Какво да очакваме от тандема Хумелс-Боатенг?

Те станаха заедно световни шампиони, надяват се да повторят успеха и на европейското това лято. А след това Матс Хумелс и Жером Боатенг ще станат и съотбooрници в Байерн. Този тактически анализ цели да покаже какво е особеното в съвместната игра на двамата най-добри немски централни защитници.

С играта си в Борусия (Дортмунд) 27-годишният Хумелс си спечели репутацията на един от най-добрите на своя пост в света. Неговите извеждащи пасове и къси рейдове са основна част от стратегията на Дортмунд за изнасянето на топката. Хумелс усмее да освобождава колегите си в халфовата линия, когато те са плътно пазени от съперника.

Байерн вече разполага със защитници като Жером Боатенг или Холгер Бадщубер, които могат да инициират атака  чрез къси пасове или дълги извеждащи топки. Шефовете на тима обаче явно са преценили, че не разполагат с достатъчно качество на този пост – Бадщубер твърде често получава дълготрайни контузии. Новият треньор на Байерн Карло Анчелоти е по-консервативен от предшественика си Пеп Гуардиола. Няма да е изненада, ако той използва Дейвид Алаба само като ляв бек или ако върне Хави Мартинез в полузащитата.

Така тандемът Хумелс-Боатенг би останал единственият логичен вариант за центъра на защитата. Тяхната съвместна игра може да бъде непредвидима, той като съперникът няма да може да се концентрира върху само един от тях. В мачовете на Борусия например много често се случваше Хумелс да бъде „захапан“ здраво от съперников играч и  така партньорът му, напр. Сократес, биваше принуден да инициира продължаването на играта напред. Срещу Байерн подобна тактика няма да има шанс за успех, още повече че тимът има и други варианти за отваряне на играта – например през Нойер или някой от технически надарените дефанзивни халфове.

В чисто дефанзивен план играта на Хумелс е много зависима от формата му. Той е онзи тип играч, който предвижда развитието на съперниковата атака и предпочита да влиза в единоборствата рано, вместо да изчаква съперника си до наказателното поле. За това, разбира се, е необходим безупречен поглед върху играта и тайминг. Анчелоти няма да е толкова обсeбен по отношение на притежанието на топката, колкото Гуардиола, но въпреки това както в Бундеслигата, така и в ШЛ, Байерн ще продължи да прави играта. Това означава, че и двамата централни защитници ще излизат много напред. Силата на Хумелс да предвижда движението на противниковите нападатели и така да минимизира опасността от контри може да се впише в системата на Байерн. В лицето на Боатенг той разполага с партньор, който може със спринтовете си да чисти топката в много ситуации и да носи още по-голяма сигурност.

Фактът, че Хумелс и Боатенг ще играят редовно един до друг, радва не само баварците, но и националния селекционер Йоахим Льов. В близко бъдеще няма кой да измести двамата от състава на Бундестима. Льов с интерес ще наблюдава развитието на Байерн – много често в играта на Германия се появяват елементи, изпробвани първо в Байерн.

Източник: Focus.de

Comments

comments