Мартинес – ключът на Пеп към отстраняването на „Бенфика“

След много проблеми с контузии Хави Мартинез най-после е пълноценна част от състава на Байерн – на необичайната позиция либеро. Неговата роля може да се окаже ключова в стратегията на Пеп Гуардиола за отстраняването на Бенфика в сряда.

Нека припомним, че Хави Мартинес все още е най-скъпият играч, привлечен от немски отбор. Сумата от 40 милиона, платена от баварците за него на Атлетик (Билбао) през 2012 г., все още е най-висока в историята, въпреки че това най-вероятно ще се промени още това лято. Етикетът „най-скъп играч“ не се оказа релевантно на представянето на испанеца. За сметка на контузиите му…

От 205-те мача, изиграни от Байерн след купуването на Мартинес, баскът успя да вземе участие само в 101. Последното му 51-дневно отсъствие бе заради проблеми с менискуса.

В момента Мартинес отново е във форма – и изпитанията с повишена трудност започнаха веднага след появяването му в игра. При победата с 3:1 над Щутгарт в събота му се наложи да влезе в необичайната роля на либеро в защитна линия от трима – между Дейвид Алаба и Йошуа Кимих. Но не модерния тип либеро, който при всяка възможност преминава в халфовата линия, а класическият последен, ръководещ подреждането на тима, дирижиращ, определящ темпото и пращащ дълги пасове в широчина. Не бе най-бързият на света, но това, с което допринесе най-много, бе манталитетът му.

„Той има извънредна психика, може да играе дори и с болки без никакъв проблем. Предполагам, че може да играе дори и на един крак.“ – шегува се Пеп Гуардиола. И макар образът на еднокракия Мартинес да е малко зловещ, фразата явно характеризира много успешно играча, след като и спортният директор Матиас Замер я повтори в понеделник.

Един поглед към статистиката показва колко е важен Мартинес за резултатите на Байерн. С него на терена баварците са победили в 83% от мачовете си и за завършили наравно в 7% от тях, без него победите са едва 73%, а равенствата – 11%. И макар че на практика равенство би свършило работа в Лисабон, баскът е на друго мнение: „Не отиваме в Лисабон да играем за равен. Искаме победа. Това трябва да бъде манталитетът на всеки играч на Байерн – да иска винаги победа.“

Подобно на колегите си в защитата Алаба и Кимих, Мартинес не е класически бранител, но въпреки това внася стабилност и гъвкавост в отбраната. На „Луш“ Бенфика ще бъде принуден да държи инициативата, все пак на португалския шампион му трябва гол. Това ще позволи на Байерн да действа малко по-прибрано и изчакващо. Гуардиола ще има възможност да заложи отново на схема 3-4-3, в която Филип Лаам и Хуан Бернат могат да преминат във всеки един момент в защита. Ако в течение на мача баварците поискат или им се наложи да натиснат съперника, Гуардиола лесно може да подреди четирима в защита – Алаба ще се върне отляво, Лаам отдясно. Или Бернат отляво, Алаба и Кимих в средата, а Мартинес да подсигури тима си като дефанзивен халф. Така от 3-4-3 само за секунди може да стане 4-1-4-1 – тази гъвкавост показва колко важна фигура е Мартинес за стабилността на целия отбор на Байерн и за реакцията на тима в различни ситуации.

Източник: Sport1.de

Comments

comments