Тактическите капани на Алегри срещу Гуардиола

След 2:2 в първия мач, Байерн е в добра позиция преди реванша с Ювентус (днес от 21:45). Германският шампион обаче трябва да внимава, защото торинци притежават оръжия, с които да му попречат по пътя към четвъртфинала. Еurosport.de анализира какви трудности чакат баварците в мача.

3-4-3, 4-1-4-1, 2-3-5, за Пеп Гуардиола тези цифри са просто „телефонни номера“, както пише експертът на Eurosport и познавач на Пеп Марти Перарнау в книгата си „Хер Гуардиола“. Винаги става дума за правилното овладяване на пространствата, което да доведе до възможно най-голямо превъзходство.

Отварят се пространства по крилата при 2-3-5

Напоследък Байерн се опитва да постигне това, използвайки постройката 2-3-5. Крайните защитници отиват близо до централните халфове, крилата се втурват напред. Първоначалното 4-1-4-1 свевткавично се преобразува в екстремно офанзивна постройка с петима нападатели. Целта е да се постигне перманентен натиск към гола, използвайки качествата на играчи като Ариен Робен, Франк Рибери, Дъглас Коста, Кингсли Коман, Томас Мюлер, Роберт Левандовски, Тиаго и др. Разбира се,  тази офанзивна тактика крие своите рискове. Въпреки отсъстващите играчи (Дибала и Маркизио са аут) Ювентус остава един от най-добре контраатакуващите отбори в Европа. Нападателите на Старата госпожа покриват голям  пространствен периметър, често се връщат назад или се изтеглят по крилата. Това са точно зоните, които Байерн оставя непокрити, когато притежава топката. Филип Лам и Дейвид Алаба (или Хуан Бернат) отиват в центъра до Чаби Алонсо (или Артуро Видал) и по крилата остават големи свободни пространства.

В случаите, когато спечелят топката, гостите от Торино могат да експлоатират тези пространства с дълги пасове и да разчитат на скоростта и борбеността на нападателите си. В зоната, в която обикновено се проявява Жером Боатенг и с внушителната си физика отклонява съперника към тъча, сега най-вероятно ще действа отново Йошуа Кимих, който ще трябва да спринтира рамо до рамо с мощни нападатели като Марио Манджукич и Алваро Мората. Физически срещу тях по-добре би се противопоставил Мехди Бенатиа, но на него му липсва ускорение.

Погба и Бонучи ще са ключът

Оръжието на Байерн срещу контрите на противника е мигновената преса, когато се загуби топката („гегенпресинг“). С двама или трима играчи баварците атакуват съперника, който владе топката, за да бъде спечелена тя отново докато е още в близост до противниковата врата. Малко са играчите, които имат техниката и умението да се освободят от този „гегенпресинг“. В стартовия състав на Юве обаче има двама, които умеят това до съвършенство – Пол Погба и Леонардо Бонучи.

Последният е доста подценяван защитник, който е известен с добрите си извеждащи пасове при изнасянето на топката и често илиза в средата на терена. Негова ще е задачата да осигурява първия пас след спечелване на топката, за да не дава на Байерн възможности за преса. Няма да е изненада, ако го видим да се опитва прехвърлящи пасове през първата линия на баварската преса в зоната около Алонсо.

Погба от своя страна има добра физика и изключителни технически възможности, благодарение на които може да се справя успешно в ситуации, в които е притиснат в малко пространство, и да инициира контри. Французинът, който действа вляво и в центъра и ще има срещу себе си Лам, Робен и Мюлер, може по този начин да се окаже ключов играч за Ювентус.

При спечелване на топката, Погба може да използва и стратегическия си нюх. Може от една страна да задържа дълго време топката, да се освобождава от натиска и да комбинира, може и той самият да атакува. В първия мач в Торино дори солиден защитник като Филип Лам имаше проблеми срещу него, тъй като Погба го превъзхождаше в спринтовете, бе с предимство и в борбата във въздуха.

Динамика срещу зоново покритие при статичните положения

Бонучи и Погба може да се измъкват от баварския „гегенпресинг“ в отделни епизоди, но това няма да е единственото оръжие на Ювентус. Манджукич и Мората са борбени нападатели, който са в състояние да застрашат вратата на противника след флангова атака, но и да завличат по няколко защитника в самостоятелни пробиви. Така неизбежно предизвикват фаулове и корнери, особено Манджукич, който реагира при всеки контакт.

При статични положения Байерн се защитава зоново. Предимството е, че на теория така няма непокрито пространство. Когато обаче топката е в средата между две зони, може да се стигне до неразбирателство. При корнерите Байерн се отбранява с постройка 5-3-2, като четиримата защитници и Левандовски са в малкото наказателно поле. Няколко метра пред тях са още трима играчи, а двама бързи спринтьори са най-напред. Италианският шампион ще се опита да използва пространството между линията от петима и линията от трима, където ще концентрира цялата си мощ във въздуха (Бонучи, Андреа Бардзали, Погба, Манджукич, Мората).

Ако при някоя контра или стандартна ситуация Ювентус поведе, за Байерн става тежко, без значение колко време остава. Благодарение на опита и тактическата грамотност на играчите си, Старата госпожа може гъвкаво да превключва между 4-3-1-2, 4-4-2 и 5-3-2 и така да реагира на маневрите на Гуардиола.

Източник: Eurosport.de

Comments

comments