Ренато Саншеш: новият вундеркинд на Бавария

Като че ли напълно изневиделица, Байерн (Мюнхен) привлече поредна трансферна цел на Манчестър (Юнайтед), в лицето на младия вундеркинд Ренато Саншеш. Ако се вярва на всички трансферни слухове, отмъкването на трансферни цели на „червените дяволи“ трябва да е любимото хоби на Карл-Хайнц Румениге. В следващия материал ще разгледаме подробно този трансфер, какъв играч е Ренато Саншеш и какво ще даде на Байерн.

Сделката

Много се изписа и каза, относно сумата по трансфера на Саншеш, която потенциално може да стане астрономическа. Ключовата дума тук е „потенциално“ – към момента обаче, трансферът е на стойност 35 милиона евро. При изпълнението на определени критерии, сумата може да нарасне до внушителните 80 милиона евро.

Ако разгледаме внимателно официалното изявление по трансфера от страна на Бенфика, Байерн ще се раздели с по 10 милиона евро, в случай че Саншеш попадне в тройката за „Златната топка“ или в Идеалния отбор на ФИФА за годината. Като че ли това обаче е гениален ход на баварците – ако се има предвид уклона за „Златната топка“ спрямо офанзивни футболисти като цяло и двама по-конкретно, едва ли Саншеш има големи шансове да попадне в тройката, дори и да си го заслужи.

renato sanches 01

Наред с това, Бенфика ще получи по 5 милиона евро за всеки 25 мача, изиграни от Саншеш (но не повече от 125 мача) за срока на договора му с Байерн. С други думи, ако Саншеш се наложи в Байерн, Бенфика ще получи още 25 милиона евро, в зависимост от покриването на горното условие. В обобщение, ако Саншеш се наложи като ключов играч и всички други условия бъдат изпълнени, сумата по трансфера ще нарасне до 80 милиона евро. Подобен изход би бил изключително задоволителен – както за Байерн, така и за Бенфика.

Кой е Ренато Саншеш?

renato sanches 11 ball

Този въпрос се оказа малко по-труден, отколкото човек би очаквал. В последните месеци, името на Ренато се свързва с тези на вундеркинд-полузащитниците в световния футбол. Но за съжаление статистическата информация относно португалската Примейра лига не получава почти никакво покритие от авторитетните сайтове за футболна статистика. За щастие, Дейвид Притчет, главен редактор на „Planet Benfica“ (англоезичен сайт, посветен на Бенфика) се съгласи да отговори на някои въпроси.

Какъв стил играч е Ренато Саншеш?

renato sanches 08 shoot

„Ренато е класически „box-to-box“  халф, който снове между собственото и противниковото наказателно поле. Неговата работоспособност, физика и здрави единоборства го превръщат в идеален щит пред отбраната. Когато е с топка в краката, той разчита на страхотната си техника, добро подаване и топовен шут от далечно разстояние. Той е играч, който мисли офанзивно и винаги се опитва да търси извеждащия пас или възможност да пробие с топката. Много атлетичен футболист, той няма проблеми с това да се справя с противници един на един чрез финт или надбягване. Като цяло, този 18-годишен младеж има всичко, за да се развие до полузащитник от световна класа“.

Каква роля изигра Ренато Саншеш в Бенфика?

renato sanches 03 vitoria

„Старши-треньорът Руи Витория залага на схема 4-4-2, докато повечето отбори в елита на Португалия играят с петима в халфовата линия. Твърде често Бенфика изпада в числово неравенство в средата на терена. Енергията и неуморното тичане на Ренато бяха ключови за справянето с този дисбаланс, което позволи на Бенфика да спечели битката в халфовата линия във всички, без един-два шампионатни мача. За да оцените ефекта „Ренато Саншеш“ върху играта на Бенфика, трябва само да погледнете резултатите. Преди да дебютира, Бенфика записа 3 загуби от първите си 7 шампионатни срещи и беше на незавидното осмо място. След включването на Саншеш, Бенфика записа 24 победи, едно равенство и една-единствена загуба в оставащите 26 срещи“.

