От 1933 до 1965 г. – Трудни времена и обновяване

Наложило се Байерн да почака доста, докато стане перманентен участник в немското първенство. Въпреки че през 1936 Зиметсрайтер, Голдбруннер и Мол подсилват олимпийския отбор в Берлин, доброто футболно настроение изчезнало. Започнала Втората световна война и пулсът на спорта бил прекъснат, дори и в Байерн.

Поради връзките с еврейското си минало Байерн бил ощетяван години наред по различни начини. Броят на членовете, отборите и зрителите спаднал драстично. За 12 години фашистка диктатура отбора губи върховата си форма и изпада до 81-ви ранг по време на Великия немски райх.

През юли 1944 баварците губят своя дом – бомба разрушава централата. Независимо от това клубът показва голям отборен дух. На 23 април 1945, няколко дни преди войната да приключи, Байерн побеждава с 3-2 Мюнхен 1860. Според хрониките на клуба няколко играча загиват на бойното поле, между които и националите Йозефберг майер и Франц Крумм. Редица други са безследно изчезнали. 7 играча биват убити от нацистите поради расистки, политически и религиозни причини.

Хайдкамп задържа отбора сплотен

Кони Хайдкамл, дългогодишен капитан на Байерн вижда едни от най-мрачните моменти на войната и се погрижва да държи отбора сплотен. 6 седмици след като войната свършва на 8 май 1945, Байерн побеждава местния съперник ФК Вакер с 3:4

След този тежък период на премеждия и бедствия било време немския футбол да се възстанови. Отнело 9 години на националния отбор да се завърне в надпреварата на световното първенство в Швейцария. Момчетата на Сеп Хербергер печелят първата си световна титла тогава. Фритц Валтер и компания носят щастливия успех на страната си.

Мач без участието на играчи от Байерн се превърнал в рядкост. През 1957 отбора побеждава Фортуна Дюселдорф с 1-0 на изкупения 42 000 Аугсбургер Розенаущадион с гол на Йобст. Това е и първото участие на отбора за Купата на Германия. За жалост Байерн, предвождан от предприемача Вилхелм Нойдекер, не бил допуснат за участие в новосформираната Бундеслига.

Ретроспекция към 1860

Немската футболна асоциация избира Мюнхен 1860 като представител от Мюнхен, а не Байерн. Тогава Нойдекер се застъпва за клуба и осъжда това неравенство. Икономическата ситуация в страната все още била крехка. Това в комбинация с изпадането в Оберлигата принудило Байерн да се раздели със скъпите си звезди и да наложи млади играчи от школата. Свободни играчи като Франц Бекенбауер, Сеп Майер и Герд Мюлер. Нойдекер наел професионалисти, които да изградят новата централа на клуба. Дошло време да се наеме и първия мениджър на клуба Роберт Шван. За треньор е нает и югославския специалист Чик Чайковски. Първият опит за влизане в Бундеслигата окончал с провал срещу Борусия Нойнкирхен. През сезон 1964/5 Байерн завършва първи и най-сетне става част от Бундеслигата. Големи благодарности посрещнали президента Нойдекер в поход заедно с 500 фена.

Източник: fcb-erlebniswelt.de

Comments

comments