Пет неща, които Гуардиола трябва да подобри за реванша

Ако Байерн иска да се класира на полуфинал, трябва да подобри 5 неща – притежанието на топката, пресата, да си приготви план Б, нов лидер на защитата и хладнокръвие в атака.
Каква е стойността на победата с 1:0 в първия мач? За Байерн – голяма. Понякога трябва да се прибягва до пестеливост – който отбор бие от време на време с 1:0, както Байерн в последните си 3 мача, той печели титли. Като Испания на световното през 2010 г. „Положителна тенденция“, каза Томас Мюлер след победата над Бенфика.
Цифрите говорят в полза на Байерн. В последните си 9 мача от елиминации, в които баварците са побеждавали в първи мач у дома, са се класирали. За последно това стана през 2002 г. срещу Реал (2:1, 0:2). Ето в детайли петте елемента, които тимът на Гуардиола трябва да подобри за реванша:

1. Да притежава повече топката

В първото полувреме срещу Бенфика, притежанието на топката на Байерн бе необичайно ниско – едва 60%, твърде малко за стандарта на Гуардиола. Дори при загубата 0:2 като гост срещу Арсенал, Байерн бе направил 797 паса, а сега те бяха 665, от които 591 бяха точни (89% при рекордно постижение 93%)
Причините бяха много. Треньорът заложи на двама дефанзивни халфа – Артуро Видал и Тиаго, за да се справи с контрите на Бенфика. Така останаха само четирима офанзивни играчи – Дъглас Коста, Франк Рибери, Томас Мюлер и Роберт Левандовски. Филип Лам играеше дълбоко, за да държи под опека Нико Гайтан. Това доведе до затруднената комбинативна игра в предни позиции – Коста например подаде само 3 пъти на Левандовски и един път на Мюлер.
Освен това защитната линия на Бенфика бе много напред, което стесняваше пространството за комбинации на Байерн. Португалците нямаха намерение да се връщат назад. Често последният играч на Бенфика бе само на 5 метра от централната линия. Байерн опитваше дълги диагонални пасове, но рядко намираше пространство.
В реванша Гуардиола трябва да реши – ако иска повече притежание на топката, му трябва още един офанзивен полузащитник. Марио Гьотце би бил изненадващ, но логичен избор. Ще възникне, разбира се, и въпросът кого трябва да извади.
Друго, което трябва да се подобри, е и процентът успеваемост на дългите пасове. Той бе едва 14%, като в досегашните мачове в ШЛ той е бил между 64 и 78%.

2. Да пресира по-добре

Голямата сила на Байерн през първата част на сезона бе бързото отнемане на топката още в половината на съперника – това почти не се видя във вторник. Това се дължеше на консервативната постройка с двама дефанзивни халфове, която не позволяваше на Байерн да упражнява натиск толкова напред. Освен това отнемането на топката не е най-силната страна на Франк Рибери и Тиаго и през тях Бенфика се освобождаваше от дясната част на защитата си.

3. Да има План Б

Планът за мача на Гуардиола изглеждаше така – Франк Рибери  и Дъглас Коста да бъдат извеждани в ситуации един срещу един. В първите 20 минути това даде резултат, но после Бенфика се адаптира и започна да неутрализира опасните крила чрез дублиране. „В началото се получаваше и лесно намирахме свободен човек на другия фланг. Не знам дали после ние не отигравахме достататъчно добре ситуациите или Бенфика се адаптира“, призна Мюлер. Всъщност, и двете. За реванша Байерн има нужда и от план Б – например офанзивен играч в центъра, който да се движи между линиите.

4. Да се интегрира Хави Мартинес

За реванша Хави Мартинес вече трябва да е готов да изиграе пълни 90 минути. В първия мач той се появи в последните 30 минути и донесе стабилност с добрия си поглед и силната игра с глава. За реванша Жонас е наказан, което означава, че в атака за Бенфика ще е високият 1,90 м Раул Хименес, така че качествата на Матринес в борбата за високи топки ще са от голяма полза. И в Мюнхен Бенфика разчиташе на високи топки и на разбъркванията след тяхното изчистване. „Много залагаха на дълги топки и се хвърляха в борбата за втора топка. Играчите им са по-високи, не ни беше лесно“, каза Мюлер.
Въпросът е кого трябва да замени Хави Мартинес – Дейвид Алаба или Йошуа Кимих? Може би никой, защото не е изклчено Гуардиола да се лиши от Хуан Бернат и да пусне на негово място Алаба отляво. Така централната двойка може да е Мартинес/Кимих.

5. Да се вдигне ефективността

В Мюнхен Байерн нанесе само 5 удара във вратата, един от които бе голът с глава на Видал. „Мощта в атака не е същата като преди две-три седмици“, анализира бившият треньор на Байерн Отмар Хицфелд. „Играчите сякаш не са толкова свежи. Липсват идеи в последната фаза.“
В Лисабон атаката трябва да се поедстави по-добре, защото при един гол на баварците тимът на Руи Витория трябва да вкара три, което се е случвало само веднъж от 2010 г. насам (3:2 срещу Андерлехт през ноември 2013). „Защитата на Бенфика е много силна, няма да е лесно да бием там“, смята Мануел Нойер. Кимих обаче е сигурен: „Няма как да не вкараме. Винаги можем да вкараме в гол, в Лисабон също ще го направим.“
Значи планът на Байерн е – отиваме, вкарваме гол и се връщаме. Не е толкова трудно.
Източник: Eurosport.de

Comments

comments