изключи възможността да се върне в Мюнхен. „Отдавна съм взел решение да не играя повече за немски клуб. Придържам се към това решение“, каза Кроос преди полуфинала на европейското срещу Франция. Категорично „не“ към немския шампион.
Досега двама играчи напуснаха шампиона по титли. Себастиан Роде премина при конкурентите от Борусия (Дортмунд) срещу 14 млн. евро, а взетият под наем от руския Спартак Сердар Тасчъ се върна в Москва. В същото време в Мюнхен се завърна Пиер-Емил Хьойберг, който бе преотстъпен в Шалке. Под въпрос е дали ще бъде задържан за по-дълго. Датчанинът обяви желанието си да напусне клуба, за да получава повече време на терена. Накъде ще тръгне 20-годишния играч, не се знае.
Подобно е положението с Меди Бенатия. Мароканският национал не е доволен от ролята си на резерва в Байерн. За разлика от случая с Хьойберг обаче при Бенатия има отбор, обаявил готовност да го привлече – Ювентус. Вероятно Бенатия ще бъде преотстъпен за един сезон на Юве. Ако се докаже там, италианският шампион ще може да го купи за 18 млн. евро.
Най-много въпросителни остават около Марио Гьотце. Героят от световното през 2014 г. иска да играе, но има малка вероятност това да стане в Байерн въпреки смяната на треньора. 24-годишният офанзивен играч обяви, че има желание да започне подготовка с Байерн, но дали това желание ще му бъде изпълнено, предстои да се разбере. Много отбори проявяват интерес към национала, включително и бишвият му тим Дортмунд. Развръзката предстои.
Нови
Играч От Сума Договор до
Матс Хумелс Борусия (Дортмунд) 35 млн. € 30.06.2021
Ренато Саншеш Бенфика 35 млн. € 30.06.2021
Никлас Дорш Байерн II 30.06.2018
Фабиан Бенко Байерн II 30.06.2018
Пиер-Емил Хьойберг Шалке след наем 30.06.2018

Напуснали
Играч Отива в Сума Договор до
Себастиан Роде Борусия (Дортмунд) 14 млн.. € 30.06.2020
Сердар Тасчъ Спартак (Москва) след наем 30.06.2017

Вероятно напускащи
Играч възможен отбор Сума Договор с Байерн до
Меди Бенатия Ювентус 18 млн. € 30.06.2019
Марио Гьотце
Борусия (Дортмунд)
35 млн. € 30.06.2017
П.-Е. Хьойберг неясно 6 млн. € 30.06.2018

Източник: „Абендцайтунг Мюнхен“

Comments

comments