Алаба – новото сърце на „Байерн“

Ясно е, че златните години на поколението около Филип Лаам, Бастиян Швайнщайгер, Франк Рибери и Ариен Робен постепенно вървят към своя край. Байерн обаче започна да изгражда идентичността си около новото поколение играчи – неслучайно бяха дадени нови договори на Жером Боатенг, Хави Мартинез и Томас Мюлер. И разбира се, Дейвид Алаба. Австрийският национал наскоро също подписа до 2021 г. 23-годишният виенчанин има централна роля в концепцията на шефовете на Байерн за бъдещето. Отворен остава въпросът за точната позиция, на която Байерн смята да използва Дейвид в бъдеще. От това зависи и цялостната кадрова политика на баварците за следващите години.

Интригуващ е въпросът кой от следните три варианта за Алаба в ерата след Пеп Гуардиола ще избере Байерн:

Вариант 1: Алаба като ляв защитник

На тази позиция 23-годишният играч стана звезда. Алаба е несъмнено най-добрият футболист на баварците на този пост. Това, което го отличава, са офанзивните му качества. В последните години оформи страховито дуо с Франк Рибери. Австрийският национал обаче никога не пренебрегва и чисто дефанзивните си задължения – комбинация, която го прави особено ценен. Пръв Луис ван Гаал започна да залага на Алаба като ляв защитник и му предрече бляскаво бъдеще в тази зона. „Само дето още не го знае“, бе коментарът на холандския специалист, тъй като Алаба никога не е криел амбициите си да се утвърди в центъра на халфовата линия. Все още Дейвид е най-силен като ляв защитник, въпреки че напоследък Пеп Гуардиола го използва като централен.

Междувременно баварците привлякоха Хуан Бернат като алтернатива на Алаба вляво, но той още не се е доказал напълно в големи мачове.И двамата са на 23 и имат голям потенциал за развитие. Ако Карло Анчелоти реши да ползва Алаба вляво в защитна линия от трима или четирима, няма да има връщане оттам.

Вариант 2 – Алаба като централен защитник

От чиста принуда този сезон се роди централният защитник Дейвид Алаба. Заради затрудненията на Байерн с контузени играчи в тази зона – в един момент едновременно отсъстваха Жером Боатенг, Холгер Бадщубер, Хави Мартинез и Меди Бенатия, Гуардиола се видя с вързани ръце и не му остана нищо друго, освен да използва Алаба като ръководител на дефанзивните действия на тима като централен защитник. В тази необичайна роля Алаба се представи изключително добре и спечели много похвали. „Той може да стане най-добрият централен защитник в света“, коментира Гуардиола в типичния си стил, когато иска да мотивира някой от играчите си. Ръстът му от 1,80 обаче го прави не особено подходящ за тази роля, тъй като непрекъснато му се налага да действа срещу по-високи играчи.

Боатенг и Мартинез подписаха нови договори през декември и ще имат важни роли за бъдещето на Байерн. При Мартинез трябва да се изчака дали Анчелоти ще иска да го ползва като защитник или като дефанзивен халф, но по всичко личи, че ще е първото. Няма да е изненада, ако Бенатия бъде продаден през лятото, а около Бадщубер има твърде много въпросителни заради физическото му състояние. Често се спрягат и различки имена за евентуални трансфери на „Зебенер Щрасе“, като тези на Аймерик Лапорт и Алесио Романьоли. Алаба доказа, че владее играта в центъра на защитата, дългосрочно обаче ролята му по всяка вероятност ще е друга.

Вариант 3 – Алаба като централен полузащитник

Желанието на 5-кратният футболист на годината на Австрия е да се изявява именно в тази зона. Неведнъж той е подчертавал предпочитанията си към този пост, на който играе и в националния си отбор. „Жалко, че в Байерн не играе на тази позиция“, заяви селекционерът на Австрия Марсел Колер. Причините обаче са ясни. В Байерн конкуренцията в тази зона е огромна. Тиаго, Шаби Алонсо, Марио Гьотце, Артуро Видал, Филип Лаам, Себастиян Роде и Йошуа Кимих – всички те оперират в средата на терена. При Гуардиола Алаба просто няма шанс да мръдне от защитата. В бъдеще обаче това може да се промени. Лаам слага край на кариерата си през 2018 г., Алонсо също рано или късно ще окачи бутонките. Бъдещето на Гьотце в Байерн е под въпрос, Роде също не е доволен от ролята си на резерва. Така че може скоро да се отвори възможност Алаба да бъде ползван в полузащитата. Срещу Щутгарт първоначално Гуардиола бе дал на Алаба възможност да се изяви като халф, но ранното изваждане на Видал от играта го принуди да го върне вляво.

Много ще зависи от отговорите на следните въпроси: а) доколко Анчелоти ще се довери на Алаба като мотор в средата на терена?; б) вижда ли той в лицето на Бернат играч, който може да достигне нивото на Алаба като ляв бек?; и в) остава ли Гьоце и ако не, кой ще бъде привлечен на негово място?

Извод

Дейвид Алаба ще продължи да бъде важна част от Байерн в следващите години. От визията на Анчелоти за това къде австриецът би бил най-полезен зависи цялостната трансферна политика на баварците. Ако италианецът смята да го използва в центъра на защитата, Бенатия става напълно излишен. Ако път той реши да се съобрази с желанието на играча и да го ползва в полузащитата, Байерн трябва да намери решение за лявата част на защитата. Освен игровите качества, от значение са и личностните. Алаба е абсолютен любимец на публиката, фланелките му се продават като топъл хляб. Няма да е пресилено ако кажем, че Алаба е напът да се превърне в сърцето на Байерн. Млад, лоялен, винаги позитивно настроен – това е добро отношение. Заедно с Нойер, Боатенг и Мюлер той може да стане част от ядрото на бъдещия състав на баварците и основна фигура за новата идентичност на тима.

Източник: Laola.at

Comments

comments