Видал – човекът за важните мачове

Почти самостоятелно Артуро Видал отстрани Бенфика и класира Байерн на полуфинал в Шампионската лига. Чилиецът разви пълния си потенциал в Мюнхен – навсякъде по терена, гладен за успехи и винаги представляващ опасност за съперника.

Спорен е въпросът дали попадението на Видал в реванша с Бенфика бе лесно или трудно за изпълнение. Няма спорове относно неговото значение, след като то дойде в момент, в който Байерн изоставаше и Бенфика бе напът да се възползва от разколебаната игра на тима на Гуардиола. Голът на Видал изпусна парата, свали напрежението от плещите на тима в сблъсъка с португалския шампион. В 38-ата минута той вкара топката в опразнената врата. Нищо по-лесно за един футболист, който цял живот се упражнява да прави точно това, биха казали някои. Топката обаче идваше към Видал под неудобен ъгъл, той трябваше да усука тялото си, за да я намери с т. нар. си „слаб“ ляв крак. Старото мото „точността е по-важна от силата“ тук не важеше – Видал ритна мощно топката, и право в лисабонската врата.

„Ударът не беше лесен, страхотен гол“, каза треньорът Пеп Гуардиола и застана на страната на тези, които описваха попадението като истински шедьовър. Малко по-различната роля, в която чилиецът бе използван срещу Бенфика – като офанзивен халф леко вдясно, се оказа перфектна за неговите качества. В отсъствието на Роберт Левандовски и с Томас Мюлер клонящ към някое от крилата, Видал бе свободен да пробива от дълбочина и бе непрекъсната заплаха за Бенфика. Отправи 5 удара във вратата – т.е. негов е бил всеки трети удар на играч на Байерн е бил негов. Толкова удари нанесе общо и цялото нападение на Бенфика.

В защита той бе лидер при организирането на пресата, даваше сигнали на нападателите, блокираше удари, разбиваше цялостната нападателна структура на Бенфика. Който досега не е разбрал защо Байерн хвърли голяма част от трансферните си разходи от общо 90 милиона за Видал, вече би трябвало да е наясно. „Артуро е много важен за нас, особено в големите мачове“ , каза Гуардиола, като почти дословно повтори думите си от седмица по-рано, когато Видал вкара победния гол в първия мач с Бенфика и бе най-добрият на терена. Срещу Ювентус неговото овладяване на топката пред противниковата врата даде възможност на Томас Мюлер да изравни, а после допринесе и за цялостния хепиенд. Видал е новият лидер на Байерн, особено в големите мачове.

През първата част от сезона Видал не изглеждаше винаги във форма, връзките му с новите му съотборици не винаги работеха оптимално, на и извън терена. За собствените си стандарти – Видал бе абсолютен лидер в предишния си отбор Ювентус, той изигра слаб полусезон. На всичко отгоре в зимния тренировъчен лагер около него избухна скандал – излизал през нощта и се появил пиян на тренировка. Той бе и най-вероятният адресат при изказването на Гуардиола, че някои от играчите му имат повече килограми от оптималното. Всичко това се вписваше в цялостната картина с различните забежки на Видал – среднощното бягство от чилийския национален отбор, побоят в дискотека в Торино и катастрофата в нетрезво състояние по време на Копа Америка.

Тези истории от булевардната преса не могат да повлияят на футболиста Артуро Видал. Той вече се утвърди като централна фигура в полузащитата на Байерн – Шаби Алонсо повече не може да е такава. Тиаго Алкантара играе много добре, понякога праща по някой смъртоносен пас, но не е потоянната заплаха с или без топка, каквато е Видал. Чилиецът е различен, той е навсякъде.

„Артуро играе страхотно тази пролет. Той внесе в играта ни една ирационалност, която ни идва много добре. При отнемането на топката и стрелбата отдалеч той е безценен“, каза спортният директор Матиас Замер.

Пред очите на Видал винаги се връща един момент от миналия май, когато след загубения финал на ШЛ с Ювентус минава покай купата. „Това е най-лошият момент в кариерата ми“, категоричен е полузащитникът. Този сезон трябва да е различен. „През първата част от сезона имах нужда от малко време да се нагодя към стила на този силен отбор. Не беше лесно.  Сега искам да покажа на всички, че играя с желание и искам да печеля титли. Правя всичко, за да помогна на отбора да постигне целите си“.

Видал не пести емоции в тази най-гореща фаза на сезона – и на няколко пъти имаше късмет да не остави тима си с човек по-малко. Срещу Щутгарт се наложи да бъде сменен, за да не бъде изгонен. Като цяло Артуро има репутацията на невъздържан играч, който често си изпуска нервите. Но това не е вярно. Видал има само 2 жълти картона в Бундеслигата и 2 в Шампионската лига. Средно на мач прави по-малко от три нарушения. Цифри, които са много далеч от това, което се говори за него.

Източник: web.de

Comments

comments