Тухел срещу Гуардиола – оценката на Матеус

Преди дербито на „Вестфаленщадион“ в събота бившият капитан на Байерн Лотар Матеус анализира приликите и разликите между двамата треньори Томас Тухел и Пеп Гуардиола:

Преди да се правят сравнения между треньорите на Дортмунд и Байерн Томас Тухел и Пеп Гуардиола, възниква въпросът – с еднакво силни оръжия ли се сражават двамата? Аз смятам, че да! Първият състав на Дортмунд може да победи Байерн по всяко време. Едва като погледнем разширения състав, превъзходството на Байерн натежава. По какво обаче се различава начина, по който Тухел и Гуардиола използват оръжията си?

На пръв поглед се забелязват повече приликите. И двамата треньори залагат на игрово надмощие, притежание на топката, офанзивен и директен стил. Разликата си проличава в ключовите играчи – като Илкай Гюндоган. Докато при Гуардиола основните фигури в средата на терена напредват с къси, сигурни пасове, Гюндоган с известна доза риск се опитва да подава през пролуки в противниковата защита. Това прави играта на Борусия по-бърза от тази на баварците. Може би причината е и че срещу Дортмунд съперниците не се защитават толкова дълбоко, колкото срещу рекордьора по титли.  Това пространство дава възможност на нападател като Обамеянг да се възползва от бързината си, дебнейки зад защитата. Левандовски не получава това пространство и му се налага да работи много повече за ролята си на централен нападател.

Все пак, ако Реал или Барселона трябва да избират между Обамеянг и Левандовски, и двата тима биха се спрели на нападателя на Байерн. По простата причина, че би паснал по-добре на схемата им на игра.

Байерн трябва хубаво да си помислят как да действат, ако Матс Хумелс реши да си тръгне от Дортмунд. Подобно на Боатенг, той владее дългия, откриващ пас при изнасянето на топката. Ако го вземат, баварците не само ще разполагат с двойката централни защитници на националния отбор, но и ще отслабят най-опасния си съперник в Бундеслигата.

Най-очевидната разлика между Тухел и Гуардиола според мен е в начина, по който ръководят тима. Разбира се, треньорите винаги трябва да защитават играчите си. Но нощни похождения като тези на Видал и компания в Торино не биха били възможни при Тухел. Треньорът на Борусия е показал ясно, че не търпи такова поведение, особено пък няколко дни преди важен мач. Вместо това, Гуардиола коментира изпълнението на играчите си по следния начин: „Те са топ професионалисти, това е най-важното за мен.“ Това изказване е просто безсмислено.  За да си във форма, не може да не спиш по цяла нощ. Подобно държание е непрофесионално.

Не мога да си представя и Тухел да каже „майната й на физическата форма“, както направи Гуардиола. И двамата знаят много добре – физическата форма е в основата на доброто представяне. Тухел говори за това ясно и не се притеснява да каже кога нещо не му харесва – например представянето на Гюндоган в Лига Европа срещу Порто.  Реалистичната оценка помага много повече на играчите да се ориентират, отколкото похвала, която и те самите знаят, че не е искрена.

Много ми хареса как Йошуа Кимих определи представянето си в Торино като „урок“ , след като пряко и непряко бе въвлечен и в двата гола във вратата на Байерн. Който приема нещата така, ще стане голям. А Гуардиола заяви, че играл супер срещу Ювентус…

Източник: „Шпорт Билд“

Comments

comments