Заслужава ли Йошуа Кимих повиквателна за националния отбор?

Може ли Йошуа Кимих, 20-годишният титуляр в защитата на Байерн, да изпревари конкурентите си и да си осигури място в националния отбор на Германия?

Добре познат факт е, че откакто Филип Лаам прекрати националната си кариера след спечелването на Световното първенство, отборът загуби класата си на позицията десен бек. По време на приятелските мачове и квалификации за Европейското първенство треньорът Йоги Льов изпробва много различни опции , поставяйки на мястото на Лаам Ерик Дурм, Антонио Рудигер, Себастиан Руди, Матиас Гинтер, Емре Джан.

Може ли Йошуа Кимих да направи опит в последния момент и да заеме мястото на десен бек пред очите им, точно преди Европейското първенство във Франция?

Нека направим един по-задълбочен поглед към конкурентите:

Ерик Дурм (Борусия Дортмунд)
Erick Durm
Дурм беше късен и изненадващ избор в отбора на Льов, който замина за Световното първенство преди две години. Въпреки че не изигра нито един мач в Бразилия, той беше в челните позиции за заместник на един от двата немски бека след турнира. За негово нещастие, контузии и непостоянни изяви му костваха шанса за титулярно място, като по този начин Дурм пропусна 7 от възможни 15 мача за Германия. До този момент той има изиграни 6 двубоя като ляв бек – 3 победи (срещу Гибралтар, Шотландия, Испания), 2 загуби (Полша, Аржентина) и 1 равенство (Ирландия).

Напоследък обаче Дурм прави впечатление, откакто започна да играе доста ефективно за Дортмунд. От завръщането си след контузия в коляното на 23 януари, Дурм започна като титуляр на позициите ляв бек (3 мача), десен бек (1) и десен полузащитник (1). Той със сигурност ще получи възможност да впечатли Льов преди първенството и ако последните му мачове се смятат за индикатор, Ерик може отново да стане фаворит за ляв или десен бек.

Антонио Рудигер (Рома)
Antonio Rudiger21
Централният защитник, който в момента е под наем в Рома, обикновено се изявява в средата на отбраната, но има опит и като десен бек в отборите на Щутгарт и Германия. В своите три мача, в които играе отдясно за Германия, той има две равенства (срещу Ирландия и Полша) и една загуба (Полша). След преминаването си в Италия, Рудигер се представя добре за Рома, но най-вероятно ще бъде повикан като централен защитник в случай, че някой от титулярите се контузи. Той може да се бори за по-голяма роля в отбора за Световното първенство в Русия през 2018 г.


Себастиан Руди (Хофенхайм)

Generated by IJG JPEG Library

Играчът на Хофенхайм започна много силно за националния отбор, като игра в 8 от първите 10 мача за отбора след Световното първенство (5 като десен бек, 2 – като централен полузащитник, 1 – като централен защитник). В последните 5 мача обаче има само едно участие, след като Льов започна да изпробва други опции в двата края на защитата. От мачовете, които Руди изиграва като десен бек, отборът печели три (срещу Шотландия, Испания и Грузия), губи един (САЩ) и стига до едно равенство (Австралия). Себастиан има добър опит на позицията (в сравнение с всички останали), като във визитката си има 10 изиграни мача като десен бек в отбора на Хофенхайм през последния сезон.

Ще бъде интересно да се види дали ще успее да впечатли Льов през следващите месеци.

Матиас Гинтер (Борусия Дортмунд)
Matthias Ginter1

След труден първи сезон в отбора на Дортмунд Гинтер успява да разкрие потенциала си под ръководството на Томас Тухел. Той има изиграни 21 мача като десен бек, а ефективността му е страхотна (3 гола и 10 асистенции). През втория полусезон обаче той не получава много игрово време, тъй като конкурентите му Лукаш Пишчек и Ерик Дурм се намират в страхотна форма
. От двата мача за Германия, които Гинтер изиграва като десен бек, отборът печели единия (срещу Грузия) и губи другия (срещу Ирландия). За да бъде Гинтер част от състава, участвал на Световното първенство в Бразилия, Льов е добре запознат с качествата му и му е гласува доверие въпреки крехката му възраст – Матиас е само на 22 години. Ако играе солидно през следващите два месеца, младият футболист ще получи възможност да си върне мястото от дясната страна на защитата.

Емре Джан (Ливърпул)
Emre Can

След като напусна Байерн в началото на сезон 2013/2014 като дефанзивен полузащитник, Джан премина в Леверкузен, където изигра 13 срещи като ляв бек. Откакто е част от отбора на Ливърпул, през сезон 2014/2015 той има на сметката си 25 мача в дясната част на защитата (в схема с трима бранители) и още 4 двубоя (в схема с четирима в отбрана). В трите мача, които изиграва за Гермамния два са като десен бек (две победи) и един като ляв бек (загуба).

