Бундеслигата обяви рекордния договор за ТВ-права за периода 2017-2021

Днес Германската футболна лига (DFL) обяви във Франкфурт новия договор за телевизионните права на Бундеслигата за четирите сезона, започващи от 2017-2018-та година. Сумата по контракта е 4,64 милиарда евро или по 1,159 милиарда евро на сезон, които ще се разпределят между 36-те отбора в Първа и Втора Бундеслига.

„Крайният резултат е ключова стъпка по отношение на бъдещата жизнеспособност на германския футболен елит. Бундеслигата е в идеални предпоставки да запази мястото си сред трите първенства с най-голям оборот в световен мащаб и да бъде конкурентноспособна на най-високо ниво“, заяви изпълнителният директор на Германската футболна лига Кристиан Зайферт.

„Това е страхотен, даже невероятен успех“, коментира изпълнителният директор на Байерн, Карл-Хайнц Румениге. Общата сума по настоящия договор за сезоните от 2013-2014 до 2016-2017 е 2,51 милиарда евро (628 милиона евро на сезон), което обуславя ръст от 85% на парите по новия договор. Германската футболна лига ще вземе решение за начина на разпределение през следващия сезон.

„Скай“ ще продължи да бъде основният играч, по отношение на платеното излъчване, но ще загуби транслацията на общо 45 мача от Бундеслигата, които ще бъдат поети от Евроспорт.

Евроспорт от своя страна получава право на излъчване на всички 30 мача в петък; 5 мача в неделя; 5 мача в понеделник; както и плейофите за оставане/влизане в Първа и Втора Бундеслига, както и правата за Суперкупата. Така правилото да няма един-единствен купувач е изпълнено.

„Sportschau“ по ефирната „ARD“ ще продължи да излъчва репортажи от всички мачове в 18:30 в събота, а „ZDF“ ще покаже мачовете за безплатно излъчване от 1-ви, 17-ти и 18-ти кръг, както и плейофите за влизане/оставане във Втора Бундеслига и Суперкупата.

Правата за безплатно излъчване на репортажи от Втора Бундеслига в петък и събота (които в момента се държат от „Sport1“) и новият формат в понеделник вечер със съкратени репортажи от Първа и Втора Бундеслига все още не са продадени.

„Ще имаме разговори в следващите седмици и ще вземем решение“, коментира Кристиан Зайферт.

Източник: fcb.de

Comments

comments