Лаам коментира промяната на правилата във футбола

Световният шампион дискутира условията за помощ на съдиите и задължението на самите играчи да се държат спортсменски по време на игра.

„Фенове, приятели и последователи на футбола,

Във футбола има ясни правила, които правят играта разбираема за феновете и определят условията за поведение на играчите. Има и рефери, които трябва да бъдат убедени, че нормите се спазват от всички. Примери като отменения гол на Франк Лампард на Световното първенство в ЮАР през 2010 г. показват, че това не е лесна работа. Тогава, въпреки че топката премина голлинията, попадението беше отменено. Вместо Англия да изравни за 2:2, ние, Германия, запазихме предимството в резултата и спечелихме мача. Това беше неправилно решение, което можеше да бъде предотвратено, ако съществуваха технологиите, с които разполагаме днес.

Правилата трябва да подлежат на обществено оспорване и да бъдат адаптирани към съвременните необходимости. Ние не трябва да обсъждаме действията на реферите, а да подкрепяме решенията, които ще бъдат в тяхна помощ. Това ще се случи на предстоящото Европейско първенство, след промяната на някои основни правила. Премахването на двойното наказание при нарушение в наказателното поле е прието с удоволствие. Има моменти, в които единствената опция е да фаулираш опонента си. Въпреки че намеренията ти не са лоши, в някои ситуации това не може да бъде избегнато. В такива случаи е добре наказанието да бъде само дузпа, а не червен картон и дузпа. Но въпреки камерата на голлинията и останалите промени в правилника, нарушения ще има – тактически, неволни и, разбира се, умишлени. Това е част от спорта. И винаги ще има нарушения, които съдиите не виждат или ситуации, които са неправилно преценени. Заслужава си да се замислим, че в повечето случаи истинският проблем не е грешката на рефера, а неспазването на правилата от страна на футболиста. Единственият момент, в които съдията има пълен контрол, е когато играчите спазват правилника. Въпреки това се случват и грешки, които влияят на резултата. Играчът, който познава добре правилата, не дава повод на рефера да пропусне нарушение, просто защото такова не е извършено (Филип Лаам държи рекорда за най-много мачове без направено нарушение (25) – бел. ред.).

Спортсменството означава правилно отношение. Това е задача на футболиста, а не на рефера.

Ваш,
Филип Лаам“

Източник: goal.com

Comments

comments