Защо „Байерн“ не трябва да се разделя с Тиаго Алкантара

Когато Пеп Гуардиола застана начело на Байерн (Мюнхен) през 2013 г., той имаше едно изискване – Тиаго Алкантара.

Баварците вече си бяха осигурили услугите на Марио Гьотце през лятото, но треньорът заяви по време на пресконференция през юли: „Тиаго или никой. Матиас Замер и Карл-Хайнц Румениге са запознати с причините, поради които го искам в отбора. Той е супер играч.“

В крайна сметка Байерн взе Тиаго – играчът, който напусна клуба от детството си – страхотния отбор на Барселона, където неговото предназначение беше един ден да замести остаряващия Хави Ернандес. Но Тиаго реши да продължи с треньора, който му даде път в професионалния футбол. Футболистът беше желан от Пеп тогава, затова беше напълно нормално да плъзнат слухове, че треньорът иска да го вземе със себе си и в следващия си клуб – Манчестър Сити. През миналия месец играчът се почувства длъжен да отговори на слуховете, като заяви пред репортери от ESPN: „Ако исках да напусна, нямаше да продължа договора си.“

През август 2015 г. Тиаго продължи контракта си с баварците до 2019 г. Но това се случи преди бъдещето на Гуардиола да стане ясно.

Ако лоялността му към Пеп се окаже по-голяма от тази към клуба, както се случи през 2013 г., Тиаго може да се изкуши да предприеме следващата стъпка в кариерата си – да премине в Манчестър Сити. Значителното увеличение на заплатата, което се очаква да му предложат шефовете на гражданите, може да съблазни халфа.

Thiago Alcantara2

Дори и Тиаго да реши да смени клубовете, Байерн в никакъв случай не трябва да го пуска. Има няколко причини за това:

Първо, Испанският национал е страхотен играч, който има бъдеще в Байерн.

Тони Кроос, Бастиан Швайнщайгер и Луиз Густаво напуснаха баварците през последните години, а възрастта на Шаби Алонсо е доста напреднала, за да може да се разчита само на него при тежките физически сблъсъци през следващите години.

През май месец Артуро Видал навършва „само“ 29 години, но чилиецът изпитва трудности и не е         сигурно дали ще бъде същият играч, какъвто беше в близкото минало. Във всеки случай той не е далеч от времето в което няма да може да поддържа физическата си формата от Ювентус.

Тиаго е различен. Месец преди да навърши 25 години, той може би е единственият централен полузащитник на Байерн, който е в пика на кариерата си.

ПиерЕмил Хьойберг и Йосуа Кимих не страдат от липса на талант, но са все още млади и далеч от формата, която трябва да покажат, за да си осигурят постоянно титулярно място в Байерн – отбор, който се нуждае от играчи от световна класа на всяка позиция. Колкото до Хави Мартинез, не е сигурно дали Карло Анчелоти няма да го използва като централен защитник.

Тиаго е от типа играчи, които биха имали голям успех под ръководството на италианския треньор. Той не е много по-различен по начин на игра от Лука Модрич, който е полузащитник със страхотно докосване, баланс и подвижност, което го прави брилянтен дрибльор. И двамата са с много сходен стил на игра с къси подавания, които използват в атака, въпреки че позицията им е малко по-дефанзивна.

Анчелоти помогна на Модрич да направи крачката от добър плеймейкър в Тотнъм до един от най-добрите централни полузащитници в света в Реал Мадрид. И въпреки че Тиаго се е учил от Гуардиола в Байерн и Барселона, той може да стане още по-добър играч под ръководството на Анчелоти.

Thiago Alcantara

Въпреки, че в последно време имат много опции в средата на терена, Байерн не могат да си позволят да изпуснат Тиаго, без да се наложи сериозно преструктуриране на състава. Ще бъде жалко, ако не бъде позволено на Анчелоти да наложи магията си над 24-годишния футболист.

Последната причина, поради която баварците не трябва да продават Тиаго, е символична. Те имат правото да се чувстват уязвими сега, когато Гуардиола отхвърля всички опити на шампионите да го накарат да преподпише договора си. Играчите се представят отлично в Бундеслигата под ръководството на испанския специалист, но отпадат на полуфиналите в Шампионска лига през последните два сезона и изглежда шансовете им да спечелят трофея през този сезон не са големи.

За последните четири години Байерн не успя да достигне нивото, показано през легендарната кампания през 2012 и 2013 г., когато спечелиха требъл. Въпреки разрешаването някои дългосрочни проблеми, остават много въпросителни – Филип Лам и Ариен Робен са далеч от най-добрите си години и не е ясно как клубът ще намери достойни заместници от световно ниво в близко бъдеще.

Дори и Дъглас Коста, който показва феноменална форма, не е на нивото на Франк Рибери отпреди няколко години и ако Тиаго напусне, полузащитата ще страда.

Байерн даде на Гуардиола свободата да прави с клуба каквото пожелае, със сравнително слабо съпротивление и намеса от своя страна. Ако Гуардиола получи позволението на ръководството да вземе със себе си през лятото най-обещаващия полузащитник, клубът ще загуби много.

Преподписването на Мартинез, Мюлер и Боатенг през декември беше много важно, тъй като осигури оставането им в клуба и след напускането на Гуардиола в посока Манчестър. Но все още има и играчи като Дейвид Алаба, Мануел Нойер, Робърт Левандовски и Тиаго Алкантара, които се очаква тепърва да получат нови договори от ръководството на Байерн. Ако това не се случи, те ще бъдат много трудно заменими. Това би било тежък удар върху самочувствието на клуба и би довело до настъпването период, свързан със  смяната на поколения играчи в отбор, който трябва непрекъснато да се състезава за върха на европейския футбол.

Източник: http://bleacherreport.com/

Comments

comments