Левандовски срещу Обамеянг в битка за рекорда на Герд Мюлер

Роберт Левандовски и Пиер-Емерик Обамеянг водят здрава битка за голмайсторската корона в Бундеслигата. Мачът на Борусия (Дортмунд) с Хофенхайм в неделя вървеше към края си, когато голмайсторът на „жълто-черните“ се разписа за 3:1, което бе и неговият 22-и шампионатен гол от началото на сезона.  Попадението бе изключително важно в битката му с Левандовски, който вече бе направил крачка напред с гола си във вратата на Волфсбург ден по-рано. В момента той има точно 1 гол повече от Обамеянг.

11 кръга преди края битката за голмайсторския приз навлиза в решаващата си фаза и имаме всички основания да чакаме рекордни постижения. Никога досега след 23 кръга двамата лидери при голмайсторите не са имали общо 45 или повече гола. Последният, който по същото време на сезона имаше 23 гола, бе Герд Мюлер през сезон 1973/74. Ако Левандовски продължи да вкарва със същото темпо, той има шанс да счупи рекорда от 40 гола на Мюлер от 1972 г.

Не само полякът е въвлечен в историческа битка. В историята на Борусия само един играч е вкарал повече голове от Обамеянг в тази фаза на сезона – Лотар Емерих през сезон 1965/66 (23 попадения).

Интересното е, че в момента относителните критерии, по които се оценяват нападателите, при Левандовски и Обамеянг се изравняват – и точно това прави борбата за короната толкова зрелищна. Досега играчът на Дортмунд е бил с 53 минути по-дълго на терена от мюнхенския си съперник и е отправил 39 удара към вратата по-малко (84:125). Обамеянг бележи в 65% от чистите си положения – 5% повече от Левандовски.

Нападателят на Байерн обаче помага много повече на колегите си, има повече контакти с топката (866:656), повече пасове (511:397), въвлича се в повече единоборства (442:322) и пробягва по повече километри средно на мач (10,4:9,6) от Обамеянг.

По критериите асистенции (двамата по 4) и последни пасове (Левандовски 32, Обамеянг 31) никой от двамата не изпъква повече от другия.

И двамата са вкарали повече голове със силния си десен крак (Левандовски 17, Обамеянг 15). И двамата са се разписвали по два пъти с глава, а със слабия ляв крак Обамеянг има едно попадение повече (5:4).

Голмайсторът на Дортмунд е най-опасен в наказателното поле, вкарва най-често отблизо и в домакинските мачове. Във всичките 11 мача в Дортмунд досега той се е разписвал поне по веднъж, и куриозното е, че никога това не е ставало след асистенция на приятеля му Марко Ройс. Левандовски блести най-вече при центрирания, като така е вкарал 5 гола (най-добро постижение в лигата) и след почивката – 19 от 23-те му попадения са през второто полувреме.

Ще успее ли Левандовски да удържи щурма на напористия габонец и ще влезе ли някой от двамата в историята? Интерсното предстои.

 

Източник: Sport1.de

Comments

comments