Пеп, Кимих и едно обяснение в любов

Йошуа Кимих не бе съвсем наясно какво точно му се случва. Веднага след края на нулевото равенство срещу Дортмунд треньорът на Байерн Пеп Гуардиола се нахвърли върху него, крещейки и жестикулирайки като луд. Това, което изглеждаше като четене на конско, се оказа смесица между обяснение в любов и персонална лекция. „Казах му, че е един от най-добрите централни защитници в света. Но не само това, той може да играе навсякъде“, каза с усмивка Гуардиола.

Кимих търпеливо и внимателно изслуша тирадата на немско-английски на каталунския си треньор. Не е разбрал всяка дума, но му е станало ясно какво иска да каже Гуардиола. „Той често критикува. Не може да е доволен, винаги иска да извлече максимума“, каза 21-годипният младежки национал на Германия. „Това обаче е добре, защото човек винаги трябва да се усъвършенства.“

Гуардиола цени изключително високо своя преквалифициран в централен защитник халф, който в събота срещу Дортмунд изигра може би най-добрия си мач с екипа на баварците. „Обичам това момче. Харесва ми да работя с играчи, които имат желание да се учат и да стават по-добри. Той има желание, отдаденост, абсолютно всичко. С такъв играч можеш да постигнеш всичко“, не пестеше похвалите си треньорът, като подхвърли и един съвет: „Вече не говорете, че не може да играе в средата.“

Високият само 1,76 м халф, когото освен като централен, Гуардиола е използвал и като краен защитник, бе страхотен с мача срещу Дортмунд, в който си партнираше с Дейвид Алаба. Според статистиците роденият в Ротвайл талант е направил 120 контакта с топката, спечелил е 64 процента oт единоборствата си и 94% от пасовете му са достигнали до получателя си – забележително представяне. Само в спринтовете срещу светкавичния Пиер-Емерик Обамеянг младият играч малко изоставаше – но няма как да му се  сърдим за това. Все пак това бе едва 16-ия мач в Бундеслигата за Кимих.

Контузиите на Жером Боатенг, Холгер Бадщубер и Хави Мартинес позволиха на младежкия национал да се утвърди в защитата на Байерн. И ето че привлеченото през лятото от Лайпциг бижу (с договор до 2020 г.) сега има сериозни шансове да хване влака за европейското първенство във Франция като част от тима на Йоги Льов. Националният селекционер бе в Дортмунд в събота и със сигурност е бил останал впечатлен от играта на младия Кимих. „Има два варианта  – или ще играе на европейско, или на Олимпиада“, каза спортният директор на Байерн Матиас Замер, като уточни, че Кимих е все още важна част от плановете на треньора на младежкия национален тим Хорст Хрубеш за олимпийските игри. Според Замер Олимпиадата е по-добрият вариан за Йошуа на този етап: „Така ще има пълноценна почивка и ще изкара пълна подготовка с нас. Но решението е на треньорите“.

Източник: ДПА

Comments

comments