Може ли „Байерн“ да стане любимият отбор на Америка?

Сцените в малкия град Инголщат след като Байерн си осигури титлата в Бундеслигата не бяха много тържествени. Баварският гигант празнува в съблекалнята на стадиона след победата над домакините с 2:1, но настроението беше някак помрачено след отпадането от Атлетико Мадрид в турнира на Шампионска Лига по-рано през седмицата.

На хиляди километри от тях обаче, празничното настроение изпълни Cleo’s Bar and Grill в Чикаго, където дузина фенове и членове на официалния фен клуб на Байерн в Чикаго се бяха събрали за мача, който започна в 8:30 сутринта местно време.

Байерн Мюнхен все още не е от отборите, които могат да се похвалят с голяма популярност извън границите на Германия. В сравнение с Реал Мадрид, Барселона и Манчестър Юнайтед, например, немският шампион нямат достатъчно голяма известност, която да ги превърне в интернационална марка. Акаунтът им в twitter наброява 2,8 милиона последователя, докато тези на гореспоменатите отбори – съответно 19,3 млн., 17,5 млн. и 7,67 млн.

Но след спечелването на поредната титла на Германия и шансът да добавят към нея и купата на страната в събота, Байерн планира огромна офанцива на пазара в Северна Америка, с която целят да увеличат популярността си.

За това загатват многото новосформирани фен клубове, които бяха открити в САЩ и Канада, които спомагат за популяризирането на марката Байерн.

Откриването на клубния офис в Ню Йорк през 2014 г., който ще „работи върху увеличаването на разпознаевамостта на марката Байерн в Северна Америка“, се случи малко след като Германия стана Световен шампион. По време на лятната подготовка отборът ще изиграе три мача в Чикаго, Ню Йорк и Шарлот като част от Интернационалната шампионска купа.

Въпреки рекордната титла в Бундеслигата, подходът на клубът към разширяване на обхвата си на пазара в щатите няма да е традиционен.

Bayern USA 2

Футболът е спорт ръководен от звездите, но Байерн няма глобално популярен играч в състава си като Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Хосе Мигел Бургос от International Soccer Consultants – консултантска фирма базирана в САЩ, вярва, че това няма да повлияе на подхода им върху американския пазар.

Байерн Мюнхен ще се насочи към различна демография“, обяви той пред Guardian. “Те се насочват към корените. Останалите клубове преследват грандоманите, които следят три-четири различни отбора на седмица. Тук има изключително много хора, които са фенове на Манчестър Сити, Милан и Барселона едновременно”.

На базата на това, което е видял, Бургос вярва, че Байерн се опитва да привлече фенове, които да се идентифицират с клуба, а не с даден играч. Предимството, което клубът притежава е, че те могат да привлекат обикновените футболни фенове в Америка.

“Американските спортни фенове са последователи на отборите“, казва той. „Японците и азиатците като цяло са последователи на играчите. Американците са заинтересовани към нещо, на което да отдадат страстта си за дълъг период от време и Байерн преследва точно това. В сравнение с всеки останал американски спорт, футболът не е сезонен. Той може да продължава целогодишно. Какво ще стане ако една звезда бъде извадена от уравнението? Какво ще стане ако Кристиано Роналдо напусне Реал Мадрид утре?“

На Байерн им липсва играч като Роналдо. В скорошна статия на списание ESPN, той е класиран като най-известният атлет в света, докато Меси и Неймар са трети и четвърти в класацията.

Ако Байерн наистина иска да се съревновава на американския пазар, от помощ може да им е създаването на по-силни връзки между фен клубовете. Немският национален отбор са един от фаворитите на Европейското първенство тази година, а Матиас Шмит от фен клуба в Ню Йорк смята, че членството в него е отражение на националния отбор.

“Много от нашите членове са фенове на немския национален отбор. И понеже Байерн винаги е бил гръбнака на отбора, много хора станаха техни почитатели“, казва той.

В Торонто – мултикултурен град, който има почитатели на футболни отбори от целия свят, фен клубът на Байерн изпълва спортния бар International Sports Bar and Eatery. Тук, дозини фенове се събират всяка събота сутрин, за да гледат мачове от Бундеслигата. А още повече се събират като стане въпрос за двубои от Шампионска Лига. Въпреки, че фен клубът е на по-малко от две години, представителите му се хвалят с каква невероятна скорост се е разрастнал за краткия период от време.

Гледах загубата на Байерн от Атлетико с 0:1 заедно с тях. За феновете на Байерн това беше болезнена загуба. Поредната спечелена титла на страната и евентуална 18-та купа на Германия ще са утешителни награди. Но големите награди, визирайки Шампионска Лига, са титлите, които им убягват през последните три сезона и които могата да разрастнат бранда им по света.

“В края на краищата, най-голямо значение има постоянния успех на високо ниво“, казва Раян Тюн – зачестник председател на фен клуба на Байерн в Торонто. „Никой обикновен фен на футбола няма да стане почитател на Байерн докато те печелят Бундеслигата и купата на Германия. Те ще станат фенове на отбора само при спечелване на Шампионска Лига или при постоянни добри изяви в турнира. Това е единственият начин, по който човек без корени от Германия ще стане фен на Байерн„.

Източник: The Guardian

Comments

comments