Гьотце се завърна с „правилна“ игра

Последният въпрос към Пеп Гуардиола след победата 5:0 над Вердер бе за Марио Гьотце. Как той оценява играта му в срещата, в която той някак се губеше на фона на съотборниците си.  „Знаете ли какво ми харесва у Марио Гьотце?“, отговори на свой ред с въпрос треньорът. „Той е винаги на правилното място. А когато един играч се намира на правилното място, става по лесно за останалите да получат топката. Той игра добре.“ Все пак Пеп отбеляза, че на Марио не му е било лесно, след като е пропуснал 4 месеца заради контузия. Но той играл „правилно“.

Най-добрата новина за „правилно“ играещия през тази съботна вечер бе, че той изобщо играе. За последно Гьотце бе на терена през октомври срещу Дортмунд, когато разкъса мускул. На 20 февруари той се завърна в състава срещу Дармщад, но в цели пет мача Гуардиола не го пусна на терена. Срещу Вердер го хвърли титуляр. „Чаках дълго време“, каза Гьотце след срещата. „Радвам се, че се завърнах и че нямам проблеми да играя.“ Имал само болки и подуване в лакътя, но нищо драматично.

Гьотце се появи в един мач, от който можеше само да спечели. Вердер показа от самото начало, че иска тези 90 минути просто да минат. Роберт Левандовски бе оставен резерва и задачата на Гьотце бе заедно с Томас Мюлер да намира пролуки в защитата на гостите. И той имаше желание. Непрекъснато започваше спринтове, спираше, оглеждаше се, пак спринтираше и пак спираше. В повечето случаи без топката. До смяната си в 54-ата минута той бе навъртял най-много километри от всички играчи на Байерн.

Проблемът бе, че не успяваше да намира пролуки и наполовина толкова успешно, колкото Томас Мюлер, който с  такава лекота използваше свободните пространства, че би могъл да спринтира с лекота и в претъпкана мотриса на U-бана. Докато Марио Гьотце пробяга много километри без топка – без директен ефект. Отправи два удара към вратата, но те не бяха проблем за Феликс Видвалд. Статистиците му изчислиха 77 т. нар. „интензивни пробега“, като по този критерий той бе на трето място от играчите на Байерн, въпреки че бе сменен в 54-ата минута от Себастиян Роде. Покриваше добре зоната си, заради което бе похвален от Гуардиола и благодарение на многото си спринтове може би осигуряваше пространство на Кингсли Коман в много сигуации. Но достатъчно ли е това? Просто да си свършиш работата срещу един безобиден съперник?

„Разбира се, че искам да играя и в големите мачове“, каза Гьотце. Такъв съвсем скоро предстои – ревашнът в Шампионската лига срещу Ювентус. По всяка вероятност обаче в него той ще е най-много резерва. Твърде дълго отсъстваше, а конкуренцията е твърде голяма. Но на Гьотце като цяло не му се дава шанс в големите мачове за Байерн. Миналия сезон за полуфинала в ШЛ срещу Барселона Байерн бе останал без крила – Франк Рибери и Ариен Робен бяха контузени, а Дъглас Коста и Коман още не бяха привлечени. Гьотце бе на линия – и въпреки това бе оставен резерва.

Източник: „Зюддойче Цайтунг“

Comments

comments