Колко постоянен е Ренато Саншеш?

renato sanches 02 ben

„Ренато изигра 34 мача за първия отбор на Бенфика от октомври миналата година насам. Той беше изключителен в огромната част от тях, макар представянето му да спадна леко в последните 5-6 срещи. Спадът във формата му обаче е разбираем – комбинация от спечелването на титлата, предстоящия първи голям трансфер в топ-отбор и първенство в чужбина, умора от дългия сезон, а и фактът, че Саншеш беше включен в отбора на Португалия за Европейското първенство във Франция“.

Кои са силните и слабите страни на Ренато Саншеш?

rrrrrr

„Както може да се очаква от играч, който струва 35 милиона евро, той разполага с доста качества. Но първото нещо, с което поразява всеки е феноменалната физика – той винаги пресира човека с топката и не се притеснява да влиза в единоборства и като правило винаги тича повече от всички на терена. А най-ключовото е, че разполага с безгранична издръжливост, която му позволява да прави това през всичките 90 минути.“

„Въпреки скромния си ръст (поради което не е особено ефективен във въздушните двубои), той печели почти всичките си 50 на 50 единоборства и пази топката изключително добре.“

renato sanches 04 gotzevidal

„Друго, което отличава Ренато от неговите връстници е неговата зрялост. Независимо кой е неговият опонент, Саншеш не изглежда респектиран или притеснен. Ако е фаулиран, веднага се изправя и продължава играта.“

„Взимането на решения не е най-доброто, но това несъмнено ще се подобри с опита и работата с треньора. Понякога прави лесни нарушения, за които отборът му бива наказван със свободен удар. Понякога в желанието си да започне контраатака прибързва с подаванията или изпуска момента да подаде при рейд с топката.“

TEASER-ONLY-renato-sanches (Custom)

Началото на нещо ново

Трансферът в Байерн определено е позитивен. С него Байерн планира бъдещето на халфовата си линия в дългосрочен план, особено като се има предвид трансферът на Себастиан Роде по посока Борусия (Дортмунд) и очакваното напускане на доскоро смятания също за вундеркинд, Пиер-Емил Хьойберг.

Позицията на централния полузащитник се превръща в една от най-важните в съвременния футбол и в лицето на Ренато Саншеш, Байерн привлякоха един от най-големите таланти в световния футбол. Наред с това, той ще може да се учи от най-добрия към момента „box-to-box“ полузащитник, в лицето на Артуро Видал.

renato sanches 12 vidaljpg

Нещото, което се отличава в коментара на Дейвид Притчет за Ренато Саншеш е показваната от него зрялост. Байерн неведнъж е изпитвал проблеми с психиката на играчи, които се сгромолясват от напрежението в големите мачове. Макар Саншеш да показа някои пробойни към края на сезона, това може да се приеме за очаквано, спрямо 18-годишен футболист, който се изстреля до върха за броени месеци. Но желязната психика, с която разполагат Ренато Саншеш и Йозуа Кимих ще направят бъдещата халфова линия на Байерн истински страховита.

Ренато Саншеш има своите слаби страни като вземането на решения и прибързаните пасове, но това е напълно очаквано и разбираемо за 18-годишен футболист. Но на тренировките, редом до играчи като Видал, Лам, Алонсо и водени от Карло Анчелоти, той ще получи всичката нужна помощ. Ренато Саншеш е нешлифован диамант и няма нещо, което да не може да бъде подобрено.

renato sanches 03 ben

Ренато Саншеш ще трябва да оправдае високата трансферна сума в очите на феновете, някои от които ще очакват моментални резултати. Това е грешка – към него трябва да се подходи с търпение. Той е чудесен играч, който има нужда от развитие, но след време едва ли ще му е трудно да докаже, че това е бил правилен трансфер.

Източник: bayerncentral.com

Снимки: Интернет

Comments

comments