Проблемите в центъра – сърцето на „Байерн“ боледува

Халфовата линия, и по-точно централната й част, която по времето на Пеп Гуардиола бе сърцето на Байерн, сега е слабото място на отбора на Анчелоти. Едва ли някой може да оспори твърдението, че точно в момента баварците имат нужда от здрав Артуро Видал. В момент, в който след 3 мача без победа и шефът Карл-Хайнц Румениге започна да си задава въпроса дали играчите на Байерн дават всичко от себе си. А Видал никога досега не е обвиняван, че играе без мотивация – така, както колегите му играха при 2:2 срещу Айнтрахт (Франкфурт). Той обаче се контузи докато беше с националния тим на Чили и ще отсъства може би до следващата пауза за националните отбори.

Горчива новина за Байерн, за които мачът с Айнтрахт не бе първият, в който имат проблеми в централната зона. Болното сърце на Байерн. Зоната, в която се случваха най-важните неща по времето на Гуардиола се превърна в слабото място на отбора. Изведнъж играчи като Чаби Алонсо и Тиаго спряха да превъзхождат съперниците си, започнаха да действат нервно и да страдат от липса на ориентация. Във Франкфурт сгрешените пасове бяха близо 20%. Недопустима стойност по времето на Гуардиола. „Не можем да продължаваме да играем така“, отсече Ариен Робен. Думите му са особено валидни за средната част от халфовата линия. Къде се корени проблемът?

В умората, за която говори Анчелоти, въпреки непрекъснатата му ротация и факта, че от началото на сезона са минали едва десетина мача? Този аргумент не е издържан, още повече, че играчи като Лаам и Алонсо получиха доста дълга почивка заради европейското първенство. И би трябвало да са свежи, но не са. „Алонсо все още е добър играч“, каза Юп Хайнкес, треньорът, донесъл требъл на Байерн през 2013 г. в интервю за „Кикер“. „Липсват му обаче свежест и спокойствие. Той е в късната есен на своята кариера.“ Появиха се първите мнения, поставящи под въпрос работата на Анчелоти по физическата подготовка на играчите. Все пак, Байерн спечели някои мачове този сезон с голове в заключителната фаза (Шалке, Хамбург), което противоречи на критиките към кондиционните специалисти.

Ясно личи, че отработените по времето на Гуардиола в центъра връзки днес не функционират. „Това не е Байерн“, каза Румениге във Франкфурт. Конкретно – дългите пасове на Матс Хумелс и Жером Боатенг от защитната линия в последните години не са били част от ДНК-то на Байерн. В центъра липсва наситеност и по друга причина – крайните защитници Лаам и Дейвид Алаба, за разлика от преди, вече си седят близо до тъча и не влизат навътре да подкрепят центрталните халфове. В резултат на това топката не стига достатъчно бързо до атаката – днешният Байерн прави по-малко пасове от този на Гуардиола и по-рядко стига до голови положения.

Проблемите стоят, въпреки че на теория Байерн разполага с повече качество за тази зона. Приносът на Ренато Саншеш трябваше да се усети още този сезон, но 19-годишният португалец все още е далеч от възможностите си и не е успял да направи наистина впечатляващо представяне. Само Йошуа Кимих, който във Франкфурт вкара шестия си гол за сезона, е приятна изненада. Той вкарва важните попадения, което по принцип е характеристика на Видал. И трябва да продължи да го прави по същия начин поне още малко, докато чилиецът се завърне.

Източник: Абендцайтунг Мюнхен

Comments

comments