Ще липсва ли Пеп Гуардиола на „Байерн“?

„За феновете на Байерн, той е повече мит, отколкото човек“, споделя дългогодишният фен Тоби. Проблемът с митовете е, че те никога не са толкова добри, колкото реалността. Пристигането на Пеп Гуардиола в Байерн предващаваше големи неща, но с наближаването на момента, в който той ще си тръгне и с нарастването на напрежението, аурата на испанеца изгуби част от блясъка си.

Само няколко дни след като гръмна новината, че Гуардиола ще бъде мениджър на Манчестър Сити от следващия сезон, Байерн гостуваше на Леверкузен. Преди мача той бе попитан как ще се справи с конфликтната ситуация да работи за настоящия си клуб и за Сити в бъдеще. Отговорът му (а и цялата пресконференция) остави много хора озадачени: „Аз съм като жена – мога да върша две неща едновременно“, отговори той.

Феновете не бяха разтревожени, че новината ще се отрази на резултата (направиха 0:0), но очевидно вече не приемаха по същия начин своя треньор. „Той така и не се интегрира“, каза един от тях. „Успя да стане част от тима, но не и от целия шум около него“, обобщи Тоби.

Последните новини и действията на самия Пеп подкрепят тази теория. Как тогава ще се справи с кръвожадните английски медии, предстои да видим.

„Искам да съм треньор във Висшата лига“, каза испанецът в началото на  2016 г. Самият той бе обявен за нов треньор на Байерн преди още Юп Хайнкес да си тръгне, но тогава беше различно. Хайнкес, макар и без голямо желание, бе готов да си остане вкъщи по пантофи. Но предварително да обявиш, че си тръгваш, както го направи Пеп, изглежда сякаш се отказваш от каузата. Новината бе като шамар за Байерн и феновете. Били ли са те едва втори избор, повече ли заслужава Манчестър Сити неговите услуги? Разгарът на сезона едва ли най-доброто време за такова решение – каквито и да са заглавията в медиите.

Откакто бе обявено решението, изглежда сякаш Гуардиола се интересува все по-малко от живота в Байерн. Тонът му на пресконференциите е хаплив и раздразнителен. В прословутата пресконференция преди мача с Леверкузен той каза и следното: „Треньорите вече не получават уважение. Няма значение какво казваме… Не знам защо още треньорите дават пресконференции.“

Миналия април, Гуардиола посвети една победа на защитника Данте, казвайки, че иска хиляда като него в тима си. Скоро след това 32-годипният бразилец премина във Волфсбург. Много често споменаваше и че Марио Гьотце е един от любимите му играчи, но световният шампион от Бразилия се появява по-често в социалните мрежи, отколкото на терена на „Алианц Арена“.

От една страна, протекцията към играчите е техника, която заслужава адмрации, но мнозина не разбраха защо Гуардиола не успя да се възползва повече от качествата на Гьотце.

Освен съобшаването за напускането, решението на Гуардиола да разкара обичания и световно признат доктор Ханс-Вилхелм Мюлер-Волфарт до най-голяма степен скъса връзката между него и клуба. Конфликтът бе между Супертреньора и Супердоктора, но в крайна сметка той доведе то това двамата да изглеждт глупаво и представи Гуардиола като неутолимо жаден за власт човек. „На терена нещата са супер, превъзхождаме съперниците“, казва Тоби. Испанецът спечели титлата рекордно рано в първия си сезон, а сега е напът да стане шампион и в третия сезон, в които е в Мюнхен. „Но оттам нататък е трудно. Така и не стъпихме на твърда почва.“

Сузи, редактор в популярния сайт Bayern Central, признава, че високите очаквания са довели до недооценяване на успехите. „Феновете на Байерн са разглезени до краен предел, спечелването на титлата не е достатъчно“, свива рамене тя.

Все още е възможно Пеп да спечели и втората си Купа на Германия с Байерн, но всички се питат дали ще успее да вземе триумфира в Шампионската лига от третия си опит.

От разгрома над Манчестър Сити е първия му сезон до 45-те минути срещу носителя на купата Волфсбург по-рано през настоящата кампания, Байерн направи редица забележителни мачове под ръководството на Гуардиола. Колкото обаче научният подход на Пеп към играта да помага на Байерн, толкова присъствието му дразни доста фенове, карайки ги да се питат какво в загубил Байерн в замяна. „Решението му да смени стила след като тимът спечели всичко възможно, не се харесва на много лоялни фенове“, казва Сузи. „Всички се питаха – не може ли просто да играем 4-2-3-1?“

Въпреки че интегрира ясна философия за играта и помогна на играчи като Томас Мюлер, Роберт Левандовски и напоследък Йошуа Кимих да достигнат нови върхове в развитието си, остана усещането, че Гуардиола се опитва да поправи нещо, което работи. Решението да се раздели с Марио Манджукич, който не се вписваше в новата му система, също не бе от най-популярните. „На повечето фенове им липсва по-директната игра, която се практикуваше в ерата „Хайнкес“ и преди нея, и мразят търпеливото изнасяне на топката и непрекъснатото й притежание, характеризиращо стила на Гуардиола“, казва Сузи. „Той успя да раздели фен общността на две фракции“.

Може би това ще остане като спомен от баварския период на Гуардиола. Не рекордите, не доминацията, не титлите, а оставеното впечатление, че се смята за по-голям от най-грандиозния клуб в Германия.

Сега баварците се подготвят за по-спокойния маниер на Карло Анчелоти. „По-малка поляризация във фен общостта“ е това, което Сузи очаква с най-голямо нетърпение, а Тоби тръвди, че „спокойствието на Анчелоти ще накара и журналистите да бъдат по-разумни.“

Завръшането на Ули Хьонес също помага. Каквото и да се говори за прикритите му данъци, той управляваше клуба страхотно и ако не отсъстваше в последните години, Гуардиола може би щеше малко повече да си държи езика зад зъбите.

Пълната оценка на времето на Пеп в Мюнхен зависи от това дали тимът ще спечели Шампионската лига. Крайната му и безкомпромисна натура обаче трябва да се вземе предвид, най вече от новия му клуб, който играе в най-безмилостното първенство в света.

Байерн може и да израсна при Гуардиола, но не и без да получи някои синини.

Джонатан Хардинг

Four-Four-Two

Comments

comments