Видал, Мюлер, Мартинез – новите козове на прагматика Пеп

Пеп Гуардиола не е треньорът, който беше преди 3 месеца. И това е забележително твърдение за перфекциониста и философа, за когото няма нищо по-важно от визията му за играта. И който през зимата в Катар заяви, че „титлите са само цифри“. Това изказване обобщава всичко, което Гуардиола е, начинът, по който мисли, това, което го прави специален. Неговият тим трябва да бие, но по своя начин. Без да разчита на късмета, без помощ – и без симулации, Артуро! Да бие заслужено, като логично последствие от начина на игра на Байерн.
От януари до април обаче Гуардиола се промени. Той все още се сърди, когато тимът играе по-зле, отколкото може – както в събота срещу Шалке или във вторник срещу Вердер. Но след мачовете, които почти винаги завършват с победа, той вече казва „много благодаря!“ на звездите си. Във вътрешните анализи все още ясно посочва грешките и ги коригира с цялата присъща за него изключителна педантичност. Но цялата онази театралност, невъздържаните реакции на недоволство, когато звездите не изпълняват инструкциите му, се наблюдават все по-рядко. Пеп Гуардиола стана прагматичен треньор и титлите изведнъж станаха по-важни от всичко.
До края на сезона остават 8 мача (включително и евентуалния финал на ШЛ), в които новият прагматизъм на Пеп ще се отрази и на решенията му за състава. На преден план ще излязат играчи, които са повече бойци, отколкото артисти и за които победите са по-важни от всичко. Играчи като Томас Мюлер, Артуро Видал и Хави Мартинез.

Томас Мюлер

Имаше времена, в които Гуардиола вадеше Мюлер във важни мачове или го оставяше резерва. Те са в миналото. В 43 мача този сезон Мюлер е имал участие в 43 гола (31 гола, 12 асистенции). 26-годишният немски национал особено обича да вкарва в елиминационни мачове като този с Вердер за купата или с Ювентус и Бенфика в ШЛ. Във вечната ранглиста на голмайсторите на Байерн той е четвърти със 151 гола, след Герд Мюлер (564), Карл-Хайнц Румениге (217) и Роланд Волфарт (155). „Томас има невероятен нюх към гола“, хвали го капитанът му Филип Лаам. Лидер на терена обаче вече е Мюлер. „Работя върху това да поемам все по-големи отговорности“, твърди Томас Мюлер.

Артуро Видал

Гуардиола можеше и да накаже Видал за симулацията му срещу Вердер, ако беше септември. Но сега е април, наближава май, месецът, в който се печелят титли, затова този вариант отпада. Заедно с Мюлер, Видал е най-добре представящият се играч на Байерн тази пролет. Застрашаващ вратата на съперника, агресивен, безкомпромисен при единоборствата. Играч тип Ефенберг, какъвто липсваше през последните 2 години. Oткакто е в Байерн, Видал успява да удържа нрава си и въпреки репутацията си на хулиган получи само 6 жълти картона за почти цял сезон във всички турнири. Сега ставаме свидетели на обратното – Пеп и Байерн стават по-твърди, като Видал.

Хави Мартинез

В мачове като този с Вердер си проличава колко е важен испанецът за стабилността на Байерн. В полуфинала за купата той спечели много важни единоборства (общо 62%), спираше контри, намираше и затваряше пространства. „Чувствам се много добре и съм готов за най-важната фаза“, каза 27-годишният Матринез, който отсъстваше 2 месеца заради операция на менискуса. Времето, в което се печелят титли, е времето на Мартинез. Както през 2013 г., когато той бе един от най-важните играчи при спечелването на требъла. Този паралел се харесва на всички в Байерн.
Източник: „Абендцайтунг Мюнхен“

Comments

comments