Лозанов, на 11 May 2018 - 19:08, каза:
Като попреминаха по-силните емоции след отпадането ни от Реал, стигнах до извода, че най-големият фактор за това да не спечелим Ушатата този сезон е трансферната ни политика. Разбира се, не изключвам и другото. Но нашите проспаха миналото лято, според мен. Имаме класни играчи на повечето постове, но е наистина несериозно да се мисли, че можем да триумфираме в най-силният клубен турнир с вратар като Улрайх и крила на по 35 години, колкото и велики да са Робери. Защото се видя, че Улрайх има някакви качества, но няма класата, самочувствието и психиката за подобни мачове, а физическата форма на Робери не е тази, която беше преди няколко години. Неслучайно споменавам вратаря и крилата, защото смятам, че това са най-важните постове в Байерн през последните 10 години, заедно с десния бек, разбира се.
Всъщност присъствието на Хайнкес в съблекалнята успя да неутрализира пробойните, които имаме. Същите пробойни, които лъснаха по времето на Анчелоти. И причината за тези пробойни, не е че нямаме достатъчно средства, а защото сме стиснати. Не ми харесва какво се случва с футбола, но реалностите на пазара са такива, че класните играчи струват много пари. В Бундеслигата цените по традиция са по-ниски, но погледнете националния отбор на Германия през последните два мондиала - 80-90% от играчите играят в Бундеслигата. Погледнете го сега - по-голямата част играят извън Германия. Което иде да покаже, че класните германски футболисти в Бундеслигата лека-полека свършиха. Ако се вярва на слуховете, изглежда сме се ориентирали към Франция - Толисо, Товен, Малком. Пак със същата цел - да спестим някой "лев". Точно заради този манталитет германският футбол от потенциален най-силен(2012-14) пак слезе до четвъртото място. Явно този начин на мислене е заразен.
Всъщност присъствието на Хайнкес в съблекалнята успя да неутрализира пробойните, които имаме. Същите пробойни, които лъснаха по времето на Анчелоти. И причината за тези пробойни, не е че нямаме достатъчно средства, а защото сме стиснати. Не ми харесва какво се случва с футбола, но реалностите на пазара са такива, че класните играчи струват много пари. В Бундеслигата цените по традиция са по-ниски, но погледнете националния отбор на Германия през последните два мондиала - 80-90% от играчите играят в Бундеслигата. Погледнете го сега - по-голямата част играят извън Германия. Което иде да покаже, че класните германски футболисти в Бундеслигата лека-полека свършиха. Ако се вярва на слуховете, изглежда сме се ориентирали към Франция - Толисо, Товен, Малком. Пак със същата цел - да спестим някой "лев". Точно заради този манталитет германският футбол от потенциален най-силен(2012-14) пак слезе до четвъртото място. Явно този начин на мислене е заразен.
Аз пък мисля, че точно след като минаха емоциите от отпадането, трябва да погледнем реално на нещата и да оценим това, което имаме. А то е (и го казвах още, когато Анчелоти правеше странни неща с отбора началото на сезона) - един от най-добрите отбори в Европа (и като индивидуална класа, и като отбор). Като индивидуална класа отстъпваме само на Сити и Барселона ( и то с известни условности - например защитата на Сити, както и вътрешните халфове, които трябва да партнират на Бускетс в Барса).
И точно това се видя в мачовете с Реал - отстъпвахме им само на позицията вратар ( а е несериозно да се мисли, че трябва да имаме равностойна смяна на Нойер). И това въпреки половин отбор контузени. В средата на терена ги смазахме 180 минути (втория мач Кроос и Модрич ОБЩО имат значително по-малко пасове от Тиаго, Толисо направи най-силния си мач за Байерн, а Хамес 2 мача не спираше да намира пространства между линиите им в изключително опасни зони. Рибери направи Карвахал Каземиро и ко да изглеждат като ученици ( а честно казано при тази тактика и тази игра в халфовата линия мисля, че един качествен млад играч като Гнабри въпреки липсата си на опит, също би бил много опасен за Реал). Всичко това отиде по дяволите заради куп пропуски и 2-3 момента на липса на концентрация. Това е футбола - в директна елиминация всичко става.
Но много ми се иска да няма големи промени това лято - и като състав и като тактически подход. Имаме доста класа, дълбочина и (на места) опит в защитата. Имаме най-добрия вратар в света. В средата на терена има креативност (Хамес, Тиаго), има и още трима халфа поне, които са на много високо ниво и носят агресия, работоспособност и способността да се включват от втора позиция и да бележат (Видал, Толисо, Горецка). Като цяло не мисля, че има и 5 вътрешни халфа в света, които да са improvement на халфовата линия, с която излязохме в Мадрид. Даже си мисля, че трябва да продаваме а не да се подсилваме там. Левандовски се издъни срещу Реал, но не виждам кой централен нападател в света е по-добър от него. Да, ако някой извади 150 милиона за него, не е лоша идея да го продадем, но не виждам как това ще стане. Мюлер не игра добре срещу Реал, но като цяло след като си тръгна Анчелоти, направи много силни мачове Мюлер. Проблемът с него е, че е сложен футболист и след като на Пеп и Юп им трябваше по 1 сезон да се научат да го ползват, не знам как ще се справи Ковач. Но намериш ли как да извлечеш най-доброто от Мюлер, той е наистина безценен. За Коман много ме е яд, че се контузи, защото наистина стана страхотно крило и много ще ни помага за напред.
Всичко това по мое мнение ни оставя с 1 потенциална позиция да се подсилим - флангови футболист, като може да е млад, може и да е някой евтин ненужен с опит (Ди Мария например). И двата варианта не са лоши, а предвид оставането на Робери и идването на Гнабри, не са и спешни. Имаме много класа в състава и мен притеснението ми е свързано с треньора и с тактиката, за да не се разруши това, което имаме в момента.
Няма нищо лошо да се вземе футболист от ранга на Азар, Дракслер, Дибала и т.н., но ако цената е 1/3 от оборота на клуба, то това е безмислено на фона на състава, който имаме. А и е неоправдан риск при това назначение за треньор, поне според мен. Челси като имат Азар, като хвърлиха 70 милиона за 9-ка, как са сега? Или Арсенал и техните "гранати"?