Филип Лаaм: „Кройф остави своя отпечатък върху Байерн Мюнхен“

„Фенове, приятели и последователи,

През очите на Йохан Кройф, футболният терен е пространство с размери 70х100 метра. Играта, която се провежда на него е битката между два отбора от 11 човека всеки, за притежания на топката и особено за откриване на свободни пространства. Пространство, което тези 11 човека създават като екип посредством умен и стратегически футбол – малките етапи, които позволяват на индивидуални играчи да се изявят и да направят разликата.

По време на кариерата си, Кройф е бил асистент на режисьора, дизайнер на сцената и главно действащо лице. Той принадлежи на тази генерация от футболисти, които направиха футболът известен в цяла Европа – заедно с хора като Ули Хьонес, Франц Бекенбауер и Еузебио. Изключителни играчи и силни характери, чието съревнование за Купата на европейските шампиони роди толкова много различни победители и проправи път на Шампионска лига такава, каквато я познаваме днес.

За национален успех, човек се нуждае от индивидуален талант, съчетан със страхотни възможности и идеи, в които всички да повярват.

Идеята на Кройф буквално беше да се играе футбол – нищо повече и нищо по-малко. Неговото виждане на това как да се играе този спорт беше базирано на това, не да се контролира съперникът, а топката и играта. Това е базата и на модерния футбол. Кройф, а по-късно и Пеп Гуардиола с Барселона, Арига Саки с Милан и Арсен Венгер с Арсенал, показват нагледно как работи тази идея. А днес, мога лично да я изпитам и в Байерн.

Във вторник, когато играем с Бенфика, гостите от португалия по специален начин ще се изправят срещу Кройф, Барселона, Бекенбауер, Хьонес, Румениге и Матеус.

Техните идеи и влияние са изградили формата, манталитета и стила на Байерн Мюнхен, дори и сигашните играчи да се сменят постоянно. Специалната идентичност на Байерн (Mia San Mia) е основата и отборът трябва да се гради около това послания всяко десетилетие. Това е надеждата и целта, но няма гаранции, че ще се случи.

Никога не можем да знаем дали ще има втори Кройф – някой със страхотен характер, който може да израстне и да стане част от отбора, който обича. Но едно нещо е сигурно – Шампионската лига ще се състои от отбори, които вечно ще обучават такива футболисти.

Когато заминем за реванша в Лисабон, огромна статуя на Еузебио ще ни приветства пред стадиона и ще ни напомни за великия отбор на Бенфика от 60-те години. Еузебио заема мястото си пред стадиона и в историята на футбола, и ще играе с Йохан Кройф във „вечната Шампиоска лига“.

Искрено ваш,

Филип Лаам“

Източник: goal.com

Comments

comments