Защо Рибери все още е незаменим

В продължение на няколко месеца бе необичайно тихо около Франк Рибери. Дъглас Коста и Кингсли Коман надхвърлиха очакванията и поставиха въпроса дали Рибери може да се върне в титулярния състав и дали французинът вече изобщо е необходим на Байерн. Байерн без „Робери“ – дълго време това бе най-лошото, което феновете на „баварците“ можеха да си представят. Без Франк Рибери и Ариен Робен тимът често съумяваше да инициира само шаблонни атаки и изпускаше доста важни точки.

„КоКо“ вместо „Рoбери“

В началото на този сезон положението вече беше драстично променено – в лицето на Кингсли Коман и Дъглас Коста Байерн вече разполага с двама силни развиващи се играчи, привлечени да запълнят дупките, зейнали заради контузиите на двамата титляри. И изведнъж тандемът „КоКо“ стана толкова важен за Байерн, колкото и „Робери“, и дори дава сериозна заявка да изпревари холандеца и французина в сърцата на феновете.
Все пак, след завръщането си Робен доказа, че все още е важен фактор в играта на Байерн. При Рибери прогнозата бе малко по-скептична. Кога отново ще бъде пълноценен? Колко време ще му бъде необходимо, за да се върне във форма? Нуждае ли се Байерн изобщо от него все още?

Четирима души, две места

Отговорът, както винаги, бе даден на терена. Срещу Ювентус Рибери влезе в края на мача на мястото на Коста и показа защо още може да бъде полезен. Той остави чудесни впечатления и в гостуването срещу Волфсбург, когато отново беше резерва, но асистира за попадението на Роберт Левандовски за 2:0. Французинът просто притежава характеристики, които липсват на другите три крила.
По отношение на стрелбата например, Робен е най-силен от четиримата. Той почти механично продължава с типичните си диагонални пробиви към вратата, при което в последния момент сменя центъра на тежестта, прави завой от 90 градуса и се озовава в средата. Коста има най-голям репертоар от трикове – непрекъснато танцува със съперниците и топката, има и най-добро ускорение от четиримата. Докато играта на Коман е доста проста – той се въздържа от всякакви прояви на техническо майсторство, като вместо това изненадва съперниците си с удари при високо темпо.
В сравнение със съперниците си Рибери не притежава някакво уникално качество. Французинът има безупречна техника, но може да играе и по-праволинейно, може да нанася опасни удари с двата крака, а при комбинациите показва добър усет към разположението на съотборниците си.

Анархията в играта на Франк

Това, с което Рибери превъзхожда своите конкуренти, е цялостната характеристика на играта му. „Крал Франк“ действа по целия терен, търси топката навсякъде и е плеймейкър, дрибльор и голмайстор в едно. Той не се страхува да влиза в единоборства и да прегазва съперниците си в ситуации, в които други биха паднали на земята.
В очите на противниковите защитници да се изправят срещу крило, представляващо такава необичайна комбинация от визия за играта, техника и физическа сила, е трудна задача. Тази многокомпонентна игра води до някои пропуски в системата на Байерн, но те се компенсират с повече конрол над топката и мигновена преса при нейното загубване. Това, с което Рибери допринася към играта, е позитивният хаос. Това е, което го прави уникален. И незаменим.

Източник: Eurosport.de

Comments

comments