Сблъсъкът на титаните в Торино: факти и цифри

Байерн Мюнхен и Ювентус се изправят един срещу друг в първи мач от осминафиналната фаза на Шампионска лига във вторник от 21:45 ч. Мачът е сблъсък между два велики отбора. Ето и някои от фактите преди двубоя на Стадион Ювентус:

Топ дуел

Колекцията от трофеи на двата отбора:

Интерконтинентална купа/ Световно клубно първенство – Ювентус (2); Байерн (3)

КЕШ/ Шампионска лига – Ювентус (2); Байерн (5)

Купа на УЕФА – Ювентус (3); Байерн (1)

КНК – Ювентус (1); Байерн (1)

Шампионски титли – Ювентус (31); Байерн (25)

Купи на страната – Ювентус (10); Байерн (17)

Общо – Ювентус (51); Байерн (52)

Отборът на Байерн

Байерн е единственият отбор извън Италия, който успява да победи Ювентус на техния стадион от десет години насам. Те печелят последния сблъсък между двата отбора с 2:0 в Торино, в реванш от ¼ финалната фаза. Преди това Баварците печелят с 4:1 в групите на ШЛ през декември 2011 г. Немските рекордьори също така са и единственият отбор извън Италия, който печели на новия Стадион Ювентус – завършен през септември 2011 г.

След последната загуба от Байерн, Ювентус са непобедени в последните си 16 мача в Европа на собствен терен, като печелят 10 и в 6 завършват наравно. Торинци губят само 2 от последните си 47 мача на европейската сцена – и двата от Байерн.

Байерн срещу Ювентус

Байерн излизат победители във всичките си 3 сблъсъка с Бианконерите. В случай, че Байерн победи във вторник, те ще се превърнат в единствения отбор, който побеждава Ювентус четири поредни пъти в европейски двубои. Цялостната статистика е в полза на Баварците – 4 победи, 1 равенство и 3 загуби. Последната загуба от Ювентус, датира от ноември 2005 г. – загуба с 2:1 като гост в груповата фаза. Статистиката като гости е равна – 2 победи и 2 загуби.

Байерн срещу италиански отбори

Гостуванията на Байерн срещу отбори от Серия А са относително равностойни – 7 победи, 3 равенства и 9 загуби. При последната си визита в Италия, момчетата от Мюнхен записаха и най-голямата си победа – разгромяване над Рома със 7:1. Цялостната статистика срещу италиански отбори е – 16 победи, 8 равенства и 15 загуби.

Ювентус срещу немски отбори

Юве се съревновава с немски отбори 22 пъти у дома, като печели 14, губи 5 и завършва наравно в 3 мача. Цялостната статистика срещу немски отбори е в полза на италианците – 25 победи, 9 равенства и 15 загуби. Тази година Юве изигра два мача с Борусия Мьонхенгладбах в груповата фаза, като и двата двубоя завършиха без победител. Схватката във вторник срещу Байерн ще е 50-ти мач на тима срещу немски отбор в европейски турнир.

Източник: fcbayern.de

Comments

comments