Матс и Жером, плеймейкърите от последната редица

Въпреки че все още не са имали възможност да играят заедно с екипа на Байерн този сезон, Матс Хумелс и Жером Боатенг отново впечатлиха с играта си за националния тим на Германия в мача срещу Чехия в Хамбург (3:0). С дългите си пасове по конец двамата много улесниха съотборниците си и бяха нещо като плеймейкъри от последната редица, като функциите им наподобяваха на тези, които има куотърбека в американския футбол. „От 10 години говоря, че ако някой ми даде номер 10, веднага ще го взема“, каза Хумелс с широка усмивка. Нямаше как да е в друго настроение, защото това, което двамата с Жером показаха срещу Чехия, изглеждаше като футбол от бъдещето. „Пасовете на двамата централни защитници бяха грандиозни. Чрез тях ние успявахме да изолираме от играта по няколко играчи на съперника едновременно“, впечатлен бе Бенедикт Хьоведес. Особено през първото полувреме двамата непрекъснато пращаха дълги топки по диагонал и извеждаха съотборниците си в благоприятни позиции. „Двамата като че ли се състезаваха кой ще направи по-добър пас“, добави капитанът Мануел Нойер.

Разбира се, всичко това не е случайно. От четвъртък Йоги Льов кара двамата да не спират да тренират точно този елемент от играта. „Чешкият отбор се характеризира с концентрация на играчи в центъра, затова избрахме диагоналните пасове като наше оръжие. Така успявахме да минем лесно зад защитата и там да създаваме проблеми. Целта е пасът да неутрализира колкото се може повече противници. Двамата се справиха чудесно“, каза Льов.

Цифрите са впечатляващи – с пасовете си Боатенг е „изключил“ от играта общо 94 съперника, а Хумелс – цели 127. За целия мач немският тим е преодолял 464 съперника, като 221 от тях – чрез диагоналните пасове на двамата играчи на Байерн.

„С Жером обикновено намирахме добри решения на ситуациите“, каза Хумелс. „Познаваме се добре, а фактът, че вече имаме възможност да тренираме заедно всеки ден, увеличава още повече потенциала ни“. За съжаление заради различни контузии двамата все още не са прекарали нито минута заедно на терена този сезон с екипа на баварците. И докато Пеп Гуардиола изобщо не е почитател на подобен тип игра, Карло Анчелоти със сигурност със задоволство е наблюдавал случващото се в Хамбург.

Източник: SportBild

Comments

comments