5 факта от победата на „Байерн“ над „Вердер“

1. Марио Гьотце в средата

При завръщането си Гьотце застана в средата на терена зад Томас Мюлер и между Франк Рибери и Кингсли Коман. Играта му беше окуражаваща и само късметът му липсваше, за да отбележи гол, след като вратарят Вийдвалд спаси два негови удара. След претърпяната през октомври месец контузия това беше голяма крачка към възвръщането на формата му, тъй като здравият и уверен Гьотце е важен и необходим играч за бъдещите спортни изяви на Байерн и на немския национален отбор.

2. Дейвид Алаба беше навсякъде

Алаба играеше като ляв бек, но се намираше навсякъде по терена. Той се озоваваше на лявото крило, като дори понякога беше последният в атаката. Влизанията му от втора линия по фланга продължават да бъдат невероятно оръжие за Байерн, тъй като центриранията му са изключително опасни.

Вчерашният двубой беше още едно доказателство, че Алаба участва много по-активно, когато играе в лявата част на защитата, а не в центъра. След завръщането на Бенатия защитна постройка от Лам-Кимих-Бенатия-Алаба ще бъде много по-опасна в мача срещу Ювентус в сряда.

3. Разбирателството между Алаба и Рибери

Химията между Алаба и Рибери е невероятна. В началото на първото полувреме двамата се оказаха притиснати на тъч линията от трима-четирима противникови футболисти. Серия от 5-6 бързи подавания им позволи да се измъкнат с невероятна ефективност, като в последствие топката стигна до Лаам, който намери Гьотце и това беше една от добрите възможности за баварците.

Можем да се надяваме, че Алаба ще развие подобно разбирателство и с Дъглас Коста и Кингсли Коман през следващите години, защото заедно те представляват невероятно оръжие от лявата страна на атаката.

4. Схемата на Байерн

В по-голямата част от мача Байерн се представи във формация 2-5-3, като Филип Лаам изпълняваше предимно функцията на ляв дефанзивен полузащитник, а Алаба се изявяваше като ляв халф, като много често двамата с Рибери разменяха местата си. Отборът рядко играе по този начин в повечето от срещите си, но това беше постройката през по-голямата част от днешния мач, тъй като Вердер не показваше нищо в атака и четирима защитници не бяха необходими.

5. Абсолютна доминация

Тази последна статистика е напълно логична: Вердер (Бремен) допусна 5 безответни гола, като ударите бяха 20:2 в полза на баварците, а притежанието на топката – 76-24%. Пасовете бяха 868 (91,56% успеваемост) срещу само 111 (66%).

Байерн водят и в спечелените единоборства – 54-46%. 

Мачът спокойно можеше да завърши с резултат седем, или дори осем на нула, ако не бяха страхотните спасявания на Вийдвалд, който реагира адекватно срещу страхотните удари на Гьотце и на Коман през първото полувреме.

Източник: bavarianfootballworks.com

Comments

comments