Двете лица на Шаби Алонсо

Един от най-коментираните играчи на Байерн този сезон е Шаби Алонсо. Възрастта на 34-годишния дефанзивен халф се отразява негативно на опитите му да задържи добре познатото си топ ниво. Очевидно е, че е бавен. Настоятелността на Карло Анчелоти да му се доверява сляпо и да го пуска във всеки мач съвсем влошава издържливостта на Шаби. Въпреки всичко, Шаби Алонсо не бива да бъде отписван. Той е играч с две лица, който винаги е успявал да покаже по-доброто от тях. На терена е хвален заради отличния си поглед, способността да задържа топката и качествата му на стратег. От друга страна, постоянен елемент от играта му са многобройните единоборства, влизания и тактически нарушения, които му носят репутацията на груб играч.

Като личност Шаби също е двуличен, което пролича при трансфера му от Реал (Мадрид) в Байерн. Той подписа нов договор с Реал, но испанците купиха Кроос и малко по-късно Шаби потвърди трансфера си в Мюнхен. И тъй като преди това той се бе превърнал едва ли не в адвокат на Моуриньо, защитавайки го от всички критики, бе много изненадващо, че отива в отбор, воден от Пеп Гуардиола. Но знаеше как да запуши устите на вбесените от трансфера мадридски фенове. „Нойер е най-добрият вратар, с когото някога съм играл“, каза тогава Алонсо, индиректно нападайки тогавашния най-голям враг на Моуриньо и вече не чак толкова обичан в Мадрид Икер Касияс. Изказването бе разтълкувано като знак, че халфът все още държи на Реал.

Шаби винаги е успявал да прикрие слабите страни на играта и характера си чрез елегантност на терена и в изказванията си. Сега отново навлиза в критична фаза. Наричат го пенсионер. Наистина, тялото му вече не му позволява да бъде перфектен във всеки мач. Но все пак той е световен шампион и е редно към него да се проявява уважение, защото го е заслужил на терена.

Алваро де ла Роса,

ТЦ Мюнхен

Comments

comments