Отмар Хицфелд: Байерн и Дортмунд могат да стигнат далеч в Европа

Като 7 пъти шампион на Бундеслигата, 3 пъти шампион за купата на Германия и един от петимата треньори, спечелили Шампионската Лига с два различни отбора, треньорската легенда Отмар Хицфелд няма какво ново да научи за футбола.

Легендарният швейцарец направи отбора на Борусия Дортмунд 2 пъти шампион във Бундеслигата, а след това с Байерн Мюнхен го направи цели 5, а освен това спечели 3 пъти купата на Германия. Той е един от петимата треньори, които са извели 2 различни клуба до трофей в най-авторитетния клубен турнир на Стария континент – с Борусия Дортмунд през 1997-ма и с Байерн Мюнхен през 2001-ва.

В ексклузивно интервю за bundesliga.com, наскоро пенсионираният швейцарец изказа мнението си за интересния мач между Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен, шансовете на баварците за Требъл и приноса на Томас Тухел за жълто-черните.

bundesliga.com: Отмар Хицфелд, след като Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен завършиха наравно им предстоят тежки мачове в Европа. Как мислите, че ще се справят ?

Отмар Хицфелд: Смятам Дортмунд за топ фаворит в Лига Европа. Имат тежката задача да отстранят Тотнъм, но те вече са доказали, че в Бундеслигата могат да доминират други топ отбори. Ако съумеят да отстранят Шпорите, смятам, че имат всички шансове за спечелване на турнира.

bundesliga.com: Байерн Мюнхен също изглеждат подготвени, преди реванша от осминафиналите в Шампионската лига срещу Ювентус. Така ли е наистина ?

Отмар Хицфелд: Преди мача в Торино Байерн щяха да несъмнено повече от доволни да приемат Ювентус на Алианц Арена след 2:2 в Италия. Но след като водиш с 2:0 и възможността да го направиш на 3:0, не бих казал, че ситуацията е оптимална за тях. Победа с 1:0 на Старата госпожа ще класира Ювентус на 1/4 финалите и сега те вярват, че отново имат шансове за отстраняване на баварците. Торинци знаят, че са способни да абсорбират натиска на Байерн и да ги хванат неподготвени на контраатака.

bundesliga.com: Смятате ли, че Байерн има шансове за спечелване на Шампионската лига отново?

Отмар Хицфелд: Би било страхотно, разбира се, ако стигнат до финала. Но ще бъде доста трудно, ако на пътя им се изпречат Реал Мадрид или Барселона. В последните мачове с тези отбори Байерн изпитваше доста проблеми, както знаем. Но ще бъде добра поличба, ако стигнат финала в Милано, където спечелиха Лигата преди 15 години. А евентуалното спечелване на Требъл със сигурност бъде едно достойно оттегляне на Пеп Гуардиола.

bundesliga.com: За разлика от Гуардиола, Томас Тухел тъкмо стана треньор на Борусия. Изненадан ли сте колко бързо той издигна Дортмунд отново сред върховете ?

Отмар Хицфелд: Дортмунд си стъпиха на краката след назначаването на Тухел. Той освежи тима и му даде нова идентичност. Не практикуват еднакъв футбол. Напротив, техният стил на игра в момента е много разнообразен. Те спестяват много енергия, но са способни да създават скоростни атаки. Тухел дава на своите футболисти повече свобода и затова е популярен сред феновете на жълто-черните. Той е много интелигентен треньор и силният сезон на Дортмунд до голяма степен се дължи на него.

Comments

comments