Къде „Байерн“ отстъпва на преследвачите си

Дортмунд, Леверкузен, Мьонхенгладбах, Волфсбург – очакваше се тези отбори да са големите конкуренти на Байерн в Бундеслигата този сезон. След 8-ия кръг обаче изненадващо други 4 отбора са след баварците – РБ Лайпциг, Херта, Хофенхайм и Кьолн. Нещо повече – по някои показатели тези „аутсайдери“ дори превъзхождат Байерн. Ето кои са те:

Ефективност

И четирите преследвача са по-опасни пред гола от Байерн. Баварските звезди вкарват в едва 36% от чистите си положения. При Хофенхайм тази цифра е 48%, при Кьолн – 53%, а при Лайпциг  – 67%. Ефективността обаче е запазена марка на Херта – берлинчани вкарват 71% от чистите си положения. Всеки пети удар във вратата е гол за тима на Пал Дардай. Това е и най-доброто постижение в Бундеслигата този сезон. На баварците им трябват 7 удара във вратата, за да отбележат гол.

Повече положения

Хубаво щеше да е, ако Байерн компенсираше не достатъчно добрата с ефективност със създаване на повече положения. Това обаче не е така – и четирите преследвача на баварците създават повече положения от лидера в класирането.

Заплаха от крилата

В миналото това бе константа в играта на Байерн – опасните атаки по крилата, където действаха играчи като Франк Рибери, Ариен Робен, Дейвид Алаба и Филип Лаам. В момента обаче тимът, който демонстрира най-успешна игра по крилата, е Кьолн. Играчите от катедралния град са вкарали 62% от попаденията си след пробиви по фланговете – най-добро постижение в лигата. От това се възползва най-добре нападателят Антони Модест, който вече има 8 гола. За сравнение – нападателят на Байерн Роберт Левандовски има едва 5. В последните си 5 шампионатни мача настоящият голмайстор на Бундеслигата не се е разписвал нито веднъж.

Защитата

Баварците са допуснали едва 4 гола във вратата си, което е най-добра стойност за лигата, и са позволили на съперниците си да отправят 56 голови удара – също най-ниска стойност. Защитата на РБ Лайпциг обаче е почти толкова стабилна и е на второ място с 69 допуснати голови удари. По отношение на ударите от рамките на наказателното поле и двата отбора са допуснали по 37. Новакът в Бунделигата е позволил на съперниците си да стигне до 3 чисти положения от пеналта – по-малко от Байерн с пет допуснати чисти положения.

Влизане в единоборства

Играчите на Байерн са влезли в 1305 единоборства – най-малко от всички. Преследвачите са доста по-активни – Лайпциг е с 1576 и над 200 единоборства повече от баварците. Разбира се, Байерн разполага с по-добри играчи и затова не му се налага да влиза толкова често в единоборства. Все пак, Лайпциг впечатлява с агресивността си. Тимът от Източна Германия най-често влиза в сблъсъци когато съперникът притежава топката. Чрез тази преса Лайпциг накъсва офанзивната игра на съперника и му пречи да създава голови положения.

Пробягани километри

И тук Лайпциг е най-добър – играчите на Ралф Хасенхютъл бягат по 116,5 километра средно на мач. Подобен километраж навъртат и футболистите на Хофенхайм – 114,7 километра средно на мач. От всичките 5 отбора Байерн бяха най-малко – 109,8 км. Херта е в средата с 111,9 км, Кьолн е малко пред Байерн (110,4 км).

Спринтове

Отборът, който използва най-успешно спринтовете като елемент от играта, е Хофенхайм – играчите на Юлиан Нагелсман го правят по 228 пъти средно на мач. Лайпциг също разчитат на спринтовете – пробват ги по 212 пъти средно в една среща. Два отбора от първите 5 отстъпват на Байерн по отношение на спринтовете – Херта (186) и Кьолн (194). Баварците правят по 194 спринта средно на мач.

Източник: Sport1.de

Comments

comments