Откакто Юрген Клоп пое Ливърпул, Джан се изявява главно като централен полузащитник с различна успеваемост. В някои случаи той играе брилянтно, печелейки единоборства из целия терен, и раздава страхотни пасове. В други случаи задържа топката прекалено дълго, губи единоборства в опасни части на терена и излиза от позицията си, което допълнително затруднява защитата. Ако стане по-постоянен в представянето си в Ливърпул, Джан може да получи шанса да заеме място в немския национален отбор, но не като десен бек, а в центъра на полузащитата.

Йошуа Кимих

FBL-GER-BUNDESLIGA-BAYERN MUNICH-COLOGNEЗвездното издигане на Кимих се случи много бързо. След като изигра по-голямата част от сезона като резервен полузащитник, той си спечели доверието на треньора и стана част от титулярната защита поради контузиите на всички централни бранители в състава. За изненада на мнозина, Кимих се справи изключително добре срещу опасни опоненти, сред които Леверкузен, Дортмунд и Ювентус (двукратно). Най-добрият му мач през сезона дойде в момент, в който Байерн беше много уязвим – при гостуването на Борусия Дортмунд, което завърши с равенство. Фактът, че Кимих направи лесен преход от дефанзивен полузащитник към централен защитник със сигурност е направил впечатление на Йоги Льов.

По отношение на опита му като десен бек, Кимих има изиграни само три мача на позицията – два за националните отбори на Германия (до 18 години и под 21 години) и един за отбора на Щутгарт под 19 години. Преместването на Кимих от едната игрова позиция на другата като че ли не представлява голям проблем за него, тъй като всички станаха свидетели на подвизите му през настоящия сезон.

Въпреки многото изиграни мачове в защитата на Ливърпуул през изминалия сезон, дългото дриблиране на Емре Джан го вади от позицията му, а сравнен с Антонио Рудигер, Кимих може да изгуби дефанзивната битка, но може да предложи повече в атака с дублиране на фланговия играч и центрирания в наказателното поле. Същото се отнася и за Матиас Гинтер, който има 10 асистенции през този сезон, но само две от 27 септември до сега, което предполага, че останалите осем са дошли докато е бил в добра форма, което не е достатъчен индикатор за качеството му в атака. Себастиан Руди, който е с подобен физическо-позиционен профил като Кимих, като че ли не показва по-добри офанзивни и дефанзивни качества от него.

Към днешна дата най-големият съперник на Кимих е Ерик Дурм. От своя страна Боа със сигурност не е най-квалифицираният за позицията на десен бек. Мустафи определено израсна след Световното първенство, но той също е по-надежден в средата на отбраната. Дурм би бил страхотен вариант, но ролята му в отбора на Дортмунд би могла да се окаже пречка за него. За разлика от Кимих, който има запазено място в отбраната, Дурм е резерва на Лукаш Пишчек и Марсел Шмелцер. Въпреки, че има мачове в полузащитата, той едва ли ще успее да измести Гюндоган, Вайгл, Кастро, Сахин или Кагава.

Пречката пред Кимих е следната: той изпълнява функцията на защитник от месец и половина и е само на 21 години. Кимих все още няма нужния опит и играе първия си сезон в Бундеслигата. По тези показатели всичките му конкуренти го превъзхождат и може би е най-добре Кимих да почака още известно време, преди да бъде провъзгласен за „спасителя“ на десния бек.

Шеговито го сравняваме с Филип Лаам: През по-голямата част от кариерата си Лаам беше полузащитник, до момента, в който Щутгарт не изпита затруднения заради контузени бекове. Тогава се наложи Лаам да застане на тази позиция. Случи се през сезон 2003/2004. През февруари 2004 г. той направи своя дебют за Германия, като изигракато ляв бек целия мач при победата с 2:1 над Хърватия. Четири месеца по-късно изигра и всички три мача на Европейското първенство в Гърция – само на 20 години, 7 месеца и 4 дни.

Трябва ли Кимих да бъде повикан в първия състав? Нашето мнение определено е „да“. Нищо не пречи да бъде изпробван в рамките на няколко мача – по този начин Льов ще си изгради представа за него от първо лице. Трябва ли да е титуляр на десния бек по време на Европейското? Това тепърва предстои да бъде изяснено. Ако Кимих продължи с добрите си изяви в големите мачове на Байерн, особено в четвъртфиналите на Шампионска лига, той вероятно ще получи своя шанс да се докаже.

Мнението на Йоги Льов за бъдещето на Йошуа Кимих в националния отбор:

Източник: bavarianfootballworks.com

Comments

comments